1,101

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dla mnie zmiana jednostki nie jest zmianą zakresu smile

1,102

(23 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

KIO 3038/13
Zgodnie z art. 6 kodeksu cywilnego, znajdującego zastosowanie w postępowaniach o udzielenie zamówienia publicznego stosownie do art. 14 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2013 r. poz. 907 z późn. zm.) [dalej "ustawa Pzp"], ciężar dowodu spoczywa na osobie, która z wykazywanego faktu wywodzi skutki prawne. Wobec przedłożenia przez zamawiającego dowodu w postaci wydruku przesłania, poprzez e-mail, załącznika z poczty nadawcy, tj. Grażyny K. do poczty odbiorcy, tj. biura spółki Larix w dniu 17 grudnia 2013 r. o godz. 12:53, na odwołującym spoczywał ciężar udowodnienia, że przedmiotowej wiadomości e-mail nie otrzymał, czego odwołujący nie uczynił.

Obostrzenia wprost nie ma, ale można się zastanowić czy nie doszło do naruszenia uczciwej konkurencji. Z całą pewnością miał on szerszą wiedzę w zakresie zamówienia aniżeli inni wykonawcy.

To masz sobie sam podzielić tę cenę na każdą część? Jeżeli żądałeś wyceny każdej części odrębnie i w każdej mógł wygrać inny wykonawca, to IMO oferta niezgodna z SIWZ.

1,105

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Masz obowiązek sprawdzić kosztorys z przedmiarem i poprawić omyłki. To, co możesz poprawiasz. Na stronie UZP jest opinia co można uznać za omyłkę, a co nie.

Na przepis dyrektywy wprost może powołać się jedynie wykonawca, a nie zamawiający. W obecnej chwili brak jest podstawy prawnej do żądania JEDZ przez zamawiającego, ale wykonawca ma prawo go złożyć, a zamawiający musi zaakceptować.

1,107

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

To powiedz jo co zamierzasz z tym zrobić, bo chyba nie zatrzymać?

1,108

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ruszaj tego wcale. To tylko wzór umowy. Zapisy SIWZ zmienione, więc nowy termin realizacji jak najbardziej obowiązuje.

1,109

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Przedkładając to praktykę - po ogłoszeniu zamówienia na skutek składanych pytań zamawiający powziął wiadomość, że w kosztorysie bud. jest błąd polegający na nieuwzględnieniu wykonania jakichś robót. Zmiana wprowadzona na tym etapie wymusza zmianę przedmiaru. Jeżeli zmienia się wartość kosztorysów, to zmienia się wartość zamówienia i nadal stoicie na stanowisku, że nie należy zaktualizować szacunku? I nie mówię o 2 zł, tylko o powiedzmy 500 tys.
IMO sporządzenie takiej aktualizacji wbrew zapisowi art. 35.2 ma na celu ustalenie przez zamawiającego czy nadal działa we właściwej procedurze. ponieważ te 500 tys. mogłoby doprowadzić do przekroczenia progu.

mwalentyna napisał/a:

Czy może wiecie jak prace nad nowelą. Mamy maj.
Ja powoli przygotowuje sobie na brudno SIWZ. Nie wiem w końcu jak będzie wyglądał opis oferty i  składania ofert.
Czy w zamówieniach pon. progów unijnych w SIWZ będziemy zawierać zapis, że wymagamy oferty w formie pisemnej.
Jak w formie elektronicznej to jak będzie wyglądało samo otwarcie ofert. Poczta wpłynie 10.05, a otwarcie 14.05 np. To co nie otwieram załącznika do tego terminu?
Co z częściami zamówienia. Jak będę robić postępowanie na ochronę i konwój gotówki, to muszę uzasadnić dlaczego z konwoju nie wyodrębnię oddzielnej części zamówienia. Czy można to uzasadnić tym, że sam konwój stanowi niewielki procent całości zamówienia, a podstawowymi zadaniami jest ochrona fizyczna osób i mienia. Czy mogę uzasadnić to tym, że ze względu na charakter prowadzonej instytucji  wskazane jest żeby ze względów bezpieczeństwa nie powierzać usługi kilku wykonawcom. Poza tym nie ograniczamy podwykonawstwa i tak naprawdę Wykonawca może zlecić konwój mniejszej innej firmie.
Nie rozumiem też procedury odwróconej. Wykonawcy zawsze muszą złożyć oświadczenie w oparciu o art. 22.1 PZP. Ale jak nie złoży któryś z Wykonawców, to przy odw. procedurze wzywam go, czy nie?
Jak mamy postępowanie pon. progów unijnych to mam wpisać o co będę wzywać Wykonawcę , którego oferta będzie oceniona jak najwyżej. Czy taki zapis ma być w SIWZ? Gubię się w art. dot. warunków i wykluczenia.

