2,201

(11 odpowiedzi, napisanych Inne)

zobacz jeszcze to:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2843;warunki_dopuszczalnosci_powolywania_sie_przez_wykonawce_na_referencje_dotyczace_osob_trzecich_w_celu_wykazania_spelnienia_warunkow_udzialu_w_postepowaniu_%28art._26_ust._2b_ustawy_-_prawo_zamowien_publicznych%29.html

Wskazując na powyższe należy uznać, iż dokumentem potwierdzającym dysponowanie wiedzą i doświadczeniem podmiotu trzeciego będzie każdy dokument, z którego będzie wynikać zobowiązanie takiego podmiotu do udziału w wykonaniu zamówienia (np. pisemne oświadczenie podmiotu trzeciego, umowa przedwstępna, umowa generalna o współpracy itd.). Przy czym należy w tym miejscu wskazać, iż w tym zakresie nie będzie wystarczające samo wskazanie przez wykonawcę podmiotu trzeciego w wykazie podwykonawców, którym powierzy określone części zamówienia (art. 36 ust. 4 ustawy PZP). Taki dokument ma bowiem jedynie walor informacyjny dla zamawiającego i w żadnym stopniu nie wynika z niego zobowiązanie podmiotu trzeciego do udostępnienia wykonawcy własnych zasobów.

wytworzył: Izabela Łazuga     data wytworzenia: 2010-05-17 13:47:00
opublikował: Jakub Beli     data publikacji: 2014-01-03 12:56:49
zmodyfikował: Izabela Łazuga     data modyfikacji: 2010-05-17 13:47:00
  zwiń historię wersji     ilość odwiedzin: 1630 
wersja    data utworzenia    autor zmiany    rodzaj zmiany    
0    2010-05-17 13:47:00    Izabela Łazuga    dodano    zobacz

2,202

(11 odpowiedzi, napisanych Inne)

Igulinka a nie możesz do nich zadzwonić i zapytać?

2,203

(11 odpowiedzi, napisanych Inne)

Widzę jeszcze to:
http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;876;zakres_dokumentow_jakich_zamawiajacy_moze_zadac_od_wykonawcow_w_postepowaniu_o_udzielenie_zamowienia_publicznego.html

wytworzył: Jakub Beli     data wytworzenia: 2012-07-11 09:59:00
opublikował: Jakub Beli     data publikacji: 2014-01-03 12:53:04
zmodyfikował: Jakub Beli     data modyfikacji: 2012-07-11 09:59:00
  zwiń historię wersji     ilość odwiedzin: 1300 
wersja    data utworzenia    autor zmiany    rodzaj zmiany    
0    2012-07-09 10:45:00    Jakub Beli    modyfikacja    zobacz
1    2012-07-11 09:59:00    Jakub Beli    modyfikacja    zobacz


Tylko data publikacji 2012...

2,204

(11 odpowiedzi, napisanych Inne)

http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;876;zakres_dokumentow_jakich_zamawiajacy_moze_zadac_od_wykonawcow_w_postepowaniu_o_udzielenie_zamowienia_publicznego.html

wytworzył: Izabela Łazuga     data wytworzenia: 2010-05-24 11:51:00
opublikował: Izabela Łazuga     data publikacji: 2010-05-24 11:51:22
zmodyfikował: Izabela Łazuga     data modyfikacji: 2010-05-24 11:51:00
  zwiń historię wersji     ilość odwiedzin: 8825

Ale dlaczego Marta? Przecież to wynika wprost z rozporządzenia w sprawie wykazu usług.

2,206

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jeżeli oprocentowanie rachunku, na którym przechowywane jest wadium wynosi 0% to odsetek nie ma. Mało tego - to, co wpłacicie zamawiający ma prawo pomniejszyć o koszt prowadzenia rachunku i przelewu, więc dostaniecie mniej niż wpłaciliście. A wszystko zgodnie z art. 46.4.
Co do niezwłoczności - powinien zwrotu dokonać bez zbędnej zwłoki  smile. Jeżeli nie otrzymacie go powiedzmy w ciągu 2 dni od wyboru lub unieważnienia, może warto wystąpić z pismem o dokonanie niezwłocznego zwrotu? Może to zmobilizuje zamawiającego?

