Pomimo upływu czasu zawsze oceniam wagę tych pytań. Jeśli są istotne, to odpowiadam, jeśli nie, to odpowiadam wykonawcy i zamieszam na BIP z adnotacją, że z uwagi na upływ terminu pozostawiam bez rozpoznania.
2,276 2014-08-12 08:18:04
Odp: Czy opublikować? (12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
2,277 2014-08-12 07:46:15
Odp: gdzie w KIO składa się oryginały dokumentacji (4 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)
Z oryginałami weszłam na rozprawę, nigdzie ich nie oddawałam. Być może coś się zmieniło, ale najlepiej zadzwoń do nich i się upewnij.
2,278 2014-08-12 07:27:44
Odp: przetarg ograniczony - modyfikacja (10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Oki. Dzięki
2,279 2014-08-12 06:52:16
Odp: przetarg ograniczony - modyfikacja (10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Panowie jeszcze jedno pytanie - czy na wzór PN otwarcie wniosków powinno być jawne?
2,280 2014-08-11 09:26:55
Odp: pilne (14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
na jakie zero? z jakiej racji? normalnie oceniasz jak wszystkie inne
2,281 2014-08-11 09:17:11
Odp: pilne (14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Rema a po co chcesz ją odrzucić? Normalnie ją oceniasz. Gdyby wszystkie przewyższały kwotę jaką przeznaczyliście na realizację zamówienia, to musiałabyś unieważnić postępowania, ale bez odrzucania, bo nie ma takiej podstawy prawnej.
2,282 2014-08-11 09:06:54
Odp: inne nazwy dokumentów (11 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Praktykuję jak Jarosław.
2,283 2014-08-11 09:05:28
Odp: dowód opłacenia polisy (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ale mi cały czas chodzi o art. 22 ust. 1 pkt 1 - czyli wymóg posiadania przez wykonawcę stosownych zezwoleń, licencji, koncesji - działalność budowlana nie jest działalnością reglamentowaną - czy zatem konieczny był zapis w siwz o warunku z art. 22 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp?
Oczywiście, że nie jest to działalność reglamentowana. Jeżeli jest pozwolenie na budowę - musi być kierownik, jeżeli jest robota na zgłoszenie - nie musi być, ALE zabezpieczając swoje interesy powinnaś zadbać o to, żeby jednak był. To zamawiający stawia warunki i oczekuje starannego i rzetelnego wykonania zamówienia.
Kwestia opłacenia polisy: wezwij do uzupełnienia. Jak dla mnie z treści dokumentu i wpisu"zaksięgowano" nie wynika, że polisa jest opłacona, a jedynie, że dokument wprowadzono do ewidencji dokumentów księgowych.
2,284 2014-08-08 12:27:17
Odp: dowód opłacenia polisy (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
To z tego co piszesz wynika, ze w przetargu mogła wziąć udział np fryzjerka?
i krawcowa ![]()
Igulinko - nie stawiając warunków nie dbasz o swoje interesy.
Teraz mnie wcale nie dziwi, że ustawodawca zamierza wprowadzić zakaz jedynego kryterium cena-100%, ale pies jest pogrzebany gdzie indziej.
2,285 2014-08-08 12:23:16
Odp: uzup. (15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Rema powolutku: odróżnij 2 pojęcia: kwota jaką możesz przeznaczyć na zamówienia uzupełniające (30600) a szacowana wartość zamówienia, którą musisz obliczyć (planowana ilość godzin x stawka godzinowa). I jeśli ta druga jest poniżej 30 tys ? stosujesz procedurę wewnętrzną.
2,286 2014-08-08 12:08:49
Odp: łączyć czy nie? (8 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Tamto zamówienie zostało już udzielone i nie bierzesz go pod uwagę.
2,287 2014-08-08 12:07:41
Odp: uzup. (15 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli wartość zamówienia uzupełniającego jest niższa niż 30 tys ? nie ma potrzeby stosowania procedury ustawowej, tylko w takiej sytuacji postępujesz zgodnie z regulaminem wewnętrznym dot. postępowań do 30 tys ?, zwłaszcza jeśli chodzi o kwotę 1 tys.zł.
Poza tym jak szacunek mógł wynieść 30600 zł, a wartość zamówienia 1 tys. zł? Jaki to szacunek?
2,288 2014-08-08 11:29:20
Odp: dowód opłacenia polisy (19 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
I jeszcze takie pytanie: czy zamawiający musi zamieścić w siwz warunek z art. 22 ust. 1 pkt 1 ustawy Pzp jeśli nie dotyczy konkretnego postępowania. Zamawiający nie zamieścił żadnej informacji na ten temat w SIWZ i kontrola zarzuca mu to jako naruszenie???
Igulinko co to znaczy "jeśli nie dotyczy konkretnego postępowania"? Przepis mówi wyraźnie: jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich (uprawnień) posiadania.
Inną sytuacją jest jeśli kupowałaś artykuły biurowe, a inną jeśli zlecałaś usługę projektowania.
