2,226

(12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Nie zmieniłaś w SIWZ zupełnie nic i nie ma konieczności przesunięcia terminu otwarcia ofert.

To wszystko zależy czy w Twojej jednostce jest wieloletnia prognoza finansowa do której co do zasady nie można wpisać wszystkiego...

mon.de napisał/a:

Wydaje mi się, że w zakresie usług i dostaw rozporządzenie o dokumentach mówi się tylko o poświadczeniach i oświadczeniach.
Czy się mylę?

A czy protokołu należytego wykonania dostawy/usługi nie można potraktować jako poświadczenia należytego wykonania?

Chyba nic z tego patrzenia przez palce. Inwestycja dofinansowana ...    hmm
Ale Marcel przychylasz się również do konieczności wykluczenia?

Może ja to jakoś zbyt skomplikowanie napisałam, że nikt nie chce mi pomóc?

Chodzi o to, czy jest przesłanką do wykluczenia wykonawcy (24.2.4) niewłaściwe potwierdzenie za zgodność dokumentu potwierdzającego niepodleganie wykluczeniu przez podwykonawcę, który udostępnia wykonawcy swój zasób osobowy?

W przetargu nieograniczonym na rb ofertę złożył wykonawca A.
Do dokumentów załączył zobowiązanie podmiotu W do udostępnienia zasobu osobowego (2 kierowników robót) z jednoczesnym oświadczeniem, że W będzie podwykonawcą . Zgodnie z zapisami SIWZ wykonawca A musiał przedstawić dokumenty potwierdzające niepodleganie wykluczeniu przez podwykonawcę W. Jeden z dokumentów W obarczony był błędem, więc wezwałam do uzupełnienia wykonawcę A.

Uzupełnił, tylko, że sam potwierdził dokument za zgodność z oryginałem. Muszę go odrzucić, bo w SIWZ powołałam się na § 7 ust. 2 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 19 lutego 2013 r. w sprawie rd.

Pytanie: czy w związku z tym, że wymagałam spełnienia warunku dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia i wykazane w załączniku 2 z 3 osób należą do zasobu podmiotu W, muszę wykluczyć wykonawcę A ze względu na źle potwierdzony dokument?

2,232

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeżeli SIWZ nie wyłącza możliwości sumowania nakładających się okresów doświadczenia, to można sumować.
Jeżeli w SIWZ nie ma zapisów na ten temat, to warto dopytać zamawiacza.
Widziałam kilka wyroków KIO gdzie nie można było sumować nakładających się okresów, ale nie pamiętam co przewidywały SIWZ-y w tych postępowaniach.

2,233

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Autor:
   
Józef Edmund Nowicki
Tytuł:Komentarz do art.67 ustawy - Prawo zamówień publicznych
Stan prawny:2014.01.01
Jeżeli wartość zamówienia uzupełniającego nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości kwoty 14 000 euro (w przypadku zamówień sektorowych 414 000 euro - dla dostaw i 5 186 000 euro - dla robót budowlanych), zamawiający nie stosuje przepisów prawa zamówień publicznych (zob. art. 4 pkt 8 i art. 133 ust. 1).

Pytanie do kontrolera:
Z jakiego przepisu prawa wynika obowiązek, aby procedury wewnętrzne w spółce zawierały konieczność analizy efektów przed zleceniem realizacji usługi.
   smile

szad napisał/a:

Ok. Ale tu mamy z sytuacją. że firma nie realizowała szkoleń dla podmiotów, tylko realizowała swój projekt. Pewnie robiła nabór ludzi na szkolenia.
To oświadczenie wykonawcy to tylko jeżeli z obiektywnych przyczyn nie może uzyskać referencji od podmiotu.
Ty nie mam podmiotu, do którego mogę się zwrócić o przedłożenie dodatkowych informacji lub dokumentów.

