A znalazłam coś takiego

http://mojafirma.infor.pl/zamowienia-publiczne/udzielanie-zamowien/297668,2,Co-powinien-zrobic-zamawiajacy-gdy-zlozono-dwie-tak-samo-korzystne-oferty.html

W końcu może się zdarzyć sytuacja, gdy zamawiający przewidział obok ceny jeszcze inne kryterium lub kryteria oceny ofert, a złożone oferty nie tylko przedstawiają taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert, ale także zaproponowane w nich ceny są takie same.


Ustawa Prawo zamówień publicznych nie zawiera jasnej instrukcji jak wówczas powinien postąpić zamawiający. W mojej ocenie zamawiający powinien wówczas wezwać takich oferentów do złożenia ofert dodatkowych.

Za takim stanowiskiem przemawia fakt, że w art. 93 ust. 1 w/w ustawy ustawodawca przewidział tylko jedną ?remisową? sytuację unieważnienia postępowania o udzielenie zamówienia tj. gdy zostały złożone oferty dodatkowe o takiej samej cenie. Wydaje się zatem, że założeniem ustawodawcy było, aby w każdym przypadku ?remisu? zamawiający wzywał do złożenia ofert dodatkowych.

Innymi słowy z faktu, że ustawodawca w zamkniętym katalogu przesłanek unieważnienia przetargu nie przewiduje sytuacji złożenia ofert o takiej samej ilości punktów i takiej samej cenie można moim zdaniem wyprowadzić wniosek, że ustawodawca dopuścił stosowanie przez analogię art. 91 ust. 5 Ustawy Prawo zamówień publicznych, czyli procedurę wezwania do złożenia ofert dodatkowych. Należy podkreślić, że zgodnie z doktryną prawa podstawowym sposobem usuwania luk jest właśnie stosowanie wnioskowanie per analogiam.

W  kwestii dopuszczalności stosowania co do zasady takiej interpretacji Ustawy Prawo zamówień publicznych wypowiedziała się m.in. Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z dnia 2 marca 2010 r. (sygn. akt: KIO/UZP 217/10, Lex 576608): ?Wobec oceny, że ma miejsce luka w prawie, obowiązkiem Izby, jako organy stosującego przepisy oraz dokonującego ich wykładni, jest zbadanie możliwości jej usunięcia. Zgodnie ze stanowiskiem doktryny, w okolicznościach sprawy, sięgnąć należy do wnioskowania przez analogię (argumentum a simili).?

W doktrynie są także zwolennicy innej interpretacji, którzy uważają że skoro ustawodawca nie przewidział wprost w takiej sytuacji procedury ofert dodatkowych to przetarg należy unieważnić w oparciu o art. 93 ust. 1 punkt 7 w/w ustawy tj. w oparciu o przesłankę obarczenia postępowania niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.

W mojej ocenie ta ostatnia interpretacja nie jest zasadna jako niepotrzebnie przedłużająca postępowanie. Postulatem de lege ferenda jest wypełnienie istniejącej luki prawnej przez jasne wskazanie przez ustawodawcę sposobu postępowania w sytuacji, gdy dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert, a ceny są jednakowe.

Celem jest udzielenie zamówienia, tak? Poszłabym w kierunku ofert dodatkowych.

2,153

(18 odpowiedzi, napisanych Wadium)

alicja190604 napisał/a:

termin zwiazania z oferta to okres czasu w jakim powinny byc zrealizowane wszytkie etapy postępowania za wyjatkiem aktu zawarcia umowy....

Ale w ogóle jaka teoria kosmiczna! Skąd ją wzięłaś?

2,154

(18 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jesteś w błędzie. Zawarcie umowy powinno nastąpić w trakcie trwania okresu związana ofertą. W przeciwnym razie wykonawca może odmówić podpisania umowy i jak najbardziej będzie miał do tego prawo.

2,155

(18 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Wadium jest ważne w określonym przez Ciebie terminie związania ofertą. Jeśli chcesz przedłużyć wadium zakładam, że termin związania ofertą upływa w tym czasie, więc należy go przedłużyć, z jednoczesnym przedłużeniem ważności wadium. Podstawa jak pisała myszy.

