1,151

(23 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Po terminie. Miał 10 dni na wniesienie do KIO, więc termin minął 29.02

1,152

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bo jest ok.

A co wynika z oświadczenia dot. grupy kapitałowej? Co jest w liście podmiotów?

1,154

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie powinno być tak, że Z będzie się domyślał, to musi wynikać z samej treści gwarancji. Jeśli jest inaczej, znaczy że gwarancja została wadliwie sporządzona.

1,155

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niezupełnie tak jest co do 1. Wadium owszem nie podlega użyczeniu, ale za firmę X wpłacić je może Kowalski z ulicy, z tym, że powinien określić do jakiego postępowania i w imieniu jakiego wykonawcy.
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/czy-wniesienie-wadium-przez-inny-podmiot-niz-wykonawca-nalezy-uznac-za-prawidlowe

1,156

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ceny jednostkowe powinny być we wszystkich pozycjach kosztorysowych.
Jeżeli na skutek zmiany do etapu III dodałeś jakieś pozycje, których wykonawca nie uwzględnił, ale możesz dla nich przyporządkować ceny jednostkowe z pozostałych etapów, to można dokonać takiej poprawki.

1,157

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale co jest niezgodne z SIWZ? Chwila, chwila!

1,158

(13 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Najlepiej wykorzystać w tym wypadku prawo opcji, lub rzeczywiście przewidzieć wykonanie uzupełniających na te 5 szt.

1,159

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli są powtarzalne, to IMO możesz poprawić.

1,160

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Możesz dzisiaj

1,161

(3 odpowiedzi, napisanych Inne)

A na podstawie czego powołano pierwotną komisję? Musi to być analogiczny dokument - jeśli zarządzenie, to zmieniasz zarządzeniem, jeśli decyzja, to zmieniasz decyzją.

1,162

(3 odpowiedzi, napisanych Inne)

Na czas nieobecności sekretarza powołać w skład komisji nową osobę, która będzie pełniła jego obowiązki.

Marcel ja jestem świadoma tego, że ta sytuacja wcale nie jest jednoznaczna, a tu masz dowód
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/wykonawca-moze-wyrazic-wole-zawarcia-umowy-nawet-po-uplywie-terminu-zwiazania-oferta
opinia zupełnie sprzeczna z tą, która jest tutaj
http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/czy-mozna-wybrac-najkorzystniejsza-oferte-po-uplywie-terminu-zwiazania-oferta
Pierwsza opinia w Lexie jest z 06.2014, druga z 09.2014, a wyrok, żeby było śmieszniej zapadł w 03.2014 smile

Owszem, owszem. Zaraz mi napiszesz, że co nie jest zabronione, jest dopuszczone. IMO - to naginanie prawa.
A wyjaśnij mi sens istnienia art. 85 ust. 2, proszę. Co miało na celu wprowadzenie go do ustawy? Prawidłową reakcję zamawiającego/wykonawcy na przedłużającą się procedurę. Skoro Z nie zareagował, to ma teraz problem. Marcel siedzę w tym 9 lat i nie zdarzyło się, żebym przegapiła upływ TZO. Trzeba przykładać do tego należytą uwagę. Tyle.

1,165

(5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie. Ofertę odrzucasz na podst. 89.1.2, a postępowanie unieważniasz na podst. 93.1.1

Pozostaje jeszcze pytanie jak zakończyć takie postępowanie skoro 1 się uchylił od podpisania umowy, a 2 nie wybrano przed upływem TZO.

lisvitalis napisał/a:

Trochę na temat wyboru z art 94.3 z materiałów ze szkolenia:

Wybór najkorzystniejszej oferty na podstawie art. 94 ust. 3 Pzp może być dokonany tylko przed upływem terminu związania ofertą.

Dzięki. Utwierdziłeś mnie w moim przekonaniu.

1,168

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

19mimi83 napisał/a:

No właśnie nic nie wpisane był. Nikt nie wpadł na pomysł że znajdzie się taki "sprytny Wykonawca" smile

Takich spryciarzy jest całe mnóstwo, dlatego lepiej zabezpieczyć się odpowiednimi zapisami odnośnie podania niewłaściwego terminu w ofercie.

1,169

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Karo napisał/a:

Bo taki prawdziwy specjalista, to tak umie żonglować przepisami, że wszystko zamówi i postawić każdy warunek. I kontrola się go nie czepia ;-)

Do czasu kochana, do czasu...

1,170

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Trochę mnie dziwi to wymuszanie na Tobie żądania tego certyfikatu. ISO to proces zarządzania jakością, a nie jakość. Ale może się na tym nie znam. W każdym razie poszłabym w stronę norm i specyfikacji technicznych, jeżeli już koniecznie muszą czegoś chcieć, to IMO to byłoby najbardziej miarodajne.

1,171

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tu jest opisane procedowanie w syt. wycofania lub wprowadzania zmian http://www.wszponachzamowien.pl/?p=46

Marcel, ale wyboru dokonałbyś po upływie TZO. Kto nie ryzykuje, nie pije szampana. Tym razem nie wypiłabym go. Wybacz mi, ale bardziej wierzę w to, co napisano na Lexie. Po to ustawodawca przewidział instytucję przedłużania TZO, aby nie dochodziło do takich sytuacji.

1,173

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jo czytaj troszkę wolniej. Wycofają, a nie wycofią.
To zależy jak istotne były zmiany, które wprowadziłeś, czy pomimo złożenia oferty przed zmienionym TOF będą one zgodne z SIWZ.

1,174

(10 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Z postu nr 1: "Umowa takiej okoliczności zmiany nieprzewiduje.".
IMO to zależy o jakim okresie przedłużenia mówimy, bo ok - 1 m-c możemy potraktować jako zmianę nieistotną, ale np 4 m-ce, zmienia postać rzeczy.
Na przyszłość zabezpieczcie się stosownym zapisem w przewidywanych zmianach umowy.

1,175

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

J. Pieróg, Vademecum, Oświadczenia i dokumenty w zamówieniach publicznych: "Tym samym żądanie przez zamawiającego aby wykonawca złożył zaświadczenie, określone w par. 6 ust. 1 pkt 2, 4 rozporządzenia w sprawie dokumentów (dot. jakości działań wykonawcy) wystawione dla producenta sprzętu, a nie wykonawcy, jest nieuprawnione. ... Jednym z niewielu wyjątków od tej zasady jest certyfikat ISO, który może stanowić zarówno zaświadczenie niezależnego podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzające, że dostarczane produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym (par. 6 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia w sprawie dokumentów), jak i zaświadczenie niezależnego podmiotu, zajmującego się poświadczaniem zgodności działań wykonawcy z normami jakościowymi, jeżeli zamawiający odwołuje się do systemów zapewniania jakości opartych na odpowiednich normach europejskich (par. 6 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie dokumentów) ".