Oczywiście, że w rozporządzeniu jest mowa o formie i żadne inne ustalenia formy przez zamawiającego nie są zgodne z prawem. Skoro uzupełniono faxem, czy mailem, a uzupełnione powinny być w oryginale lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę, to w żadnym razie nie można uznać takiego uzupełnienia za skuteczne. Uważam, że była podstawa do wykluczenia i byłabym skłonna bronić swojej tezy przez KIO jak lwica. Weźmy pod uwagę, że zamawiający dokonał rozstrzygnięcia postępowania 11.08 wykluczając wykonawcę o którym mowa. A tu 12.08 wpływa pisemne uzupełnienie dokumentu i co?
Postępowanie ma się toczyć dynamicznie. Skoro wyznaczono termin uzupełnienia na 08.08, to zamawiający nie może w nieskończoność czekać na pisemne uzupełnienie dokumentu, bo zawsze można by powiedzieć - skoro czekałeś 3 dni, to nic nie stało na przeszkodzie, żebyś poczekał 4 ... i dalej, skoro czekałeś 4 dni, to nic nie stało na przeszkodzie, żebyś poczekał 5 i tak w nieskończoność.
Uważam, że po to wyznaczane są terminy, aby się ich trzymać. Jeżeli wykonawcy zależy na pozyskaniu zamówienia, to może zainwestować w list priorytetowy a nawet w kuriera.
2,251 2014-09-05 06:59:38
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
2,252 2014-09-03 10:10:10
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Masz całkowitą rację.
Na przyszłość sugeruję wszystkim więcej rozwagi przy udzielaniu odpowiedzi, bo co miałaby teraz zrobić założycielka wątku gdyby posłuchała tych (początkowych) rad i wykluczyła wykonawcę?
Wiele osób początkujących w zamówieniach czyta to forum....
Rozumiem z tego, że nie powinno się wykluczyć wykonawcy jeżeli na wezwanie zamawiającego nie uzupełnił dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku, bądź uzupełnił w niewłaściwej formie? Bo chyba do mojego postu "pijesz".
2,253 2014-09-03 08:36:31
Odp: wadium - wniesione ? (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
KIO 2166/11
"(...) zwrot z art. 45 ust. 1 ustawy że "zamawiający żąda od wykonawców wniesienia wadium" nie może być interpretowany jako obowiązek osobistego świadczenia podmiotu składającego ofertę, ale bardziej jako wskazanie strony postępowania na której spoczywa obowiązek wniesienia wadium. Inna interpretacja tego przepisu wykluczałaby możliwość wadialnego zabezpieczenia oferty w sposób wskazany w art. 45 ust. 6 pkt 2-6. Żaden przepis ustawy p.z.p. nie określa przez kogo wadium ma być zapłacone, art. 45 ust. 3 ustawy stanowi tylko że: "Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert", a nie, że to wykonawca wnosi wadium. Nie ma zatem uzasadnienia, aby twierdzić że wniesienie wadium, o którym mowa w ustawie ma być osobistym świadczeniem wykonawcy.
2,254 2014-08-29 12:49:38
Odp: Koniec z cena - 100% - czy tylko gra pozorów??? (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Rozprawa była przedwczoraj - więc na uzasadnienie trzeba trochę poczekać.
Dzięki i udanego weekendu!
2,255 2014-08-29 12:46:03
Odp: Koniec z cena - 100% - czy tylko gra pozorów??? (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
PS: A IMO kiepskie - poza tym oddalone
Coś więcej może w tym temacie? Nie mogę nic znaleźć...