2,156

(18 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Przyznaję rację myszy. Poległam na kopiuj-wklej pisma jakie miałam. Biję się w pierś   wink

Usługi sprzątania należą do powszechnie dostępnych i bywa tak, że tego typu działalność najczęściej jest prowadzona przez różnego rodzaju spółdzielnie socjalne, czy zakłady pracy chronionej. Nie ma zakazu stawiania takiego wymogu, o którym piszesz, ale jak najbardziej uważam, że jest to nietakt.

To powiedz Bipi jaki jest sens stawiania kryterium gwarancji skoro nie zrównuje się jej później z okresem rękojmi?

Bipi ale zakładając, że była zrównana, to powinno być zabezpieczenie na 10 lat.

Marcel jeśli udzielił gwarancji na 10 lat, to powinno to znaleźć odzwierciedlenie w zabezpieczeniu umowy.

2,161

(18 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Dotyczy postępowania o udzielenie zamówienia publicznego na ??????????.. prowadzonego w trybie ????????????????????????..

Na podstawie art. 184 ustawy z 29.1.2004 r. ? Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 ze zm.) zamawiający wzywa państwa pod rygorem wykluczenia z postępowania do przedłużenia ważności wadium albo wniesienia nowego wadium na okres niezbędny do zabezpieczenia postępowania do czasu zawarcia umowy.

olimpia1981 napisał/a:

no tak, ale z tego co wiem to firmy ubezpieczeniowe nie chcą wystawiać gwarancji ubezpieczeniowej na taki długi okres, one wystawiają na okres rękojmi czyli do trzech lat.

Skoro zamawiający ma taką wiedzę, to po co żąda 10 letniego okresu, bo nie rozumiem. Poza tym wykonawca nie musi złożyć koniecznie gwarancji ubezpieczeniowej.

2,163

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Musisz ocenić czy ewentualna poprawka byłaby istotna dla treści oferty i wezwać go do złożenia wyjaśnień w zakresie oferty - niech wyjaśni dlaczego to opuścił (czy celowo, czy nie). Zobacz wyrok KIO 73/14

2,164

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest opinia UZP nt omyłek:
W wyroku z dnia 31 stycznia 2014 r. Krajowa Izba Odwoławcza uznała  za omyłkę pisarską w rozumieniu art. 87 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp niezamierzone, wyraźne opuszczenie w danym dokumencie jednego, a nawet kilku wyrazów. W sprawie będącej przedmiotem rozstrzygnięcia Izby wystąpiła, zdaniem składu orzekającego, tego rodzaju okoliczność, albowiem rozstrzygające znaczenie miała przyjęta dla całego dokumentu Formularza metoda jednolitego jego wypełniania przy zastosowaniu w każdej z pozycji prawej kolumny metody ?kopiuj ? wklej.? Jednocześnie Izba stwierdziła, że stosując wzór tego Formularza, wykonawca zmodyfikował szerokość kolumn tak, że kolumna prawa wymagająca wypełnienia przez odwołującego była węższa niż kolumna lewa opisująca wymagane parametry według specyfikacji. Konsekwencją tego, zdaniem Izby, był brak w wersji papierowej dokumentu ostatnich wyrazów z kolumny lewej. Tym samym, sporne cztery pozycje w Formularzu, w których z powodów technicznych pominięto ostatnie wyrazy z kolumny lewej, podlegają poprawieniu na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp3.

Poprawienie nieprawidłowości występującej w ofercie  na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp uzależnione jest od spełnienia  dwóch przesłanek:

    po pierwsze zauważona niezgodność musi mieć charakter omyłki, a nie celowego działania wykonawcy polegającego na świadomym złożeniu oświadczenia woli o określonej treści; jak wskazał Sąd Okręgowy w Krakowie: ?artykuł 87 ust. 2 pkt 3 p.z.p. wprowadzony w celu uniknięcia licznych niegdyś przypadków odrzucania ofert z powodu błahych pomyłek, dopuszcza poprawienie niedopatrzeń, błędów niezamierzonych, opuszczeń, drobnych różnic itp. lecz wszystkie te zmiany muszą mieścić się w pojęciu "omyłki". Z założenia zatem umyślne zastosowanie w ofercie materiału całkowicie odmiennego od projektu nie może być traktowane jako omyłka w tym sensie, który nadaje jej przepis art. 87 Pzp?13.

    po drugie poprawienie niezgodności nie spowoduje istotnych zmian w treści oferty.

