jo napisał/a:

a niektórzy twierdzą że do wybrania oferty najkorzystniejszej pieniądze w budżecie muszą być

Muszą być w momencie zaciągnięcia zobowiązania, a więc podpisania umowy.

Myślę że myślisz prawidłowo smile , będzie to czynem nieuczciwej konkurencji, więc nie polecam.

5,203

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dokładnie o tym mówi rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót, par.4.

Możesz, kto wie w jakiej kwocie będą oferty, w każdym razie, nie trzeba mieć zabezpieczonej kwoty w kwocie kosztorysu inwestorskiego.

5,205

(17 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Przy uzupełniających do 30 000 euro ustawy nie stosuje się.
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=14044

5,206

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marta napisał/a:

witam,
czy przy wymianie nakladni na drodze trzeba miec STWiOR zgodnie  z art.31 uPzp

Tak, trzeba.

A więc sprawa jest jasna smile

5,208

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Amen wink

5,209

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bardziej miałem na myśli to, że skoro zaoferował np. urządzenie X a można było również Y to powinien dostarczyć X.

myszy1953 napisał/a:

to jest zamówienie z 67 a nie 4.8.

Jest z 67 ale i z 4.8 wink

5,211

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Czyli bez uzupełniających.

5,212

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

darek-75 napisał/a:

Witam.
W formularzu ofertowym wykonawca wpisał (tak jak żądaliśmy)

A więc tutaj jest ok, czyli oferta zgodna z SIWZ.


darek-75 napisał/a:

to czy może on zastosować takie które dopuściliśmy tj. zgodnie z udzielonymi odpowiedziami?

Musi zastosować to, co zaoferował w ofercie.

5,213

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak daje swoje to nie zmienia, nadal deklaruje wykonanie zamówienia "sam".

Ja nie stosuje ustawy jeżeli jest poniżej 30 000 euro i tego bym się trzymał, a więc nie wybiegał przed szereg skoro ustawy nie stosuje się.

Trzeba wymagać.

5,216

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, ponieważ deklaracja po TSO na etapie oceny ofert stanowić będzie zmianę treści złożonej oferty.

Ja bym wezwał do uzupełnienia, wyjaśnienia nie pomogą jeżeli zmienią treść a nie o to chodzi.

5,218

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Z opinii UZP wynika:
"Dopuszczalność udzielenia zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego jednemu albo niektórym wykonawcom uczestniczącym w konsorcjum wykonującym zamówienie podstawowe musi być jednak zawsze oceniona z punktu widzenia podstawowych zasad systemu zamówień publicznych, tj. zasady uczciwej konkurencji oraz zasady równego traktowania wykonawców (art. 7 ust. 1 ustawy PZP). Tym samym wyłączona jest dowolność wyboru przez zamawiającego wykonawców uczestniczących w konsorcjum, którym zostanie udzielone zamówienie dodatkowe. Sytuacja taka będzie zatem zachodzić w przypadku, gdy tylko jeden albo niektórzy z wykonawców uczestniczących w konsorcjum spełniają warunki udziału w postępowaniu (dla zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego), mogą lub też wyrażą wolę realizacji tego zamówienia. Dotyczyć to będzie również innych przypadków niemożności udzielenia zamówienia dodatkowego lub uzupełniającego wszystkim wykonawcom wchodzącym w skład konsorcjum wykonującego zamówienie podstawowe (np. ogłoszenie likwidacji, ogłoszenie upadłości jednego z członków konsorcjum). Nie można też wykluczyć, iż przyczyny te będą miały charakter gospodarczy, techniczny, czy organizacyjny."

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2179

Przychylam się do stanowiska Apollo.

5,220

(24 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Myszko, co innego jest deklaracją wykonania zamówienia samemu lub przy pomocy podwykonawców na etapie składania ofert, a inna sytuacja jest już po podpisaniu umowy na etapie realizacji zamówienia.

5,221

(88 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=13643

W jakim protokole?

Nie patrz na radcę, korzystaj z forum big_smile

Arek1980 napisał/a:

A co z obecną sytuacją ? Wykluczyć, czy uznać na podstawie pozostałych dokumentów, które są niejako dowodami do oświadczenia ?

Patrząc logicznie, jak masz inne dokumenty świadczące że nie podlega wykluczeniu to bym uznał, gorzej z samymi przepisami, patrząc literalnie.

Jak najbardziej dodatkowy zapis będzie ok.