Pełna elektronizacja zamówień wejdzie dopiero w 2018 r. W postępowaniach poniżej progów oferty składane będą jak dotychczas. Powyżej progów po wejściu nowelizacji musisz dopuścić składanie JEDZ, natomiast do momentu wejścia w życie nowelizacji gdyby zdarzyło się, że ktoś złoży ci JEDZ, to musisz go przyjąć. Mało tego odrębne JEDZ będą składać wszyscy konsorcjanci, podmioty trzecie, podwykonawcy.
Co do części reguła jest taka, że tam, gdzie można podzielić zamówienie na części, a tego nie zrobimy to będziemy musieli się tłumaczyć. W zakresie opisanego przez ciebie przypadku mam takie samo zdanie jak ty - czyli masz gotowe uzasadnienie.
Wykonawcy mają obowiązek potwierdzić spełnianie warunków udziału na każdym etapie postępowania. W postępowaniach wieloetapowych zaleca się jednakże aby dokumenty zweryfikować na 1 etapie przed zaproszeniem do składania ofert. Natomiast w postępowaniach jednoetapowych poniżej progów weryfikujesz zgodnie ze znowelizowanym art. 26 ust. 2, czyli tylko tego, którego ofertę ocenisz jako najkorzystniejszą. Jeżeli będzie brakowało jakiegoś dokumentu lub złożony obarczony będzie błędem, to nadal obowiązywać będzie uzupełnienie.
Jeśli chodzi o wykluczenie, to obowiązywać będą podstawy obligatoryjne i fakultatywne. Jeśli będziesz chciała zastosować te drugie, to będziesz musiała zamieścić stosowną informację w SIWZ.

1,111

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Moim zdaniem wartość powinna zostać zaktualizowana - mieści się to w pojęciu należyta staranność.

1,112

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z poświadczenia absolutnie nie musi wynikać żadna wartość. Bazujesz na oświadczeniu wykonawcy. Jeśli nie masz pewności to wyjaśnij; jeśli wyjaśnienia doprowadzą do zmiany treści wykazu, to wówczas dopiero wezwij do uzupełnienia.

1,113

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Na każdym etapie postępowania obowiązuje cię należyta staranność smile

Podkomisja nadzwyczajna do rozpatrzenia rządowego projektu ustawy o zmianie ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw (druk nr 366)
http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/transmisje_arch.xsp?unid=8842B90376291F52C1257F8D00303261

i już 50 poprawek?

Postępowania  powyżej progów po 18.04
http://eurozamowienia.pl/wpis,174,Spozniona_implementacja_nowych_dyrektyw_zamowieniowych_moze_slono_kosztowac.html

1,116

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

myszy1953 napisał/a:

wystarczy pod np. zestawieniem ofert dopiąć arkusz z exela badania dwóch przypadków ja mam taki opracowany co wszystko wylicza razem z rankingiem .

Myszko miło Cię usłyszeć po tak długim czasie smile

Bazujesz na oświadczeniu wykonawcy.

W umowie nie macie zapisanej kwoty? To co to za umowa?

Czy to jest zamówienie w dziedzinie obronności i bezpieczeństwa? Jeśli nie, to na jakiej podstawie Zamawiający poprosił o przedstawienie dokumentów potwierdzających kwalifikacje osób wykazanych w załączniku?
Możesz bazować tylko i wyłącznie na oświadczeniu wykonawcy składanym w formie wykazu osób. Takich dokumentów jak potwierdzenie kwalifikacji możesz zażądać tylko i wyłącznie przed podpisaniem umowy. Działanie Zamawiającego było bezprawne.

Zadzwoń do  izby inżynierów, która wydała te uprawnienia. Często tak robię jak mam wątpliwości, których nie ma kto rozwiać.

87.2.3 i poprawiasz na zgodne z przedmiarem.

Ada napisał/a:

To wiem, ale poszukuje podstawy, skarbnik nie bardzo chce podpisać wniosek bez kasy....

Pani skarbnik tego nie wie? Wynika to z ustawy o odpowiedzialności za naruszenie finansów publicznych art. 18b pkt 2 - dopiero zaciągnięcie zobowiązania jest naruszeniem, a ogłoszenie postępowania to jeszcze nie jest zaciągnięcie zobowiązania smile

Wszcząć możesz bez kasy, ale nie możesz podpisać umowy.

Dzisiaj nie prima aprilis???
Sejm nie zdąży uchwalić Pzp do 18 kwietnia, ale UE nas nie ukarze
http://www.rp.pl/Firma/304069959-UZP-Sejm-nie-zdazy-uchwalic-Pzp-do-18-kwietnia-ale-UE-nas-nie-ukarze.html

1,125

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Najpierw wyjaśnij z wykonawcą. To są zupełnie inne sposoby obliczenia wartości. Obaj wykonawcy obliczyli ją poprawnie jednak przyjęli inny sposoby. Dla mnie to nie jest żadna omyłka, ale żeby mieć pewność powinieneś zapytać.