Skoro miał wnieść na 10 lat, to nie jest prawidłowe.

2,166

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zasada jest taka, że jeśli zamawiający nie określał stawki VAT, to nic niestety poprawić nie można.

2,167

(54 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

ależ stosuje się bo uzupełniajace zamówienie to wolna ręka art.67.1.6 a nie 4.8. poza ustawowo

Informator UZP 4/2011
W przypadku, gdy wartość zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego będzie niższa lub równa niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 14.000 euro, do udzielenia zamówienia procedury przewidziane w ustawie Prawo zamówień publicznych nie będą miały zastosowania, ze względu na uregulowane w art. 4 pkt 8 Pzp. W takiej sytuacji możliwe będzie udzielenie zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego innemu podmiotowi niż wykonawca zamówienia podstawowego.

2,168

(54 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli wartość Twojego zamówienia jest poniżej 30 tys ?, to w tym wypadku możesz zastosować swój regulamin wewnętrzny, a nie ustawową wolną rękę.

2,169

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem tylko wyjaśnienia.

"Natomiast zamówienia, które mają różne przeznaczenie i nie zachodzi możliwość ich wykonania przez jednego wykonawcę, co do zasady, powinny być traktowane jako zamówienia odrębne. Tym samym, zamawiający w ramach jednego postępowania powinien łączyć zamówienia obejmujące dostawy, które posiadają podobne przeznaczenie i zachodzi możliwości ich realizacji przez jednego wykonawcę".

Szkolenie było wiosną 2013 r. i raczej powyżej widzisz potwierdzenie teorii szkoleniowca. Sama musisz wiedzieć, czy to, co kupujesz jest w stanie dostarczyć jeden wykonawca, bo sądzę, że w tym wypadku to jest najistotniejsze.

2,171

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadzam się z Robertem. Potwierdzenie tu: Uchwała Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych z dnia 17 kwietnia 2009 r. KIO/KU 10/09

"W przytoczonym przez kontrolującego zdaniu Ryszarda Szostaka, jak i w innych stanowiskach doktryny, a zwłaszcza w popularnym wydawnictwie "Prawo zamówień publicznych. Komentarz" pod redakcją Tomasza Czajkowskiego wydanym w 2007 r. przez Urząd Zamówień Publicznych, brak jest jednoznacznego wskazania, że do dostaw lub usług zamawianych w trybie zapytania o cenę nie mogą się zaliczać usługi lub dostawy, do których świadczenia konieczne jest posiadanie uprawnień. W obu tych opracowaniach występuje jako przykład możliwości zastosowania trybu zapytania o cenę zakup paliwa, a do sprzedaży tego przedmiotu konieczne jest posiadanie koncesji wydawanej przez Urząd Regulacji Energetyki".

Ciężko mi jednoznacznie odpowiedzieć, ponieważ nie tak dawno na jednym ze szkoleń prowadząca, która była kontrolerem postępowań unijnych stwierdziła, że wszystko powinno być oszacowane razem.
Ja praktykowałam w ten sposób, że dzieliłam, jak opisałam w poście 19 i robiłam PN dla danej grupy, ponieważ to były bardzo duże dostawy.
Z ostrożności radziłabym oszacować razem i podzielić na części.

2,173

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Powszechny. Zgadza się.

2,174

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Gdzieś była mowa, że niby te najprostsze rb można traktować jako powszechnie dostępne, ale naokoło wszyscy odradzają takie podejście.

2,175

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Art. 34.4 mówi wprost co jest wartością zamówienia i błędem nie będzie zbadanie ofert kilku banków i oszacowanie na podstawie średniej .