2,289 2014-08-08 08:39:50
Odp: Wolna Reka (4 odpowiedzi, napisanych Inne)
Jeżeli nie zmieniałaś warunków, to nie ma przeszkód
2,290 2014-08-08 08:24:20
Odp: Ocena (11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
A przed 1 sierpnia było inaczej? Rocznica Powstania Warszawskiego miała na to wpłynąć?
Psz uwielbiam Twój sarkazm!
2,291 2014-08-08 05:47:01
Odp: powtórzenie czynności (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Rozumiem, że w piśmie, które wysłałeś wyznaczyłeś jakiś termin.
Po powtórzeniu czynności oceny ofert, musisz wyznaczyć nowy termin (środki ochrony prawnej!!!), bo załóżmy, że w I rozstrzygnięciu kogoś wykluczyłeś i odrzuciłeś ofertę, pismo wysłałeś faxem i zgodnie z ustawą musisz zastosować 94.1.2. Po powtórzeniu czynności okazało się, że niesłusznie odrzuciłeś ofertę i wykluczyłeś wyk. - stosujesz 94.2.3a.
Na podstawie powyższego wyraźnie widać, że po powtórzeniu czynności zawsze należy zbadać, czy nie zmieni się możliwy termin zawarcia umowy.
2,292 2014-08-08 04:56:29
Odp: powtórzenie czynności (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
No i nic się nie stało. Masz prawo (a nawet obowiązek) skorygować błędy.
Ponowna ocena wygląda tak, jak pierwotna, tyle, że wykonujesz ją poprawnie. Musisz sformułować pismo do wykonawców, którym wysłałeś inf o wyborze, że na skutek czegoś tam dokonano ponownej oceny ofert, w efekcie czego punktacja przedstawia się następująco ..., oferty odrzucone, wykonawcy wykluczeni, najkorzystniejsza oferta, termin po upływie którego możliwe jest zawarcie umowy. Wszystko z uzasadnieniem faktycznym i prawnym. I wysyłasz.
W protokole chyba po pkt 16 jest mowa o czynnościach powtórzonych i tam musisz wszystko ładnie opisać.
2,293 2014-08-07 08:59:49
Odp: przetarg ograniczony - modyfikacja (10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
jestem bliska wyznania Ci miłości ![]()
dzięki piękne!!!
2,294 2014-08-07 08:58:33
Odp: omyłka czy nie? (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Madza dotychczas panowało przekonanie, że nie powinno się ingerować w c.j. jeśli masz podaną i c.j. i wartość. Być może coś w tym zakresie się zmieniło, coś o czym nie wiem. Inaczej gdyby wykonawca nie wpisał c.j. w ogóle. Wówczas mogłabyś wyjść od wartości i obliczyć c.j.
To, że wartość się zmieni to nić strasznego. Informujesz wykonawcę i tyle, a i tak masz ofertę najkorzystniejszą.
2,295 2014-08-07 08:38:22
Odp: omyłka czy nie? (12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Ja jednak uznałabym cenę jednostkową za poprawną. Nie zdarzyło mi się ingerować w c.j. którą podał wykonawca. Najprościej jest przemnożyć c.j. przez ilość uczestników i otrzymasz wartość zamówienia.
2,296 2014-08-07 08:14:51
Odp: odrzucenie i uniewaznienie? (25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
W gruncie rzeczy nie ma obowiązku, to treść kształtujesz sam
Bipi nie pomożesz mi tu: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=13174?
2,297 2014-08-07 08:12:16
Odp: czy może to być omyłka pisarska (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
masz wiedzę jaki jest właściwy wskaźnik? 100?, czy 150?
2,298 2014-08-07 06:54:08
Odp: odrzucenie i uniewaznienie? (25 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nigdy nie podaję kwoty. Stosuję zapis: cena najkorzystniejszej oferty przekracza kwotę jaką zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zamówienia. Zamawiający nie może zwiększyć tej kwoty do ceny najkorzystniejszej oferty.
Posiłkuję się przy tym zawsze opinią głównego księgowego, którą zostawiam w protokole.
2,299 2014-08-07 06:51:20
Temat: przetarg ograniczony - modyfikacja (10 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
W przetargu ograniczonym na I etapie postępowania, oprócz ogłoszenia o zamówieniu stworzyłam wytyczne do wniosku o wszczęcie postępowania, w których opisałam co i jak (a'la SIWZ). Pojawiła się konieczność wprowadzenia zmiany w ogłoszeniu, dotycząca udzielenia 5-letniej gwarancji i stworzyłam ogłoszenie o zmianie. Pytanie brzmi: czy na podstawie art. 38 ust. 4 powinnam wprowadzić modyfikację do wytycznych do wniosku, skoro przepis dotyczy SIWZ? Wytyczne zostały umieszczone na BIP.
2,300 2014-08-06 11:58:25
Odp: Oświadczenia członków komisji art. 17.1 w wolnej ręce. (11 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)
Potwierdzam słowa Covec'a. Z datą wszczęcia postępowania, ponieważ już w tym momencie znany jest wykonawca.


