To w takim razie nie możesz żądać tych dokumentów.

5,152

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak, wzywasz.

Fart napisał/a:

Wykonawca ten zrealizował wymagane roboty  jednak nie złożył oświadczeń o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu  ZUS US, CEIDG.

A czy żądaliście od podmiotu trzeciego (podwykonawcy) w SIWZ tych dokumentów?

Skoro są zgłoszeni jest i umowa, a więc należy postąpić wedle jej zapisów.

Jak Darek.

Jak jest to konieczne to korektę należy zrobić, koniec i kropka.

Warunek chyba mieliście taki, że najpierw Wykonawca musi uregulować płatności z podwykonawcą aby wypłacić mu wynagrodzenie tak?

No i dobrze że nie wzywasz, mija się to z celem.

5,159

(12 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dla mnie ciężko rozstrzygnąć, czy zostało opisane dokładnie jak ta praktyka ma wyglądać?
Jeżeli chodzi o  okres to spełnia, jeżeli chodzi o realizowane zadania to już nie.

Wiemy covec, ale cóż my możemy sad

Skoro oferta będzie odrzucona w żadnym wypadku nie wzywaj do wyjaśnienia RNC!

5,162

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

93.1.7 taki taki worek bez dna smile

5,163

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma raczej innej sensownej podstawy prawnej jaką wskazał bipi.

5,164

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja takimi też nie dysponuję.

5,165

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak już chcecie to przed podpisaniem umowy od wybranego wykonawcy.

5,166

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli nie było pełnych informacji wymaganych co do zasady winien być nowy wykaz, ryzyko jest takie aby kontrola nie uznała że wyjaśnienia zmieniają treść oferty - uzupełniają ją.

Dokonajcie przesunięcia TSO.

Masakra z tą kontrolą skąd się urwali !

Jak wyżej smile

5,170

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://prawo.gazetaprawna.pl/porady/609249,zamiast_certyfikatu_mozna_przedlozyc_dokument_rownowazny.html

5,171

(7 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

1. być może są to uprawnienia wydane na wcześniej obowiązujących przepisach i są równoznaczne z waszym wymogiem, trzeba sprawdzić.
2. Doświadczenie może i ma 22 lata, ale od kiedy je ma prawnie? smile
3. Można uznać.
4. powinny być daty dokładne, sprawdzić czy ich daty nie wynikają z innego dok.
5. Można wyjaśnić ale wiecie że zmienił miejsce działalności więc wydaje się ok, i zapewne wynika z innych dok.?
6. W protokole takich informacji nie znajdziesz, jeżeli w protokole nie ma wzmianki o nienależytym wykonaniu czy spóźnionych terminach lub inne negatywne zapisy to można oczywiście uznać.

5,172

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

"W tej sytuacji należy unieważnić takie postępowanie o zamówienie publiczne na podstawie art. 93 ust. 1 pkt. 7 ustawy Pzp.

Faktem jest, że ustawodawca nie przewidział takiej sytuacji i nie wskazał konkretnej drogi postępowania. W ustawie Pzp unormowane zastały następujące sytuacje:

tzw. ?dogrywka? ? przepis art. 91 ust. 5 ustawy Pzp stanowi, że w postępowaniu o udzielenie zamówienia, w którym jedynym kryterium oceny ofert jest cena, nie można dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej ze względu na to, że zostały złożone oferty o takiej samej cenie, zamawiający wzywa wykonawców, którzy złożyli te oferty, do złożenia w terminie określonym przez zamawiającego ofert dodatkowych

wystąpienie takiego samego bilansu punktowego, gdzie wskazano prymat ceny - art. 91 ust. 4 ustawy Pzp stanowi, że w sytuacji, gdy nie można wybrać oferty najkorzystniejszej z uwagi na to, że dwie lub więcej ofert przedstawia taki sam bilans ceny i innych kryteriów oceny ofert, zamawiający spośród tych ofert wybiera ofertę z niższą ceną.

"W praktyce pojawiają się dwa poglądy w odniesieniu do omawianej sytuacji. Pierwszy wskazuje na możliwość analogicznego zastosowania art. 91 ust. 5 ustawy Pzp w celu ocalenia procedury. Natomiast drugi optuje za koniecznością unieważnienia takiego postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt. 7 ustawy Pzp. Należy przyznać słuszność drugiemu poglądowi z tego względu, że ustawodawca zdecydował, że dogrywka to wyjątek, który może dotyczyć tylko postępowań, gdzie cena jest jedynym kryterium a przepisów prawnych zawierających wyjątki nie można interpretować rozszerzająco."
Źródło portal zp.

5,173

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

filon napisał/a:

Czy dokumentem zastępczym do certyfikatu może być wydruk ze strony internetowej jednostki certyfikującej..................

Bardzo często właśnie takie są składane.

nr.2

Skoro jesteście pewni że to skan to należy wezwać do uzupełnienia, trzeba sprawdzić, bo często skany są takie jak podpis, dobry sprzęt mają smile