Nie, na podstawie art.32.1 Pzp.

4,752

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli jest faktycznie jak piszesz to oferta niezgodna z SIWZ.

No cóż, możecie materiał zakupić, ale szacunek łącznie, przyznam że nigdy jeszcze takiego procederu nie stosowałem, zawsze kompleksowo.

W wezwaniu ma podstawę prawną to chyba widzi że tego wymaga ustawa a nie widzi mi się urzędnika.

Ma prawo odwołać się, może według niego pierwszy powinien zostać wykluczony lub jego oferta odrzucona?

4,756

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale w 22 są warunki.

Wystarczy że da wydruk z forum big_smile

4,758

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Podałem link w sprawie protokołu, w powyższym poście.

4,759

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zwykłe pismo z prośbą o datę wyznaczenia terminu wglądu do ofert.
http://dzp.us.edu.pl/sites/dzp.us.edu.pl/files/imce/akty_pop/pzampub/aktywykpzp/protokol_12.10.2010_nr_223_poz_1458.pdf

4,760

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

anka napisał/a:

i jeszcze kolejne pytanko: czy kopię gwarancji ubezpieczeniowej dołączonej do oferty należy uznać za skuteczne wniesienie wadium?

Nie, nie, nie .

4,761

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Może jest złożona w kasie?

Ja się zgadzam.

4,763

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Proszę bardzo.

Klauzule waloryzacyjne:
1. Strony przewidują możliwość zmiany wysokości wynagrodzenia wykonawcy w następujących warunkach:
1) w przypadku zmiany stawki podatku od towarów i usług,
2) w przypadku zmiany wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę ustalonego na podstawie art. 2 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 października 2002r., o minimalnym wynagrodzeniu za pracę,
3) zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenia społeczne lub zdrowotne
- jeżeli zmiany te będą miały wpływ na koszty wykonania zamówienia przez wykonawcę.
2. W sytuacji wystąpienia okoliczności wskazanych w ust. 1 pkt.1 wykonawca składa pisemny wniosek o zmianę umowy o zamówienie publiczne w zakresie płatności wynikających z faktur wystawionych po wejściu w życie przepisów zmieniających stawkę podatku od towarów i usług.

Wniosek powinien zawierać wyczerpujące uzasadnienie faktyczne i prawne oraz dokładne wyliczenie kwoty wynagrodzenia wykonawcy po zmianie umowy.
3. W sytuacji wystąpienia okoliczności wskazanych w ust. 1 pkt.2 wykonawca składa pisemny wniosek o zmianę umowy o zamówienie publiczne w zakresie płatności wynikających z faktur wystawionych po wejściu w życie przepisów zmieniających wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę. Wniosek powinien zawierać wyczerpujące uzasadnienie faktyczne i prawne oraz dokładne wyliczenie kwoty wynagrodzenia wykonawcy po zmianie umowy, w szczególności wykonawca będzie zobowiązany wykazać związek pomiędzy wnioskowaną kwotą podwyższenia wynagrodzenia umownego a wpływem zmiany minimalnego wynagrodzenia za pracę na kalkulację ceny ofertowej. Wniosek powinien obejmować jedynie te dodatkowe koszty realizacji zamówienia, które wykonawca obowiązkowo ponosi w związku z podwyższeniem wysokości płacy minimalnej. Nie będą akceptowane koszty wynikające z podwyższenia wynagrodzeń pracowników wykonawcy, które nie są konieczne w celu ich dostosowania do wysokości minimalnego wynagrodzenia za pracę.
4. W sytuacji wystąpienia okoliczności wskazanych w ust. 1 pkt.3 wykonawca składa pisemny wniosek o zmianę umowy o zamówienie publiczne w zakresie płatności wynikających z faktur wystawionych po zmianie zasad podlegania ubezpieczeniom społecznym lub ubezpieczeniu zdrowotnemu lub wysokości stawki składki na ubezpieczenie społeczne lub zdrowotne. Wniosek powinien zawierać wyczerpujące uzasadnienie faktyczne i prawne oraz dokładne wyliczenie kwoty wynagrodzenia wykonawcy po zmianie umowy, w szczególności wykonawca będzie zobowiązany wykazać związek pomiędzy wnioskowaną kwotą podwyższenia wynagrodzenia umownego a wpływem zmiany zasad, o których mowa w ust. 1 pkt. 3, na kalkulację ceny ofertowej. Wniosek powinien obejmować jedynie te dodatkowe koszty realizacji zamówienia, które wykonawca obowiązkowo ponosi w związku ze zmianą zasad, o których mowa w ust. 1 pkt.3.
5. Zamawiający po zaakceptowaniu wniosków, o których mowa w ust.3, wyznacza datę podpisania aneksu do umowy.
6. Zamiana umowy skutkuje zmianą wynagrodzenia jedynie w zakresie płatności realizowanych po dacie zawarcia aneksu do umowy, o którym mowa w ust.5.
7. Obowiązek wykazania wpływu zmian, o których mowa w ust. 1 pkt.3, na koszty wykonania zamówienia należy do wykonawcy pod rygorem odmowy dokonania zmiany umowy przez zamawiającego.

