Kompleksowo nie powinno się robić, a osobno.
4,801 2015-07-06 12:28:48
Odp: szacowanie dostawy energii (26 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
4,802 2015-07-06 12:27:33
Odp: 93.1.4 - czy badać oferty, gdy oferty wyższe od środków Zamawiającego? (18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No tak, przecież sama ustawa mówi o najkorzystniejszej, a wyroki wprost zezwalają na takie postępowanie, więc ja problemu nie widzę.
Dla Ciebie najkorzystniejszą jest ta która jest najtańsza, nie trzeba dokonywać szczegółowej analizy aby to stwierdzić, widać to "gołym" okiem ![]()
4,803 2015-07-06 12:03:11
Odp: szacowanie dostawy energii (26 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
W tym wypadku moim zdaniem nie ma to znaczenia.
4,804 2015-07-06 12:02:08
Odp: 93.1.4 - czy badać oferty, gdy oferty wyższe od środków Zamawiającego? (18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 15 maja 2014 r. (sygn. akt KIO 823/14) wskazała, że ?Nie znajdują uzasadnienia w przepisach ustawy Pzp. twierdzenia Odwołującego, zgodnie z którymi Zamawiający w pierwszej kolejności zobowiązany był dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej, tak aby dopiero po dokonaniu tej czynności móc rozważać możliwość unieważnienia postępowania wobec ustalenia braku możliwości zwiększenia posiadanych środków. Zgodnie z art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp. Zamawiający unieważnia postępowanie, gdy cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Przepis ten dopuszcza zatem wprost możliwość unieważnienia postępowania przez Zamawiającego, po samym tylko ustaleniu, że oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia. Stąd też nie sposób czynić Zamawiającemu skutecznie zarzutów naruszenia przepisów ustawy Pzp, w sytuacji, gdy działanie jego stanowi wypełnienie normy powyżej opisanej.?![]()
4,805 2015-07-06 11:54:58
Odp: szacowanie dostawy energii (26 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Nie, jeżeli kompleksowo robił postępowanie.
4,806 2015-07-06 11:19:05
Odp: Brak danych w Formularzu ofertowm w zakresie kryterium oceny (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Ja dalej twierdzę że ofertę należy odrzucić.
4,807 2015-07-06 11:17:49
Odp: umowa na zam. uzupeł. (1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
poniżej 30 000 ojro, możesz.
4,808 2015-07-06 07:58:37
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
To zależy co jest przedmiotem zamówienia.
4,809 2015-07-06 07:57:01
Odp: Brak danych w Formularzu ofertowm w zakresie kryterium oceny (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Oferta niezgodna z SIWZ, na przyszłość SIWZ powinna zawierać informację na takie okoliczności.
4,810 2015-07-03 11:19:34
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dokładnie tak, cały znowelizowany art. Pzp na pewno nie ma zastosowania jak już wcześniej wspomniałem np. przy r. budowlanych.
4,811 2015-07-03 10:39:43
Odp: Oferta z kwotą miesięczną (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Moim zdaniem nie.
4,812 2015-07-03 06:52:22
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A czy wcześniej przytaczałaś zapis o wewnątrzwspólnotowym nabyciu towarów?, bo ja nie.
4,813 2015-07-03 06:29:06
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Oczywiście, z tym się jak najbardziej zgadzam, powiem jeszcze tak, że do SIWZ żadnych dodatkowych regułek wstawiać nie trzeba, to dobra wola informacyjna zamawiającego.
4,814 2015-07-02 20:06:15
Odp: unieważnienie wyboru oferty (14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Przepisy ustawy PZP wyraźnie nakazują co do zasady zwrot wadium i jego ponowne wniesienie jedynie po powtórzeniu badania i oceny ofert w wyniku rozstrzygnięcia odwołania.
Zamawiający zwraca wadium wszystkim wykonawcom niezwłocznie po wyborze oferty najkorzystniejszej lub unieważnieniu postępowania, z wyjątkiem wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza (art. 46 ust. 1 ustawy PZP). Z kolej art. 46 ust. 3 ustawy PZP stanowi, że Zamawiający żąda ponownego wniesienia wadium przez wykonawcę, któremu zwrócono wadium, jeżeli w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Wykonawca w takiej sytuacji wnosi wadium w terminie określonym przez zamawiającego. Należy uznać, że jest to jedyny dopuszczony prawem przypadek, gdy zamawiający może żądać ponownego wniesienia wadium od wykonawcy, któremu na mocy przepisów ustawy PZP (a więc zgodnie z prawem) zostało ono zwrócone.