To chyba nie masz innego wyjścia jak bazować na niekoniecznie obiektywnym oświadczeniu wykonawcy, bo ciężko byłoby zdobyć dodatkowe informacje od pojedynczych, przeszkolonych osób.

Tak. Oświadczenie, ale jest jeszcze ust. 5
W razie konieczności, szczególnie gdy wykaz lub dowody, o których mowa odpowiednio w ust. 1 pkt 2 i 3 oraz ust. 2, budzą wątpliwości zamawiającego lub gdy z poświadczenia albo z innego dokumentu wynika, że zamówienie nie zostało wykonane lub zostało wykonane nienależycie, zamawiający może zwrócić się bezpośrednio do właściwego podmiotu, na rzecz którego roboty budowlane, dostawy lub usługi były lub miały zostać wykonane, o przedłożenie dodatkowych informacji lub dokumentów bezpośrednio zamawiającemu.

lisvitalis napisał/a:
Katiqq napisał/a:

2) kupując busa (czy to jeszcze jest przedmiot powszechnie dostępny - myślę, że tak) muszę przewidzieć: ile lat będę go użytkować, ile w niego wleję paliwa, ile poniosę na naprawy, ubezpieczenie, itd i ujawnię te koszty w opisie przedmiotu zamówienia?

Rozumiem że to tylko przykład ale gdybyś kupowała busa to i tak musisz zastosować inne oprócz ceny kryteria oceny ofert zgodnie z rozporządzeniem z 10 maja 2011r (Dz.U. 96 poz 559)

Nie no oczywiście, ze przykład. Można busa zamienić na drukarkę i wyjdzie całkiem podobnie, bo mówimy już o generowaniu jakiś kosztów dodatkowych w użytkowaniu.

Znowelizowane przepisy ustawy zakładają:
"2a. Kryterium ceny może być zastosowane jako jedyne kryterium oceny ofert, jeżeli przedmiot zamówienia jest powszechnie dostępny oraz ma ustalone standardy jakościowe, z zastrzeżeniem art. 76 ust. 2, a w przypadku zamawiających, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, jeżeli do-datkowo wykażą w załączniku do protokołu postępowania, w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia.".

Mam nieszczęście być zamawiającym, o którym mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i w związku z tym mam pytanie jak poradzić sobie z powyższym.
Zakładam więc, że:
1) kupując marchewkę i kartofle ujmę w opisie przedmiotu zamówienia koszty ponoszone w całym okresie korzystania z marchewki i kartofli - czyli co???? Mam napisać w OPZ, że koszty ponoszone w tym okresie wynoszą ... i tu podać kwotę jaką przeznaczę na realizację zamówienia, bo obocznych kosztów nie mam.
2) kupując busa (czy to jeszcze jest przedmiot powszechnie dostępny - myślę, że tak) muszę przewidzieć: ile lat będę go użytkować, ile w niego wleję paliwa, ile poniosę na naprawy, ubezpieczenie, itd i ujawnię te koszty w opisie przedmiotu zamówienia?

Bardzo proszę abyście określili się jak Wy to rozumiecie.

covec napisał/a:

To skąd Oni wiedzą czy odpowiedź jest poprawna...

Oj Covec - bo im mówią Ci, co układali listę tych pytań big_smile

2,240

(54 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Darek W. napisał/a:

c.d noweli ...
Art. 198ea. Ciężar dowodu, że oferta nie zawiera rażąco niskiej ceny, spoczywa na:

1) wykonawcy, który ją złożył, jeżeli jest stroną postępowania albo interwenientem;

2) zamawiającym, jeżeli wykonawca, który złożył ofertę, nie jest stroną postępowania albo interwenientem.?.

tu chodzi chyba o interwencję uboczną ..... hmmmm  - a może ogólną - a może taką i taką - ogólnie o interwencję ....

