Asiaw94 - Najlepiej napisz od kiedy do kiedy masz umowę w I przetargu i jaka jest szacowana wartość zamówienia tego dowozu teraz.
1,076 2016-06-15 10:00:09
Odp: Dowóz uczniów do szkół (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
1,077 2016-06-15 07:21:05
Odp: Dowóz uczniów do szkół (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Przypuszczam, że masz wartość poniżej 30 tys. ?, a do takich wartości ustawy nie stosuje się. Wykładnię znajdziesz w art. 4.8
1,078 2016-06-15 07:04:53
Odp: Dowóz uczniów do szkół (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Oczywiście, że tak. A o czym myślisz? 67.1.3?
1,079 2016-06-15 06:36:12
Odp: Upływ terminu związania z ofertą, a dalsze wyjasnienia (8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeśli minie TZO, to praktycznie rzecz biorąc nie masz ofert.
1,080 2016-06-15 06:32:23
Odp: Dowóz uczniów do szkół (17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Nowe zamówienie nie łączy się z poprzednim, ponieważ ogłaszając I postępowanie nie wiedziałaś, że dołączy jeszcze jedno dziecko. Jest to nowe postępowanie, które w zależności od wartości musisz przeprowadzić albo w trybie ustawowym, albo korzystając z art. 4.8 (regulamin udzielania zamówień poniżej 30 tys. ?). Najlepiej byłoby, gdybyś zleciła wykonanie usługi dowozu do dnia, w którym kończy się umowa w tym starym postępowaniu, tak, aby kolejny przetarg ogłosić dla całości.
1,081 2016-06-14 08:59:29
Odp: zabezpieczenie (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeśli przewidziałeś, to wymagasz. Jeśli nie przewidziałeś, to na jakiej podstawie chcesz go ścigać? Przy rb dla własnego bezpieczeństwa powinieneś wymagać ZNWU, ale ustawa nie nakłada takiego obowiązku.
1,082 2016-06-14 08:16:03
Odp: Czyn nieuczciwej konkurencji (3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Zawsze możesz zapytać o powiązania osobowe. Nic nie stoi na przeszkodzie.
1,083 2016-06-14 08:14:55
Odp: zabezpieczenie (7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Skarbnik ma rację. Gdyby nie były to roboty dodatkowe, to zawierałyby się w zamówieniu podstawowym i sprawa załatwiona. Powinno być odrębne ZNWU.
1,084 2016-06-13 09:41:54
Odp: postępowanie na zadania (6 odpowiedzi, napisanych Inne)
Korekty co do zasady powinny być proporcjonalne. Co do zasady ![]()
1,085 2016-06-13 09:40:17
Odp: umowa jedna po drugiej (1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Wszystko zależy od tego co jest w waszym budżecie. Jeśli ogłaszając 1 przetarg naczelnik danego wydziału nie wiedział, że dostanie dotację, to sytuacja opisana przez ciebie jest dopuszczalna. Gorzej, gdyby dotacje przyznano wcześniej. Może paść zarzut podziału zamówienia na części. A uzupełniających możesz zlecać nawet 10 byle nie przekroczyć kwoty 50% zam. podstawowego.
1,086 2016-06-10 10:40:23
Odp: Kosztorys ofertowy (7 odpowiedzi, napisanych SWZ)
Jeżeli masz przewidziane wynagrodzenie kosztorysowe, to oferta niezgodna z siwz. W takim wypadku kosztorysu nie można uzupełnić.
