4,826

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Odpowiada komisja i kierownik zamawiającego, niech decydują.

Ale teraz tak, zasadniczo np. JST mało to będzie dotyczyło, załóżmy wykonawca wykonuje usługę czy r.budowlaną to przecież już ma zakupione materiały i nam ich nie sprzedaje, a więc wszelakie zapisy sobie podarujemy, chyba że kupujemy materiały z zał. nr 11 bezpośrednio, tak ja to rozumiem.

Trzeba dać info do SIWZ i formularza, jak sobie pomyślę to mnie trafia!!!!

Nie ma potrzeby jeżeli czynniki nie wpłynął na koszty wykonania zamówienia.

4,830

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

lzmiuw napisał/a:

. Czy powinniśmy zastosować ten przepis?

Tak.

4,831

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie stawiaj warunku w obiektach użyteczności publicznej, dobrze radzę, czepiają się.

4,832

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oferta niezgodna z SIWZ, do uzupełnienia nie wzywasz, jak jest oryginał to nie wymaga już żadnego podpisu Wykonawcy.

Tak, w tym dowodów tak jak mówi przepis.

Należy wezwać, tak dla zasady wink

4,835

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W przypadku złożenia przez wykonawcę dokumentu z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej z datą późniejszą niż data składania ofert, uznać należy, że dokument ten potwierdza spełnianie warunku również na dzień składania ofert jeżeli nie ma w nim wzmianek na temat upadłości, postępowania naprawczego, itd., W tym konkretnym przypadku, jeżeli zdarzenie takie nie miało miejsca w dacie późniejszej niż data otwarcia ofert, to tym samym w stosunku do wykonawcy nie otwarto likwidacji lub nie ogłoszono upadłości również na dzień składania ofert. Zauważyć bowiem należy, że proces likwidacyjny lub upadłościowy rozpoczyna się z chwilą zaistnienia któregokolwiek z powyższych zdarzeń (data otwarcia likwidacji lub data ogłoszenia upadłości) i wzmianka o tym musiałaby zostać odnotowana w rejestrze.

Szacunkową, powiększoną o VAT.

4,837

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jest ok., jak hektor2014

4,838

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wezwać o stosowne umocowanie.

Racja, jeszcze raz i doczytałem wink

Ja regulaminu nie posiadam big_smile

4,841

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Powinno być do dwóch miejsc, poprawić art. 87 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych.

4,842

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Można zastrzec kluczowe części, czasami jest tak że będzie to całe zamówienie, np. kredyt.

Katiqq napisał/a:

Uznałabym to.

Ja również.

1. Ja bym wezwał do wyjaśnienia w jakiej kwocie zostały wykonane prace elewacyjne.
2. Samo zgłoszenie telefoniczne nie ma wielkiego znaczenia, niech udowodni to możecie się zastanawiać co dalej.

Szkolenia hmm, dlatego też trzeba się dwa razy zastanowić zanim się człowiek wybierze smile

4,846

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niekoniecznie, może być podwykonawcą ale nie musi, bo może być tak, że Wykonawca podpisze umowę zlecenia z udostępnionym wówczas dysponuje nią bezpośrednio.

4,847

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W przypadku listy kapitałowej, albo informacji o braku przynależności do grupy kapitałowej, również stanowiącej oświadczenie wiedzy, analogicznie powinny one zostać złożone w formie pisemnej. Zasadnym wydaje się również dopuszczenie złożenia powyższych dokumentów w formie kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę lub osobę upoważnioną do jego reprezentacji. W takiej sytuacji dokumenty zostaną bowiem opatrzone własnoręcznym podpisem wykonawcy lub osoby upoważnionej do jego reprezentacji, co wyczerpuje przesłanki zachowania formy pisemnej.

Jestem spokojny smile

4,849

(22 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pisemnie, z 26.3

Zgadza się wink