Na szkoleniu wyjaśniono nam to w taki sposób: jeżeli zamawiający nie wezwie wykonawcy do wyjaśnienia rażąco niskiej ceny, a jego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza i dodatkowo na etapie odwołania ten wykonawca nie przystąpi do odwołania, to ciężar udowodnienia, że wybrana oferta jednak nie zawiera rażąco niskiej ceny spocznie tylko i wyłącznie na zamawiającym.

2,241

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dzięki za potwierdzenie.

2,242

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przetarg w procedurze UE. Wykonawca miał spełnić warunek wykonania rb o wartości nie mniejszej niż 1 mln. Referencje wystawione przez inwestora są bardzo szczegółowe i wynika z nich, że z 4 części wykonawca wykonał tylko 1 część ( o wartości 450 tys.) osobiście, a pozostałe 3 części ( o wartości 800 tys.) jego podwykonawca.
Mogę uznać, że spełnił warunek? Musiał przecież kontrolować podwykonawcę.

2,243

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja zrozumiałam, że pośrednich nie ma i w tym problem, że nie ma jak wyliczyć jednostkowej

2,244

(25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli rozliczenie miałoby być oparte na podstawie zakresu faktycznie wykonanych prac, to nie wyobrażam sobie Marcel jak można to poprawić. Na dobrą sprawę zamawiacz nie ma nawet możliwości sprawdzenia oferty pod względem rachunkowym.

2,245

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To nie jest istotne jakie urzędy pracują. Ustawa o dniach wolnych od pracy wymienia oprócz świąt tylko niedziele. Reszta jest w KC art 110-116.

Rozumiem doskonale.

Uzupełnienie tylko i wyłącznie zgodnie z formą określoną w rozporządzeniu jest skuteczne. Nie inne.
Mogłabym pokusić się w tej sytuacji o uznanie uzupełnienia gdyby wpłynęło 11.08. Tak jak pisałam, wykonawca, któremu zależy na uzyskaniu zamówienia powinien zainwestować w niezwłoczne dostarczenie dokumentu. W końcu to jego interes.

onyx napisał/a:

Chyba trafiłaś w sedno problemu. 
Zastanów się co zrobilabys w sytuacji gdy Wykonawca przeslal fax a nie przekazal oryginalu? Do kiedy czekamy?  Co oznacza niezwłocznie?  Jaki byl termin na uzupełnienie dokumentów? 
Wykluczamy? Czekamy? 
Pytań rodzi się wiele - czyż nie? ?

Dla mnie nie rodzi się tu żadne pytanie. Niezwłocznie oznacza bez zbędnej zwłoki. W tym przypadku wykonawca zwlekał. Do wykluczenia i koniec.

Autor: Małgorzata Stachowiak
Tytuł: Komentarz do art.32 ustawy - Prawo zamówień publicznych
Stan prawny: 2012.05.01
Jeżeli zamawiający przewiduje udzielanie zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7, a więc zamówień udzielanych w trybie z wolnej ręki wykonawcy zamówienia podstawowego wybranemu w drodze przetargu nieograniczonego lub ograniczonego (przy zachowaniu pozostałych przesłanek zawartych w przepisach art. 67 ust. 1 pkt 6 i 7), jak również sektorowych zamówień uzupełniających, o których mowa w art. 134 ust. 6 pkt 3 i 4, zobowiązany jest przy ustalaniu wartości zamówienia podatkowego uwzględnić wartość zamówień uzupełniających. Ponieważ ustawa określa maksymalny limit wartości dla zamówień uzupełniających - 50% wartości zamówienia podstawowego - oraz stanowi, że polegać one mogą jedynie na powtórzeniu czynności tego samego rodzaju, zamawiający, przygotowując postępowanie o udzielenie zamówienia podstawowego, powinien ustalić jego wartość z należytą starannością i odpowiednio ją zwiększyć, w zależności od tego, w jakim dopuszczalnym zakresie zamierza skorzystać z zamówień uzupełniających.

2,250

(2 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Dz.U.2010.223.1458