1,051

(51 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

W art. 24 ust. 1 pkt 12-23 są wymienione obligatoryjne przesłanki wykluczenia. W ust. 5 wymieniono przesłanki fakultatywne, czyli możesz - nie musisz.
Najbardziej mnie martwi pkt 14 w ust. 1: "14)   wykonawcę, jeżeli urzędującego członka jego organu zarządzającego lub nadzorczego, wspólnika spółki w spółce jawnej lub partnerskiej albo komplementariusza w spółce komandytowej lub komandytowo-akcyjnej lub prokurenta prawomocnie skazano za przestępstwo, o którym mowa w pkt 13" - czy to znaczy, że akcjonariusze również będą musieli składać oświadczenia???

Jak najbardziej.

Niewłaściwy VAT, to błąd  w obliczeniu ceny i tego poprawić nie możesz. Literalnie rzecz biorąc powinnaś w takiej sytuacji do RNC wziąć cenę z błędną stawką VAT.

Głosowali 22 czerwca. Są informację w sprawozdaniu http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/stenogramy.xsp
Głosowanie od pkt 30 http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/agent.xsp?symbol=GLOSNAPOS&NrPos=21&NrKadencji=8

Uchwały nie widać, a na stronie sejmu informacja jest następująca:
    21 czerwca 2016
    Sprawozdanie komisji druk nr 636

    Sprawozdawca: Wojciech Zubowski

    Wniosek komisji: przyjąć część poprawek


Niezakończone prace nad ustawą

A stąd ją wzięłam http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/druk.xsp?nr=366

Ale ta moja jest już stara. Ostatnia wersja jest zdaje się z 13 maja i masz rację, w tej jest to art. 21:
Art. 21. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:

1)     art. 1 pkt 15, pkt 49 lit. b tiret piąte w zakresie pkt 14, pkt 54 lit. c w zakresie ust. 5, pkt 113 w zakresie art. 104e ust. 3, pkt 136 lit. d w zakresie ust. 6a pkt 9, które w zakresie:

a)     postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez centralnego zamawiającego wchodzą w życie z dniem 18 kwietnia 2017 r.,

b)     postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez pozostałych zamawiających wchodzą w życie z dniem 18 października 2018 r.

? z tym, że art. 1 pkt 15 w zakresie art. 10a ust. 1 w zakresie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia, wchodzi w życie z dniem 18 kwietnia 2018 r.;

2)     art. 1 pkt 29, który wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia;

3)     art. 1 pkt 50 lit. a, pkt 83 lit. a tiret szóste, lit. b w zakresie ust. 1c i lit. d w zakresie ust. 8?10, pkt 148 oraz art. 7, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2017 r.;

4)     art. 1 pkt 94 lit. g w zakresie ust. 7c, który wchodzi w życie po upływie 24 miesięcy od dnia ogłoszenia.

1,057

(5 odpowiedzi, napisanych Inne)

CPV służy do opisu przedmiotu zamówienia. Wynika to bezpośrednio z pkt 3 preambuły Rozporządzenia (WE) nr 2195/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 listopada 2002 r.w sprawie Wspólnego Słownika Zamówień (CPV):
"(3) Istnieje potrzeba ujednolicenia, za pomocą jednolitego systemu klasyfikacji dla zamówień publicznych, odniesień stosowanych przez instytucje oraz podmioty zamawiające w celu dokonania opisu przedmiotu zamówienia.".

Przy szacowaniu istotna jest:
1) tożsamość przedmiotowa zamówienia - dostawy, usługi, roboty budowlane są tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu;
2) tożsamość czasowa zamówienia - istnieje możliwość udzielenia zamówienia w tym samym lub w podobnym czasie;
3) tożsamość wykonawcy - możliwość realizacji zamówienia przez jednego wykonawcę.

1,058

(4 odpowiedzi, napisanych Inne)

Ja mam przypominajki w outlooku i świetnie się to sprawdza, choć przegląd gwarancyjny to już działka inwestycji, a nie moja i oni powinni tego pilnować.

