Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 208 z 722)
lzmiuw napisał/a:Dwie wątpliwości natury formalnej:
1. W siwz zastrzeżono formę pisemną dla zobowiązania podmiotu trzeciego. Wykonawca składa papier, o prawidłowej treści, podpisany przez przedstawicieli wykonawcy i podmiotu , gdzie podpis wykonawcy jest oryginalny, ale podpis podmiotu wygląda na kolorową kopię (tzn. zapewne W podpisał sie na skanie lub kserokopii). Dodatkowo jest pieczatka za zgodność, bez podpisu. Wzywam do uzupełnienia oryginału?
1. Skoro masz podpis na dokumencie to jest on traktowany jako oryginał.
lzmiuw napisał/a:2. Kopię referencji podmiotu trzeciego poświadczył wykonawca.
No i dobrze jest.
3 pełne dni przed terminem 
Moim zdaniem poniedziałek.
Ilości możesz poprawić jako inną omyłkę.
Wedle woli Zamawiającego.
Jeżeli nie wyjaśnił, nie udowodnił zastrzeżenie na etapie składania ofert, to informacje stają się jawne.
Warunkiem zapłaty drugiej i następnych części., czyli pierwszą część wypłacasz bez żądania dowodów płatności dla podwykonawców.
RNC bym się nie martwił, nawet jak nic się nie zmienia to wezwania do RNC idą na 90% 
jo napisał/a:no fakt, a co w przypadku jeżeli wartość po zmianie by spadłam poniżej 30 tyś to czy moge unieważnić przetrag i ogłosić zapytanie ofertowe??
Zamawiający powinien rozważyć unieważnienie postępowania jako obarczonego niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego, w szczególności jeżeli zakres zmian w opisie przedmiotu zamówienia wpłynął na wartość zamówienia w stopniu tak znacznym, że uzasadniałoby to zmieszczenie ogłoszenia o zamówieniu w innym publikatorze lub konieczna byłaby zmiana ogłoszenia w zakresie opisu przedmiotu zamówienia.
Zdaniem UZP i KIO
Z art. 35 Prawa zamówień publicznych jednoznacznie wynika, że zmiana wartości zamówienia jest możliwa jedynie przed wszczęciem postępowania. Zatem w trakcie postępowania wartość zamówienia nie może ulec zmianie. Tak też uznała Krajowa Izba Odwoławcza w uchwale KIO/KD 50/10 z 7 lipca 2010 r. oraz wyroku sygn. akt KIO 1157/12. Analogiczne stanowisko wyraził prezes UZP w wielu kontrolach, np. UZP/DK/KU/238/2005, UZP/DK/KN/8/2008. Potrzeba korekty wartości zamówienia po wszczęciu postępowania świadczy z reguły o niedochowaniu należytej staranności przy szacowaniu wartości. Błędu tego nie da się naprawić w trakcie postępowania, gdyż zmiana wartości zamówienia po wszczęciu postępowania stanowiłaby naruszenie art. 35 Pzp.
1. Powyżej 12 miesięcy druga płatność wymaga przedstawienia płatności dla podwykonawcy.
2. Tak, można.
myszy1953 napisał/a:1. sprawdza się czy jest podpisana i czy zabezpieczona wadium ( o ile wymagano)
ok.
myszy1953 napisał/a:2. sprawdza się pod kątem rażąco niskiej ceny, czyli też sprawdzasz kosztorys aby wyartykułować odpowiednie pismo
Myślałem że drugim etapem jest sprawdzanie spełniania warunków z 22 i24 
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=13853
Do średniej arytmetycznej tak.
jo napisał/a:poprawki do obliczenia ceny potem RNC i wyjaśnienia a potem 26 ust 3 to na ostatku bo zapis ".....chyba ze mimo ich złożenia ......
A czy przypadkiem 26.3 nie w pierwszej kolejności a później RNC 
Przetarg jak najbardziej, nie dzielić
Udziela się co do zasady temu samemu jednak nie trzeba tworzyć protokołów ZP-WR czy też wysyłać zawiadomienia do BZP.
To jak masz wszystkie niezbędne informacje w pozostałych dok. to jest ok.
Do uzupełnienia, jeżeli chodzi oczywiście o kierownika budowy.
Myszko, musisz się ugiąć i traktować zamówienia z 4.8 
Sens realizacji i wykonania zamówienia zapewne.
Znalezione posty: 5,176 do 5,200 z 18,038