wenorika1 napisał/a:

dzięki  za pomoc Katiqq ale brnę dalej i znów wątpliwości czy ując w sprawozdaniu:
1.zawarta umowa w 2014r na kwotę  1000,00 ale nie doszła do skutku-rozwiazano
2.Odsetki od pozyczek WFOŚ-noty odsetkowe
3.wpisowe do ligii (żeby mogli grac w danej hali)
4.jako gmina powierzylismy na podstawie umowy  z 2011r -(przedłużenie aneksem w 2013 i 31.12.2014 )sieć wod-kan w eksploatację Związkowi Międzygminnemu, którego jesteśmy członkiem i przychodza nam  faktury na ug za wodę i ścieki w budynku ug i innych naszych budynkach
5.Zakupione od Wojewódzkiej Strazy Pożarnej przez Gminę mundury, koszulki
Prosze o pomoc

Ad. 1 pomimo wszystko wpisałabym, bo umowę zawarto (podobna syt. jak z dotacjami udzieliłaś, ale zwrócono - i tak wykazujesz w sprawozdaniu),
Ad. 2, 3,  czy to są zamówienia publiczne? bo mam wątpliwości,
Ad. 4 pojęcia nie mam, ale wydaje mi się , że wykazujesz wartość aneksu/szacunku  z 2014 r.
Ad. 5 wykazujesz jeśli zakupiono w 2014 r.

Zwiększenie sumy nie wiązało się z wniesieniem opłaty?

2,103

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A plan wydatków masz na rok szkolny, czy budżetowy? Zgodnie z nim.

2,104

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Ale co Ci to da? Powołując się na ustawę możesz uzyskać wgląd do informacji publicznych, ale nie zmusić kogoś do współpracy z Tobą. Najlepiej porozmawiać z radnymi, żeby przekonali wójta/burmistrza do publikowania takich ogłoszeń na BIP w ramach przejrzystego urzędu, bo zmusić go nikt nie może - brak podstaw prawnych.

2,105

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Zamówień poniżej 30 tys ? nie obejmuje ustawa PZP (wyłączenie w art. 4.8). Większość zamawiających ma regulaminy, w których określa się procedowanie, czyli np to, że jest obowiązek wysłania zapytania do co najmniej 2 wykonawców, ale jakich, to ustala zamawiający. Możesz wysłać pismo z prośbą o to by uwzględniano również i Ciebie, ale czy i jak zostanie to rozpatrzone, to już suwerenna decyzja zamawiającego.

To nikt u was nie zatwierdza/opisuje faktur pod wzg zgodności z umową?
Sposoby są 2: albo przeliczysz wartość  usług udzielonych w 2014 i przemnożysz x 4 i tak wpiszesz do sprawozdania, albo posłużysz się wartością z szacunku i tak wpiszesz do sprawozdania, ponieważ wartością umowy na czas nieoznaczony jest wartość ustalona z uwzględnieniem okresu 48 miesięcy wykonywania zamówienia.

2,107

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

II SA/Łd 356/12 - Wyrok WSA w Łodzi
Zamawiający może ograniczyć dostęp do informacji związanych z postępowaniem o udzielenie zamówienia tylko w przypadkach określonych w ustawie.
Z ustawy o dostępie do informacji publicznej wynika także obowiązek udostępniania innych niż protokoły dokumentów posiadających walor informacji publicznej, a dotyczących postępowań przetargowych i szeroko pojętej realizacji zamówień, skoro dostęp do informacji publicznej dotyczy sfery faktów.

Najlepiej skonsultować z prawnikiem.

2,108

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Myszko na aktywnych formularzach w E-notices. Możesz kilka na raz.

2,109

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Należałoby wyjaśnić

A ja mam coś takiego - umowa sponsoringu. Sportowiec wyjeżdża na zawody w świat i w zamian za "manie" torby i koszulki z logo miasta zostaje zasponsorowany.
Czy można to traktować jako zamówienie?

2,111

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Jarosław - obowiązek wynikający z ustawy.

2,112

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co istotniejsze wykonawca ma obowiązek wykazania, iż zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa. Jeżeli nie wykazał, to nie ma tajemnicy.

Może tu coś znajdziesz  KIO 1586/13, UZP/ZO/0-855/05
Albo da się jakoś wykorzystać to: Zachowanie zasad uczciwej konkurencji nie powinno być rozpatrywane przez pryzmat konieczności dopuszczenia do udziału w postępowaniu każdego podmiotu, który posiada jakiekolwiek doświadczenie zawodowe, albowiem nie gwarantuje to jego przyszłej, należytej realizacji. Okoliczność, że niektóre podmioty działające na rynku nie spełniają w danym momencie warunków udziału w postępowaniu, nie stanowi o naruszeniu zasad uczciwej konkurencji oraz równego traktowania wykonawców, w szczególności jeśli wymagania Zamawiającego są uzasadnione jego faktycznymi potrzebami. Zauważyć należy, że w przedmiotowym postępowaniu
nie wniesiono odwołania  wobec treści ogłoszenia o zamówieniu. W ocenie zamawiającego wynika to z faktu, iż na rynku funkcjonuje szereg podmiotów, które wykonują kompleksowo wszystkie roboty wchodzące w skład takich inwestycji. Podkreślić należy także fakt, iż zgodnie z nowelizacją ustawy Prawo zamówień publicznych z 22.12.2009 r., która ustanowiła art. 26 ust. 2b, wykonawcy niespełniający samodzielnie warunków udziału w postępowaniu mają możliwość polegania na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków.