W innych przypadkach, gdy dochodzi do zmiany decyzji o wyborze oferty najkorzystniejszej, ustawa nie przyznaje zamawiającemu prawa do żądania ponownego wniesienia wadium. (Dzierżanowski Włodzimierz, Jerzykowski Jarosław, Stachowiak Małgorzata, Prawo zamówień publicznych. Komentarz. LEX, 2012).
4,815 2015-07-02 12:58:00
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie rozumiem tego. Jeśli zgłosi się do przetargu na dostawę nowego samochodu firma np. z Niemiec, która zaoferuje auto w cenie netto, to masz dostawę wewnątrzwspólnotową i pomimo, że pojazdy nie są wymienione w tym załączniku VAT musisz doliczyć samodzielnie. To samo dotyczy jakiejś usługi np. projektowania.
Czy jest ktoś, kto to ogarnia?
I to się zgadza, jeżeli jednak zamówienie wykonuje polski wykonawca, lub też zamawiasz r. budowlane, czyli nie nabywasz (zakupujesz) bezpośrednio towarów z zał.11, usług z ustawy o VAT to to nie dotyczy.
Gdybym kupował materiały z zał. 11 w ramach dostaw, lub też kupował samochód od niemca zastosowanie VAT jest.
4,816 2015-07-02 12:14:55
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Marcel napisał/a:Dzwoniłem na infolinię warszawską w spr. VAT, otrzymałem odpowiedź iż dotyczy to tylko dostaw nabywanych, zgodnych z zał. nr11.
Marcel - ja też nie mam o tym pojęcia, ale jeśli tak Ci powiedziano, to dostałeś informację niezgodną z treścią ustawy, w której mowa jest także o usługach.
I tu mamy ustawowy babol.
4,817 2015-07-02 10:10:01
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Dzwoniłem na infolinię warszawską w spr. VAT, otrzymałem odpowiedź iż dotyczy to tylko dostaw nabywanych, zgodnych z zał. nr11.
4,818 2015-07-02 08:48:39
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Art.91.3a przytoczyć w SIWZ można ale żadnego sensu w tym nie widzę jeżeli przedmiotem są np. r.budowlane, jeżeli natomiast kupował bym laptopy to i owszem jest to raczej konieczne.
4,819 2015-07-02 07:03:49
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Katiqq, odwrócony VAT dotyczy towarów z zał. 11 więc gdzie problem?
4,820 2015-07-02 06:37:49
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Widziałeś co jest w tym załączniku?
Widziałem, jest to wykaz towarów, poza tym zastosujesz przepis przy r.budowlanych czy usługach jak towary te będą częścią składową danego kompleksowego zamówienia?, na pewno nie gdyż bezpośrednio towarów z zał. 11 nie nabywasz, wykonawca jest już w ich posiadaniu które wcześniej zakupił i już rozliczył.
4,821 2015-07-01 18:40:21
Odp: protokoły z posiedzeń komisji (11 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)
Komisja jest pomocniczo dla kierownika zamawiającego, dlatego też przedstawia mu propozycje zachodzące w toku postępowania.
4,822 2015-07-01 12:39:28
Odp: zmiana ustawy Pzp (61 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zamieszczać informacje po noweli powinno się w SIWZ czy f. ofertowym jeżeli dokonuje się zakupów towarów z zał. nr 11 do ustawy o VAT, w innym przypadku tzn., r.budowlanych, usług w ramach których występują ewentualnie towary z zał. nr11 do ustawy o VAT nie stosuje się, nie zamieszcza się znowelizowanych zapisów o VAT dot. Pzp.
4,823 2015-07-01 09:45:52
Odp: kryterium gwarancja (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No co teraz, przecież nie masz na pakiety czy też ofert częściowych, nie da się ocenić, chyba że wziąć średnią ![]()
4,824 2015-06-30 12:55:48
Odp: art. 94 ust. 2 pkt 3a (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No i ok.
4,825 2015-06-30 12:47:06
Odp: art. 94 ust. 2 pkt 3a (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Tak.