4,764

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Błędy w przedmiarze nie mają wpływu przy ryczałcie gdzie wiodąca jest dokumentacja projektowa.

4,765

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Tak, mają wykonać zgodnie z dokumentacją projektową.

4,766

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Skoro jest ryczał a roboty na pozwolenie, to najważniejszy jest projekt i tego trzeba się trzymać!

Heh, kontrolujący to patrzą jak zaślepieni w orzecznictwo.

4,768

(6 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Niestety, trzeba to jakość szerzej rozpisać.

Sam przepis, jak i opinie do niego to jedna wielka kicha.

4,770

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem, nie, przecież wyjaśnił, tym bardziej że z oferty wynika jego udział w realizacji zamówienia.
Przypuszczam że pisali na gotowym druku i stąd ta rozbieżność.

Pewnie że można.

Jest kłopot jak prawiła koleżanka, należało zmienić SIWZ w tym zakresie, czy oferta jest najkorzystniejsza?

4,773

(1 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Wyrok KIO z dnia 13 maja 2010 r., sygn. akt KIO 667/10:
"zaś w odniesieniu do drugiego z Wykazów, wskazanie przez Odwołującego na zjawisko ?podkupywania? pracowników jest wystarczające do stwierdzenia, że wszelkie informacje w tym zakresie zasługują na ochronę. Ich ujawnienie zagraża bowiem interesom danego przedsiębiorcy, gdyż daje możliwość ich wykorzystania w celu zachwiania pozycji konkurencyjnej danego przedsiębiorcy. Nie ulega bowiem wątpliwości, że podanie takich informacji jak: imiona i nazwiska osób, które będą realizować zamówienie, ich kwalifikacji (wykształcenie, uprawnienia) i doświadczenia oraz statusu względem przedsiębiorcy (pracownik lub osoba, która przedsiębiorca dysponuje na innej podstawie) ułatwia dotarcie do tych osób, a w konsekwencji procedurę ?podkupywania?. Nie budzi zaś wątpliwości, że tego rodzaju zjawisko często może niweczyć udział danego przedsiębiorcy w określonym przedsięwzięciu gospodarczym i ostatecznie spowodować zmianę pozycji na rynku. Nadto, Wykaz ten daje wiedzę, co struktury personelu, jakim posługuje się inny przedsiębiorca. Na jego podstawie można bowiem ustalić, czy dany wykonawca korzysta z własnych zasobów kadrowych, czy też z obcych, jeśli zaś są to pracownicy przedsiębiorcy, jakiego rodzaju kwalifikacjami się legitymują (poziom, przedmiot)".

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9128

Nie ma sensu.

4,775

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli jest elektroniczny nie wymaga podpisu, jak sun.