1,087 2016-06-10 07:37:15
Odp: związanie z ofertą (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Dzierżanowski Włodzimierz, Prawo zamówień publicznych. Komentarz, wyd. VI
Opublikowano: LEX 2014
Niezależnie od wartości przedmiotu zamówienia i długości terminu związania ofertą określonego w SIWZ zamawiający może raz w trakcie postępowania zwrócić się do wykonawców o przedłużenie tego terminu o maksymalnie 60 dni. Zamawiający nie może jednak zwrócić się np. dwukrotnie o przedłużenie terminu o 30 dni. Przepis ustawy wskazuje na jednokrotność prośby o przedłużenie terminu. Podyktowane jest to w szczególności komplikacjami, jakie mogłoby to rodzić po stronie wykonawców w związku z koniecznością dwukrotnego przedłużania okresu ważności wadium, co w sytuacji gdy nie jest ono wnoszone w pieniądzu, może być zarówno kłopotliwe, jak i kosztowne. Zwrócenie się o przedłużenie terminu związania ofertą musi nastąpić na co najmniej 3 dni przed upływem pierwotnie wyznaczonego terminu. Do prawidłowego obliczenia terminu zamawiający powinien uwzględnić przepisy art. 111 § 1 k.c. (termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia) oraz art. 111 § 2 k.c., zgodnie z którym jeśli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczeniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło (w tym przypadku będzie to zdarzenie polegające na zwróceniu się z prośbą do wykonawców). Zachowaniem terminu 3-dniowego będzie również takie działanie zamawiającego, gdy zwróci się on o przedłużenie terminu np. o dowolnej godzinie w piątek, podczas gdy upływa on w poniedziałek. Ponieważ zgoda na dalsze związanie ofertą może być wyrażona wyłącznie w czasie, gdy wykonawca jest jeszcze ofertą związany, to w opisanej sytuacji faktycznie pozostaje jeden dzień na złożenie oświadczenia woli o przedłużeniu terminu związania ofertą, a także na zapewnienie zabezpieczenia oferty wadium (jeśli było wymagane).
Jerzy Pieróg, Komentarz wydanie 13, s. 329
Przedłużenie terminu związania ofertą, czy to samodzielnie, czy na wniosek zamawiającego, możliwe jest tylko w okresie obowiązywania tego związania. Po jego upływie przedłużenie terminu związania ofertą należy uznać zawsze za nieskuteczne, chociażby w okresie tym wadium pozostawało jeszcze w gestii zamawiającego. Podkreśliła to KIO w wyr. z 7.12.2012 r. (KIO 2572/12, i KIO 2573/12...
KIO 1737/14
W kontekście art. 85 ust. 2 ustawy Pzp podnieść również należy, iż w przepisie tym mowa wyraźnie o przedłużeniu terminu związania ofertą. Zgodnie ze słownikowym rozumieniem słowa "przedłużyć" (internetowy słownik języka polskiego - http://sjp.pwn.pl/: przedłużyć to znaczy "sprawić, że coś trwa dłużej, niż przewidywano") uznać należy, że zamiarem ustawodawcy było zobligowanie wykonawcy do podjęcia działań, które zmierzałyby do utrzymania stanu związania złożoną przez niego ofertą przez kolejny, określony przez tego wykonawcę (lub zamawiającego, o czym wyżej) okres. Aby utrzymać stan związania ofertą koniecznym jest zapewnienie jego ciągłości. Nie można bowiem mówić o utrzymaniu stanu związania ofertą (skutecznym jego przedłużeniu), w przypadku gdy nie jest zachowana ciągłość tegoż związania, tj. gdy wyznaczony pierwotnie termin związania ofertą upłynie, a wykonawca dopiero po jego upływie wyrazi wolę przedłużenia terminu związania go złożoną przez niego ofertą. W takim przypadku nie można bowiem mówić o przedłużeniu tegoż terminu, ale o podjęciu próby jego restytucji, odnowienia na mocy później wyrażonego oświadczenia woli. Zdaniem Izby regulacja art. 85 ust. 2 ustawy Pzp wyklucza uznanie takiego działania za dopuszczalne. W przepisie tym użyto, jak to już wskazano słowa "przedłużyć". Konieczne jest zatem wyrażenie jednoznacznego stanowiska przez wykonawcę jeszcze przed upływem pierwotnie wyznaczonego terminu związania ofertą. Tylko w takim przypadku można mówić o przedłużeniu terminu, a więc utrzymaniu stanu związania wykonawcy ofertą, który to stan, w chwili składania oświadczenia przez wykonawcę musi jeszcze istnieć, aby mógł zostać przedłużony. Podobnie Izba w sprawie KIO 2020/12, KIO 1804/12, KIO 109/13, czy też KIO 1817/12, KIO 1822/12.
1,088 2016-06-10 07:00:28
Odp: związanie z ofertą (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Nie rozumiem twojej opinii. Co ma go wiązać od 7 czerwca, skoro oferty już nie ma, bo TZO upłynął 4?