Art. 20. 1. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem:
1)    rozdziału 2a ustawy zmienianej w art. 1, który w zakresie:
a)    postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez centralnego zamawiającego wchodzi w życie z dniem 18 kwietnia 2017 r.,
b)    postępowań o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonych przez pozostałych zamawiających wchodzi w życie z dniem 18 października 2018 r.
? z tym, że art. 10a ust. 1 ustawy zmienianej w art. 1, w zakresie jednolitego europejskiego dokumentu zamówienia, wchodzi w życie z dniem 18 kwietnia 2018 r.;
2)    art. 20a ustawy zmienianej w art. 1, który wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia;
3)    art. 911 ust. 6 ustawy zmienianej w art. 1, który wchodzi w życie po upływie 24 miesięcy od dnia ogłoszenia.

Miałam to samo z zamówieniami powtarzającymi się okresowo. Idąc twoim tokiem myślenia janek159 należałoby najlepiej zawierać umowy na 4 lata, bo wiemy przecież, że zarówno w przyszłym roku, jak i w kolejnych latach będziemy dany produkt zamawiać. Więc zrobić w częściach na te 4 lata najlepiej. Po jednej z kontroli powiedziano mi, żeby robić dla danego roku budżetowego i z punktu widzenia finansów publicznych takie postępowanie będzie słuszne.

Możesz podyskutować z panem Pierogiem, zdaje się jego kancelaria prowadzi blog.
Tu masz jeszcze dla pewności opinię pana Nowickiego http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/wybor-najkorzystniejszej-oferty/czy-zamawiajacy-moze-zamknac-postepowanie-krotka-notatka-o-uchyleniu-sie-wykonawcy-od-podpisania-umowy-nie-dokonujac-jego-uniewa/
Temat uważam za wyczerpany.

Dla mnie nie. Przesłanki odrzucenia są wymienione w art. 89. Poza tym nie wiem kim jest jest pan Różowicz, ale wiem kim jest pan Piróg: "Dotychczasowe postępowanie nie będzie jednak w tym wypadku podlegało unieważnieniu, ponieważ zakończyło się wyborem najkorzystniejszej oferty, a więc w sposób przewidziany w art. 2 pkt 7a.". (Komentarz, 13 wydanie).

Niby są nadal.

1,064

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wydaje mi się, że jeśli masz pewność, że to ta sama osoba, to można uznać.

Regulamin do 30 tys. euro kolega posiada?

http://orka.sejm.gov.pl/proc8.nsf/ustawy/366_u.htm + uchwała senatu (607)

Postępowanie zakończyłaś wyborem najkorzystniejszej oferty, ale z winy wykonawcy nie doszło do podpisania umowy. Nie miałaś oferty podlegającej odrzuceniu, bo inaczej nie doszłoby do wyboru oferty najkorzystniejszej, więc przesłanka z art. 93.1.1 nie ziściła się.

Błąd. Brak podstaw do zastosowania 93.1.1.
Należało zawrzeć wszystkie informacje w protokole i tak zakończyć.

IMO teraz zrobić do końca roku na te 60 tys., a po ustaleniu budżetu nowe na kolejny rok budżetowy. Nie wolno wam przecież podpisać umowy na kwotę, której nie macie w budżecie.

Zostawili uzupełniające, ale zniknęły dodatkowe w rb

Nie sądzę. Są tacy w tym kraju, którzy niezłą kasę tłuką na komentarzach, więc z pewnością już mają w zanadrzu przynajmniej zarys. Orzeczenia KIO też nie wszystkie stracą na aktualności. Zapewne do momentu wykształtowania się nowej linii orzeczniczej spotykać będziemy orzeczenia per analogiam smile

Na to wychodzi niestety...

Moim zdaniem należy czytać w kółko ustawę, a w przerwach komentarze i to najlepiej kilku różnych autorów. Poza tym jeszcze orzeczenia KIO, opinie i doradczo forum oczywiście.

Nie widzę przeszkód aby oszacować dla całości i robić jako udzielane w częściach. Jeśli tak zrobicie, to oczywiście projekty i pozwolenia będą osobno.

Jak JO. I nic się nie bój, bo nikt ci niczego nie zarzuci.