2,256 2014-08-29 12:28:20
Odp: Koniec z cena - 100% - czy tylko gra pozorów??? (28 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Skoro sejm uchwalił: ?2a. Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przy-padku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli do-datkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia.?
a Senat opiniował: w związku z tym przepisem nasuwa się pytanie, w jaki sposób zamawiający, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, który zdecydował się na zastosowanie kryterium ceny, jako jedynego, będzie wykazywał uwzględnienie w opisie przedmiotu zamówienia kosztów ponoszonych w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia , w szczególności, jeśli z korzystaniem z przedmiotu zamówienia nie wiążą się żadne koszty albo kosztów tych nie da się przewidzieć bądź ich obliczyć. Wydaje się, że zamawiający ?
mając uzasadnione wątpliwości, jak należy stosować ten przepis oraz nie chcąc ryzykować
błędu? będą stosowali dwa kryteria oceny oferty, nawet w przypadku, gdy to jest oczywiście niezasadne. Trudno bowiem wyobrazić sobie realizację dyspozycji analizowanej normy w przypadku, gdy przedmiotem zamówienia jest np. wynajem pokoju hotelowego, czy też zakup papieru do drukarki. Analizowany przepis znajdzie zastosowanie do wszystkich zamówień, a nie tylko tych, które generować będą koszty w okresie korzystania z przedmiotu zamówienia. Mając powyższe na uwadze oraz uwzględniając , iż kryterium ceny, jako jedyne, będzie mogło być stosowane wyłącznie w odniesieniu do przedmiotu
zamówienia, który jest powszechnie dostępny i ma ustalone standardy jakościowe,
warto rozważyć rezygnację z omawianego warunku.
To dlaczego sejm, że się tak wyrażę "zlał" tę opinię?
Nadeszły czasy radosnej twórczości.
2,257 2014-08-19 12:49:09
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dwóch dat też nie popieram. Termin musi być jeden. Ale po co rąbać kołki na głowie skoro już tak napisała?
2,258 2014-08-19 12:13:30
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ależ ja cały czas piszę o tym samym problemie. Czy to jest jakieś skomplikowane?
Zamawiający piszą w siwz, że dopuszczają formę porozumiewania się fax i drogą elektroniczną, a wykonawcy w ślad za tym myślą, że jeżeli dostaną wezwanie do uzupełnienia dokumentu, to wystarczy przesłanie go fax lub drogą elektroniczną.
Dlatego też wyprzedzając działania niektórych wykonawców, zamawiacz napisał: ok możesz przesłać email, ale w ślad za tym wyślij pocztą tradycyjną i to niezwłocznie wyślij.
Nie praktykuję takich zapisów jak Sonia, ale jak wspomniałam, zdarzyło się, że wykonawcy nie dosłali dokumentów pocztą.
To, że dla mnie zapis jest klarowny, nie znaczy, że dla wykonawcy też będzie.
2,259 2014-08-19 11:56:27
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No widzisz jak to w życiu bywa, a u mnie zdarzyło się już kilka razy, że nie dosłali pocztą.
2,260 2014-08-19 11:48:04
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Bo wykonawcy myślą, że skoro jest mowa o fax czy mail, to na tym mogą poprzestać Psz.
2,261 2014-08-19 11:36:02
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Załóżmy, że uzupełnił faxem i zamawiacz, licząc na uzupełnienie pocztą wybrał ofertę najkorzystniejszą. Minął tydzień, miesiąc, dwa, a dokumenty nie dotarły. I co?
2,262 2014-08-19 11:29:52
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Pewnie dlatego tak robi, że w orzeczeniach KIO pojawia się często wątek uzupełnienia dokumentów faxem/mailem i niezwłocznego dosłania pocztą, co zostaje uznane za skuteczne uzupełnienie nawet jeżeli dostarczono dokumenty po terminie, ale data nadania mieściła się w terminie wyznaczonym przez zamawiacza.
Tak myślę...
2,263 2014-08-14 12:46:47
Odp: zmiana koordynatora projektu określonego w umowie? (15 odpowiedzi, napisanych Inne)
Zamawiający odpowiedział, że nie przyjmie takiego pisma. Argumentował także że mogliśmy wcześniej wpisać do oferty kilka osób, na wszelki wypadek. Niestety nie przewidzieliśmy takiej sytuacji... nauczka na przyszłość. A teraz jesteśmy w kropce...
