Uważam że tak.

Tak, to nadal dostawa energii tyle że do różnych punktów.

4,878

(22 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Przesadzone, znacznie.

4,879

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli nie ma weryfikowanego podpisu elektronicznego no jest lipa.

4,880

(4 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Tak, brał udział w sprawdzaniu ofert, więc wypełnić powinien.

Pamiętać należy że gospodarzem postępowania jest zamawiający a wykonawcy często wymyślają różne dziwne rzeczy wymuszając zmiany na zamawiającym, wszystko w granicach rozsądku.

Kto to przeliczy (zaktualizuje) to wasza wola, ma być z należytą starannością.

annaanna napisał/a:

czy powyższy zapis potwierdza spełnianie warunku posiadania zdolności kredytowej?

Nie sądzę.

Popraw.

Na pewno nie zaszkodzi.

4,886

(1 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Gmina, a Wójt to kierownik zamawiającego.

myszy1953 napisał/a:

a sprawdzających też wpisujesz??

Jakie pytanie, taka odpowiedź big_smile
Oczywiście że sprawdzających nie wpisuję, bez przesady.

4,888

(14 odpowiedzi, napisanych Wadium)

myszy1953 napisał/a:

już ten wyrok został storpedowany

A bardziej konkretnie?

4,889

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Usługi, dostawy lub roboty budowlane stanowiące przedmiot umowy o podwykonawstwo muszą być częścią zamówienia publicznego. Odwołując się w szczególności do orzecznictwa Krajowej Izby Odwoławczej (dalej: KIO) wykształconego na gruncie poprzednio obowiązującego przepisu art. 36 ust. 4 ustawy Pzp , przyjąć należy, iż analogicznie dla interpretacji art. 2 pkt 9b ustawy Pzp ?pod pojęciem części zamówienia należy rozumieć fragment większej całości, którą w tym przypadku jest przedmiot zamówienia?. Częścią zamówienia na usługi, dostawy oraz roboty budowlane jest zatem wyodrębniony fragment wykonywanych usług, dostaw, lub robót, rozumiany jako część zakresu zamawianego świadczenia. Przedmiotem umowy o podwykonawstwo na usługi, dostawy, jak i roboty budowlane może być również realizacja świadczenia wchodzącego w skład opisu przedmiotu zamówienia, a także realizacja takiego świadczenia, które służy wykonaniu przedmiotu zamówienia, np. dostawa materiałów służących realizacji robót budowlanych ujętych w opisie przedmiotu zamówienia. Nie będą objęte zakresem umowy o podwykonawstwo, takie usługi, dostawy lub roboty budowlane, które wprawdzie będą powiązane z przedmiotem zamówienia, ale nie będą służyły jego realizacji, np. usługi ubezpieczeniowe lub prawnicze.

4,890

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czyżby?, a dostawy i usługi nie dotyczą podwykonawstwa w zakresie r. budowlanych?

Też.

No i właśnie odzwierciedla, skoro projekt, kosztorysy i przedmiary są częścią SIWZ to nie zaszkodzi wpisać autorów.

Trzeba zapoznać się z umową o dofinansowanie.

4,894

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Yes, w innym poście masz już odp., więc nie dubluj.

4,895

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście, zakłada się że wykonawca jest w posiadaniu lub zapoznał się z oryginałem, tak również wynika z wyroku o którym pisaliśmy wyżej.

4,896

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywista rachunkowa.

Wpiszesz jest ok, nie wpiszesz też jest ok, jednak osobiście dbam o szczegóły big_smile

Do łącznej kwoty.

4,899

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem jest ok, pełnomocnik wykonawcy, czyli potwierdza wykonawca.

W ZP-PN moim zdaniem tak.