2,207

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Paxus dziękuję za sprostowanie.
Jak dla mnie mógłby powstać komentarz do opinii UZP, bo po kilku latach pracy w tym temacie widać nadal nie rozumiem "co oni do mnie rozmawiają".

Jeżeli jest to podyktowane rzeczywistymi potrzebami zamawiającego, to nie jest to ograniczenie.
Jest to bardzo podobne do usługi obsługi kasowej w urzędzie. W tym wypadku wybrany bank ma obowiązek utworzyć swój punkt i to nie na terenie powiatu, a w siedzibie zamawiającego.
Tylko chyba raczej traktowałabym jako oblig do umowy, a nie warunek w przetargu.

2,209

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

woow napisał/a:
jo napisał/a:

w ustawie jest zapis iż składa oświadzcenia jeżeli faktycznie bierze udział w realizacji zamóweinia.

Ale musi złożyć, jeśli Ty tego zażądałeś w SIWZ... Jeśli nie żądałeś to nie musi składać.

Z opinii UZP wynika, że niekoniecznie wymóg musi być zawarty w SIWZ:
W przypadku, gdy zamawiający nie żąda dodatkowych dokumentów w oparciu o przepisy rozporządzenia, a treść przedstawionych przez wykonawcę dokumentów na okoliczność powoływania się na zdolności lub potencjał podmiotu trzeciego nie jest wystarczająca, aby stwierdzić realną możliwość powoływania się przez wykonawcę na te zasoby, zamawiający kieruje do wykonawcy w oparciu o art. 26 ust. 3 ustawy Pzp ogólne wezwanie do uzupełnienia dokumentów potwierdzających zdolność wykonawcy do realizacji zamówienia w zakresie określonego warunku udziału w postępowaniu.

http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3052

2,210

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Raz jeszcze wielkie dzięki smile

To zrób 2 zadania i tyle. Rodzaj zamówienia (czy rb czy dostawa) określisz po wartości art. 6 ust. 1

2,212

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ustawa mówi tylko o wniesieniu wadium, ale szczegóły znajdziesz w komentarzach.

2,213

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Nie, nie posiadam takowego.
Łopatologicznie: w załączniku do protokołu postępowania, wykazuję w jaki sposób zostały uwzględnione w OPZ koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia - czyli mogę sobie napisać, że zamawiający nie poniesie żadnych dodatkowych kosztów i to wystarczy?

w 1 - doświadczenie w RB zgodnie z rozporządzeniem w spr. dok.
w 2 - doświadczenie w dostawach z rozporządzeniem w spr. dok.

2,215

(7 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Może wpłacić jedno wadium na wszystkie części. I rzeczywiście nie krzycz smile

Myślę, że zrobiłabym to w 2 postępowaniach:
1 - remont nawierzchni i wykonanie nowego placu - traktując jako RB,
2 - zakup wyposażenia sal i pomocy dydaktycznych.

2,217

(6 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dzięki Bipi. Jak w takim razie uwzględniłeś w OPZ koszty ponoszone w całym okresie korzystania z przedmiotu zamówienia? Jakaś podpowiedź   wink

Czy są inne opinie?

Art. 6 ust. 3 ustawy Pzp - RB plac zabaw z nawierzchnią, ale skąd się wzięło to: wyposażenie sal, pomoce dydaktyczne?

Zima za pasem i zaczną się (o ile już się nie zaczęły) postępowania na usługi odśnieżania. Ciekawa jestem czy po znowelizowaniu ustawy można tu zastosować 100% ceny traktując tę usługę jako powszechnie dostępną (Informator UZP I/2012). Mam wątpliwości, bo przecież wykonawca musi dysponować specjalistycznym sprzętem, a osoby obsługujące powinny przejść niezbędne kursy.