1,089 2016-06-09 10:01:40
Odp: wykaz osób (4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Z wykazu osób wynikać powinno, że dysponował nimi w TSO, natomiast data wystawienia dokumentu może być późniejsza.
1,090 2016-06-09 08:47:51
Odp: zmowa (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Lektura UOKIK Zmowa przetargowa ![]()
1,091 2016-06-09 06:57:40
Odp: związanie z ofertą (8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Chyba jednak doszło do przerwania terminu skoro pierwotny był do 4 czerwca, a wykonawca określił się dopiero 7 czerwca. Należyta staranność dotyczy także wykonawcy, który powinien był pilnować TZO. Moim zdaniem wykluczenie. Nie wyraził zgody w terminie związania.
1,092 2016-06-09 06:47:36
Odp: Zmiana OPZ (10 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jak Seniorcristobal - nowe zamówienie, nowy OPZ. Rozstrzygnięty przetarg to już zamknięta historia.
1,093 2016-06-09 06:39:31
Odp: warunek (3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Zgodnie z Prawem budowlanym rozbudowa jest składową definicji budowy.
1,094 2016-06-06 09:59:57
Odp: Kosztorys ofertowy na innym druku (7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
To w dalszym ciągu nie jest zmiana zakresu, tylko jednostki i jak najbardziej kwalifikuje się do poprawienia. Po to m.in. do ustawy wprowadzono pojęcie "omyłek innych".
1,095 2016-05-24 19:16:33
Odp: Spóżnił się z uzupełnieniami o 4 godz. (12 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Skoro określałeś godzinę, to jak najbardziej. Po coś w końcu została ona ustalona
1,096 2016-05-24 09:15:01
Odp: szacunkowa wartość zamówienia (9 odpowiedzi, napisanych Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych)
Witam. Przetarg nieograniczony- Usługi. Na otwarciu ofert podałem kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia bez kwoty na zamówienia uzupełniające.
I bardzo dobrze. Na otwarciu ofert podajesz kwotę na sfinansowanie zamówienia podstawowego.
Wpłynęła oferta z wyższą kwotą jaką podałem. jeżeli poinformuje wykonawcę że podałem tylko kwotę na podstawowe zamówienie bez uzupełniającego czy mogę wybrać ofertę jako najkorzystniejsza. ( kwota z uzupełniającym przewyższa kwotę jaką zaproponował wykonawca.)
Nie musisz o niczym informować wykonawcy, bo patrz odpowiedź powyżej. Masz obowiązek wybrać najkorzystniejszą ofertę. Zamówienie uzupełniające, to odrębne zamówienie.
czy lepiej podwyższyć kwotę podstawowego zamówienia do kwoty oferty
Gdyby się nie zmieścił z zamówieniem podstawowym w kwocie, którą dysponujesz, wówczas postępujesz zgodnie z tym co ma twój budżet do zaoferowania ![]()
1,097 2016-05-24 09:08:00
Odp: Nie uzupełnione wyjasnienia z 26.4 (9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
Jeżeli nie odpowiedział na żądanie złożenia wyjaśnień, to wezwij do uzupełnienia i opisz szczegółowo z czym masz problem. Dopiero nieuzupełnienie stanowi podstawę do wykluczenia i odrzucenia.
1,098 2016-05-13 09:38:15
Odp: 2 uzupełnienia dokumentu do jednego wezwania zamawiającego (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Wszystko jest ok? To dlaczego na oryginale nie ma daty wpływu. Sekretarka też kiedyś wróciła do pracy i pieczęć przystawić mogła. Jeśli nawet w momencie złożenia dokumentu nie było jej w pracy, powinna była pieczątkę wpływu uzupełnić jak najszybciej z datą rzeczywistą wpływu i nie byłoby niedopowiedzeń.
1,099 2016-05-13 09:35:18
Odp: roboty dodatkowe (13 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)
umowa na roboty dodatkowe nr ............... z dnia ............................. do zamówienia nr ........... , którego przedmiotem jest ....................
1,100 2016-05-13 06:15:30
Odp: 2 uzupełnienia dokumentu do jednego wezwania zamawiającego (9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)
Naciągane to wszystko. Raptem wykonawca zorientował się, że wysłał nie takie referencje, więc dowiózł nowe?


