Jak wyżej. Zapisuję .pdf wygenerowany przez program do weryfikacji podpisów.

327

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

eva napisał/a:

Czy zamawiający ma obowiązek badać kto podpisał gwarancję ubezpieczeniową zapłaty wadium? Mam przetarg powyżej progów unijnych jeden z wykonawców wraz z ofertą złożył wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowej wraz z pełnomocnictwem osoby która ją podpisywała. Z pełnomocnictwa wynika że ta osoba może wystawiać gwarancje do kwoty 100 tys. oraz do kwot ustalonych w odrębnych umowach generalnych. Pierwszy raz mam taką sytuację. Treśc gwarancji jest OK.

Czy treść pełnomocnictwa jest sprzeczna z treścią gwarancji, np. czy gwarancja jest na kwotę wyższą niż 100 tys.?

328

(4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

W wyroku KIO z dnia 15 października 2013 r., KIO 2369/13 wskazano, że wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia nie ma obowiązku załączać do dokumentu gwarancji wadialnej ani pełnomocnictw dla osób, które ją podpisały w imieniu gwaranta, ani dokumentów rejestrowych wykazujących, że takie pełnomocnictwo zostało udzielone przez osoby uprawnione do reprezentacji tego podmiotu. Podobne stanowisko wyraziła KIO także w wyroku z dnia 14 lipca 2015 r., KIO 1406/15.

Mógł odrzucić bez wzywania do wyjaśnień. Jeżeli wymagał np. jakiegoś parametru na poziomie co najmniej 4 a w kartach katalogowych jednoznacznie jest wskazane 2 to nie ma czego wyjaśniać.

330

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

1) TAK
2) Nigdy nie miałem takiej sytuacji. Zawsze na etapie badania ofert, żądam podania % lub kwoty zamówienia jaka zostanie powierzona podwykonawcy.
3) Nie trzeba jednocześnie. Na ogłoszenie o udzieleniu zamówienia masz 30 dni, więc przy tak małym odstępie między podpisywanymi umowami poczekałbym i ogłosił razem.

331

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wg red. Jaworskiej: "Przy obliczaniu terminu składania ofert nie uwzględnia się dnia, w którym ogłoszenie o zamówieniu zostało zamieszczone w BZP"
Wg red. Pieroga  "Liczenie terminu rozpoczyna się od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w BZP"
Ja dla rozwiania wszelkich wątpliwości stosuję interpretację red. Jaworskiej. Jak ogłaszasz się 13.11 to terminy liczymy od 14.11 i musi to być 7 pełnych dni. Czyli 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, i składanie ofert nie wcześniej niż na 21.11 godzina 00:00. W praktyce nikt o północy nie przyjmuje ofert i wyznacza termin składania na godziny robocze w dniu 21.11 (w tym przykładzie). Otwarcie robię około 20 minut po terminie składania.

Nie wyraził zgodo więc oferta do odrzucenia.

Jak wskazała Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 6 lutego 2017 r. (sygn. akt KIO 151/17) obowiązek odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 7a ustawy Pzp aktualizuje się, w sytuacji w której na wezwanie zamawiającego do przedłużenia terminu związania ofertą wykonawca takiej zgody nie wyrazi.

Zgoda nie może być dorozumiana, chociażby ze względu na zasadę pisemności postępowania (art. 9 ust. 1 ustawy Pzp), dlatego nawet inne czynności wskazujące na wolę przedłużenia terminu związania ofertą nie zastępują oświadczenia woli, które powinno być utrwalone na piśmie.

333

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli dokumenty są pozytywnie zweryfikowane to można robić wybór.

eva napisał/a:

Jak można uzasadnić brak podziału zamówienia na części na zakup energii elektrycznej (tylko zakup) w ramach grupy zakupowej? Za pomoc będę bardzo wdzięczna.

Jednorodny przedmiot zamówienia, możliwy do zrealizowania przez kilka podmiotów. Z tytułu hurtowego zakupu energii elektrycznej można spodziewać się korzystniejszych warunków cenowych.

335

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Sprzęt komputerowy, projektory, drukarki, akcesoria komputerowe robię razem (część na 6a). Tablice interaktywne robię osobno (ale ze względu na wartość i tak jest to przetarg) bo w zakresie zamówienia też mam montaż i szkolenia (a na resztę sprzętu jest tylko dostawa).

Jakkolwiek to bezsensownie wygląda wadium trzeba zwrócić. Ostatnio kontrola chciała ode mnie potwierdzenie zwrotu wadium.

Banki dostrzegły problem i coraz częściej do gwarancji dodają klauzule typu:
"Zobowiązania Banku wynikające z niniejszej gwarancji wygasają gdy zwolnią Państwo Bank z wszelkich zobowiązań wynikających z gwarancji przed upływem terminu ważności, poprzez złożenie pisemnego oświadczenia ..."

Ja zwracam wadium dodając oświadczenie o zwolnieniu z gwarancji.