Jakie są Wasze opinie?

Ada zerknij tutaj http://bip.wroclaw.rio.gov.pl/dok_wyjasnienia/73001611.pdf

Przecież może podpisać ten wniosek i sporządzić na nim adnotację: na realizację zamówienia przeznacza się kwotę ... i wstawić to, co ma w budżecie. Po otwarciu, jeśli oferty będą droższe, można podjąć decyzję o zwiększeniu kwoty na realizację. Ja tu żadnego naruszenia nie widzę.

2,222

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgodnie z opinią UZP: Z analizy orzecznictwa wynika, że tryb poprawiania omyłek określony w art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp wykorzystywany jest bardzo często do korygowania nieprawidłowości w kosztorysach ofertowych. ... Również brak przeredagowania standardowego opisu pozycji KNNR5 0303-02 na występujący w poz. 24 przedmiarów robót elektrycznych załączonych do SIWZ Krajowa Izba Odwoławcza uznała za omyłkę, która może być poprawiona w trybie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp. Izba wzięła pod uwagę, że do stwierdzenia tej omyłki w kosztorysie ofertowym odwołującego, nie były konieczne żadne wyjaśnienia z jego strony, lecz wystarczyło porównanie tego kosztorysu z przedmiarem , co de facto przeprowadził zamawiający, bezbłędnie identyfikując rozbieżność opisu w poz. 24 robót elektrycznych. W ocenie składu orzekającego brakowi cechy istotności dokonanej zmiany nie stoi również na przeszkodzie przyjęta dla rozliczenia wykonanych robót zasada wynagrodzenia kosztorysowego. Nie można bowiem stwierdzić, że co do zasady wynagrodzenie kosztorysowe wyłącza możliwość zastosowania przepisu art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp do omyłek popełnionych w kosztorysach ofertowych stanowiących treść oferty22.

Byłabym ostrożna z natychmiastowym odrzuceniem tej oferty.

2,223

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel a Twoim zdaniem nie kwalifikuje się to pod inną omyłkę?

Szacunek to zupełnie co innego niż kwota jaką przeznaczacie na realizację zamówienia. Możesz obliczyć szacunek np na 180 tys. zł, ale w budżecie masz tylko 100 tys. i tyle przeznaczasz na realizację. A może akurat trafi się ktoś zainteresowany wykonaniem zamówienia za te 100 tys. zł?

2,225

(3 odpowiedzi, napisanych Inne)

Może to coś da?
http://stat.gov.pl/wskazniki-makroekonomiczne/
Wyjaśnienia metodyczne, strona 12

Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych opra- cowano na podstawie obserwacji cen reprezentantów towarów i usług konsumpcyjnych (ok. 1400 w 2014 r.)
Wskaźniki cen obliczono przy przyjęciu systemu wag opracowanego na podstawie struktury wydatków (bez spo- życia naturalnego) poszczególnych grup gospodarstw domowych na zakup towarów i usług konsumpcyjnych z roku poprzedzającego rok badany, uzyskanej z badania budże- tów gospodarstw domowych. Grupowania towarów i usług konsumpcyjnych dokonano na podstawie Klasyfikacji Spo- życia Indywidualnego według Celu, zaadaptowanej na po-trzeby zharmonizowanych wskaźników cen konsumpcyjnych (COICOP/HICP). Od 2014 r. w obliczeniach wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych zastosowano bardziej szczegółowy system wag, w związku z wdrażaniem przez Eurostat pięciocyfrowego szczebla agregacji do klasyfikacji COICOP.
Źródłem informacji o cenach detalicznych towarów i usług są: notowania cen dokonywane przez ankieterów w wybranych punktach sprzedaży, w wytypowanych rejonach badania cen (209 rejonów w 2014 r.); cenniki, zarządzenia i decyzje w zakresie cen jednolitych obowiązujących na terenie całego kraju lub jego części; notowania cen towarów i usług zakupywanych przez Internet.