2,114

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najlepiej wyjaśnij czy rzeczywiście nie przewiduje podwykonawców. Jeśli powie, że nie, to znaczy że załączył zobowiązanie "na zapas".

2,115

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:
Katiqq napisał/a:

Najwyraźniej ten podmiot nie będzie podwykonawcą.

a skąd takie przypuszczenie przecież przedłożono w ofercie  zobowiązanie , wzywasz do uzupełnienia KRS lub ceidg przecież musisz sprawdzić czy zobowiązanie jest podpisane przez upoważnione osoby

A stąd, że z powołaniem się na zasoby podmiotu trzeciego wiąże się obowiązek udowodnienia zamawiającemu, że wykonawca będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia. W tym celu wykonawca może w szczególności przedstawić pisemne zobowiązanie tych podmiotów, że oddadzą wykonawcy do dyspozycji niezbędne zasoby na okres korzystania z nich przy wykonaniu zamówienia.
Ten wykonawca udostępnia swoje zasoby, ale podwykonawcą nie będzie.
Należałoby ustalić  w jaki sposób udostępni swoje zasoby, o ile nie wynika to ze zobowiązania.

i radość jaką wielką  wink

2,117

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najwyraźniej ten podmiot nie będzie podwykonawcą.

2,118

(2 odpowiedzi, napisanych Inne)

Rozporządzenie w sprawie dokumentów wymienia poświadczenie, a w przypadku zamówień na roboty budowlane - inne dokumenty - jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia. Referencje można było przedkładać w terminie 12 miesięcy od dnia 19.02.2013 r.
IMO referencje są również formą poświadczenia należytego wykonania prac.

Marcel napisał/a:

To zastosuj 6a.

Oczywiście jeśli te 50 tys. mieści się w 20% wartości zamówienia unieważnionego+nowe.

2,120

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

MIRAS napisał/a:

O "LUB" więcej tutaj:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10629

Miras dziękuję pięknie. Najlepszy był Twój komentarz o niemieszaniu logiki do Pzp big_smile

2,121

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Bipi - jeśli wynagrodzenie kosztorysowe, to oferta do odrzucenia.

Moim zdaniem powinieneś szacować łącznie i tę unieważnioną część i to nowe zamówienie, ponieważ na ten moment już wiesz, że będziesz to wszystko zamawiał.

2,123

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przytoczony w treści uchwały wyrok SN: (...)Zdaniem Sądu Najwyższego połączenie dwu
grup osób spójnikiem ,,lub" oznacza, że warunek dotyczy obu grup. Gdyby miał się
odnosić do ostatniej grupy, składniki zdania byłyby połączone spójnikiem ,,albo"
oznaczającym alternatywę rozłączną.(...)
... i wszystko jasne wink

Nie do końca wszystko jasne, bo w tej samej uchwale napisano:
"W pierwszym wypadku spójnik ,,lub" występuje jako łączący, w drugim jako rozdzielający, a w trzecim, w zakresie warunku uprawnienia dziecka do renty rodzinnej, występuje podobny problem interpretacyjny, jak w rozpatrywanym zagadnieniu prawnym.Wykładnia gramatyczna jest więc w przypadku omawianej ustawy zawodna i znaczenie użytych określeń należy oceniać w kontekście całej regulacji.".

2,124

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykładowca stwierdził, że logika rozumowania jest prawidłowa, ale z ostrożności zaleca sprawdzać oba przypadki. W lutym mam zajęcia z guru zamówień, więc jego też pomęczę w tym temacie.

2,125

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bipi napisał/a:

Tak jak Myszki - sprawdzasz oba przypadki - w ustawie jest "lub" - nie "albo" wink

Bipi ja nie jestem prawnikiem, ale rozumuję w tym wypadku spójnik lub jako rozdzielający a nie łączący. Znalazłam tu coś http://prawo.money.pl/orzecznictwo/sad-najwyzszy/uchwala;siedmiu;sedziow;sn;izba;pracy;ubezpieczen;spolecznych;i;spraw;publicznych,ia,ii,uzp,10,06,7431,orzeczenie.html gdzie sami sędziowie wypowiadają się co do znaczenia tego spójnika w zależności od treści całego przepisu.
Nie omieszkam zapytać wykładowców na zajęciach jak oni to rozumieją.