Ogłosić można, ale musisz rozważyć podzielenie zamówienia na części a w przypadku braku podziału uzasadnienie umieścić w protokole.

W praktyce sprzęt medyczny bym zrobił osobno, chyba że to jakiś tomograf, którego dostawa wymaga rozwalenia ściany.

Z meblami to różnie robię. W większości przypadków razem z robotą tylko jeżeli są to meble wbudowane, robione na wymiar itp.

izawin napisał/a:

Co robicie w takich przypadkach?

Przeprowadzam nowe postępowanie, przy czym oferta dotychczasowego dostawcy nie zostaje powiększona o koszty instalacji, aktywacji itp., w przeciwieństwie do oferty konkurencji.
Jeżeli wygrywa dotychczasowy dostawca to nie robiłbym aneksu, tylko skorzystał z zapisów dotychczasowej umowy o przedłużeniu - mój regulamin na to pozwala.

W każdym razie jest to nowe zamówienie i nie ma dla mnie ryzyka, że przekroczę próg.

339

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W SIWZ nic nie musisz pisać. W protokole zaznaczasz że jest to zamówienie podzielone na części.

340

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Mimo że zgadzam się z postem powyżej to przesunął bym termin otwarcia, ponieważ być może są Wykonawcy, którzy czekają ze złożeniem oferty na odpowiedź. Jeżeli odpowiedzi udzieliłaś dzisiaj to mogą nie zdążyć przygotować i dostarczyć oferty.

Jeżeli to jest zamówienie finansowane z UE to już na pewno bym przełożył termin.

341

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tak

342

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli jest to bezpłatna i ogólnodostępna baza danych, w szczególności rejestr publiczny w rozumieniu ustawy z 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, to pobierasz i sobie weryfikujesz.

Jak ci dał link np. do własnego serwera czy OneDrive to takiej formy bym nie zaakceptował.

Dawno już nie miałem takiej sytuacji, ale chyba stosowałem 89.1.1 w związku z art. 14 (odwołanie do KC).

344

(1 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Termin odczytania przez Wykonawcę nie ma znaczenia.
Ja liczę 10 dni od dnia następującego po przesłaniu maila.

Na podstawie 26.3a, w obu przypadkach, wezwałbym do złożenia pełnomocnictwa, chyb że w tym drugim przypadku, mimo że jest data 14.06, z treści wyraźnie wynika że był umocowany do podpisania oferty już 13.06.

samzam napisał/a:

Nie mogę otworzyć linku...

Poprawiłem.
Dla pewności jeszcze raz https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pd … s20VAT.pdf

tocho napisał/a:

Należało poprawić jako inną omyłkę smile Na potwierdzenie tego dostaliśmy o ile dobrze pamiętam jakąś uchwałę Sądu Najwyższego.

https://www.uzp.gov.pl/__data/assets/pd … s20VAT.pdf

W skrócie:
a) jeżeli w SIWZ masz określoną stawkę podatku VAT to jak ktoś zastosuje inną to poprawiasz jako inną omyłkę
b) jeżeli w SIWZ nie masz podanej stawki VAT, to w przypadku zastosowania błędnej stawki, odrzucasz ofertę jako błąd w obliczeniu ceny

janek159 napisał/a:

ciekawe czy w tej sprawie sposób wniesienia wadium był określony w siwz

w artykule: https://www.wprzetargach.pl/kategorie/W … -art-11-us
jest mowa że:
"W specyfikacji istotnych warunków zamówienia Zamawiający wymagał, aby wadium wnoszone w postaci elektronicznej obejmowalo przekazanie tego dokumentu w takiej formie, w jakiej został on ustanowiony przez gwaranta, tj. oryginału dokumentu.

Ponadto w ogłoszeniu o zamówieniu Zamawiający dopuścił dowolne formy wniesienia wadium: formę pisemną i postać elektroniczną."

Wadium zatrzymujesz - art.46.5 pzp.
Ja ogłoszenia nie robię. Do dokumentacji dołączam notatkę służbową z opisem sytuacji.

350

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ewelinek napisał/a:

Postępowanie powyżej progów, pełna elektronizacja, czy pełnomocnictwa muszą być złożone w formie oryginału lub kopii poświadczonej notarialnie w postaci elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym.
Wykonawca złożył w elektronicznej kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przy użyciu kwalifikowanego podpisu elektronicznego. tzn. zeskanował podpisany oryginał i przesłał elektronicznie. Czy są jakieś wyroki, że to może być skan wysłany przez wykonawcę i opatrzony kwalifikowanym podpisem elektronicz

Wg informacji z jednego szkolenia:
Pełnomocnictwo musi być wystawiane w formie oryginału lub kopii poświadczonej notarialnie w postaci elektronicznej opatrzonej kwalifikowanym podpisem elektronicznym. Inne formy nie są dopuszczalne. Reguluje to ustawa o notariacie.