Co to w ogóle za zamawiający, który grozi odmową przyjęcia pisma? Co to w ogóle znaczy? Pismo wpływa i nadaje się bieg sprawie.
Wysyłajcie pismo.
2,264 2014-08-14 12:26:11
Odp: zmiana koordynatora projektu określonego w umowie? (15 odpowiedzi, napisanych Inne)
Wszystko zależy od tego jak zamawiający określił możliwości wprowadzenia zmian do umowy, czy tę zmianę należy traktować jako istotną, czy nie. Moim zdaniem jeśli osoba zastępująca spełnia wszystkie warunki, jakie koordynator powinien był spełnić można dokonać zmian. A zamawiającego można zapytać - a co w wypadku gdyby np obecny koordynator przeniósł się na tamten świat? (czego oczywiście nie życzę).
2,265 2014-08-13 12:02:59
Odp: pilne, brak specyfikacji technicznej (10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
No tak Marcel, tylko chyba w tym wypadku uzupełnienie nie jest dopuszczalne? Czy się mylę?
status dokumentu: ???
1. gdy był on wymagany tylko i wyłącznie celem dokonania na jego podstawie oceny złożonej oferty w ramach kryterium techniczno-jakościowego, czy też jakościowego,
2. gdy będzie miał służyć potwierdzeniu spełniania przez oferowane dostawy wymagań określonych przez zamawiającego.
2,266 2014-08-13 11:34:45
Odp: pilne, brak specyfikacji technicznej (10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Wycofuję się z wykluczenia. Odrzucenie 89.1.2
2,267 2014-08-13 11:22:59
Odp: pilne, brak specyfikacji technicznej (10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Witam
Nie wiem czy system operacyjny - Microsoft 7 Windows Professional PL 32 lub 64 bit z nośnikiem czy może inny równoważny.
Wezwaliśmy do uzupełnienia a on z uporem maniaka przysłał to samo.klakier
Chyba jednak nie wszystko wkleił
2,268 2014-08-13 11:18:09
Odp: informacje wymagane w siwz PILNE (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Hmmmm raczej nie. Jest w ustawie zapis: zamawiający poprawia w ofercie wykonawcy - czyli ustawodawca nie pozostawia wyboru.
2,269 2014-08-13 11:16:33
Odp: pilne, brak specyfikacji technicznej (10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Darek - nie przedstawił kompletnej oferty - nie opisał systemów operacyjnych
2,270 2014-08-13 11:00:48
Odp: pilne, brak specyfikacji technicznej (10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Byłabym też za wykluczeniem. W Twoim wypadku siwz techniczna to element oferty, a tych się nie uzupełnia
2,271 2014-08-13 10:38:51
Odp: data rozstrzygnięcia przetargu nieograniczonego (4 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Jak Darek. Konsekwencją rozstrzygnięcia jest zawarcie (albo i nie) umowy.
2,272 2014-08-13 10:37:06
Odp: informacje wymagane w siwz PILNE (4 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Ad. 1 i 2 uważam, że tak.
Ad .3 jeśli miałaś określone w siwz, to nie widzę przeszkód zastosowania 87.2.1; wyjaśnienie tego, a w dalszej konsekwencji dokonanie poprawki w ofercie też uważam za poprawne (powiedzmy, że zamawiający z tzw."ostrożności procesowej" wolał się upewnić i wezwał do wyjaśnienia)
2,273 2014-08-13 08:17:05
Odp: Wykonawca nie stawił się podpisać umowę i nie wniósł zabezpieczenia (12 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)
Jest opinia na temat uchylania się od zawarcia umowy Informator UZP 9/2012
2,274 2014-08-13 07:05:39
Odp: Zamówienie uzupełniające (4 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nie ma żadnych przeszkód.
2,275 2014-08-12 12:29:19
Odp: uzupełnienie dokumnetów po terminie wyznaczonym do uzupełnienia (40 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
wykluczyć. nie potwierdził spełniania warunków na dzień otwarcia ofert.


