5,101

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zbliżone do proponowanych przez Ciebie, jednak bez użyteczności publicznej.

5,102

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie do końca, miałem podobny przypadek i ciężko musiałem się tłumaczyć, dlatego też wolę tego zapisu unikać.

5,103

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma znaczenia, trzeba patrzeć na całokształt ceny ofertowej, może mają hybrydę.

5,104

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zgadza się, a większość daje netto, VAT, brutto, i po co?, dla kłopotów wink za nudno by było big_smile

5,105

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Obowiązkowo wezwanie do uzupełnienia.

5,106

(17 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Na pewno zrezygnuj z zapisu o obiekcie użyteczności publicznej.

5,107

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wpisanie wartości 0 złotych w niektórych pozycjach wyceny świadczy o tym, że nie zostały one pominięte i w efekcie nie można uznać, że wykonawca nie oferuje ich wykonania.

Podobne stanowisko zajęła Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 5 października 2009 r.; sygn. akt  KIO/UZP 1324/09, przyznając, że nie można mówić o braku możliwości zaoferowania ceny jednostkowej w poszczególnych pozycjach w wysokości 0 zł.

Sprzęt komputerowy jest czymś innym, innego rodzaju niż oprogramowanie. Mamy więc do czynienia z dwoma odrębnymi zamówieniami, a tym samym ich wartość oszacuj odrębnie.

5,109

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

".....lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ...."
Brak daty, skąd wiadomo czy dok. spełnia warunek smile

5,110

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wyjaśnienia raczej na nic się nie zdają, co nie zaszkodzi zapytać.

http://www.zamowienia-publiczne.lex.pl/czytaj/-/artykul/wykluczenie-nierzetelnego-wykonawcy-po-nowemu
A więc najpierw sprawdź przesłanki, jeżeli się nie spełnią to wzywaj do wyjaśnienia RNC.

5,112

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z innych dokumentów nie wynika cena?, np. z kosztorysu ofertowego?

5,113

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Dodatkowo sprawdź czy takiej umowy nie wymaga zamawiający od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy.

5,114

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Można zastanowić się tutaj nad poprawieniem, jednak na przyszłość lepiej aby do każdej części był odrębny formularz ofertowy.

5,115

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Oczywiście, za sam brak dowodów odrzucić nie możesz, najważniejsze są wyjaśnienia a konkretnie ich treść.

5,116

(13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak, trzeba kierować się dobrem danego postępowania i osiągnięciem pożądanego rezultatu.

5,117

(34 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Może upoważnić, wówczas wpisujesz w protokole że tę daną czynność kierownik powierzył innej osobie.

5,118

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli faktycznie jest to nowe zamówienie, wcześniej nie przewidywane to kwalifikuje się osobno.

5,119

(13 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Pewnie że możesz, a nawet musisz skoro są zasadne.

5,120

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

jeszcze jedno. jeżeli wykonawca nie jest płatnikiem vat (cena netto = cena brutto), to obliczając średnią arytmetyczną biorę to co podał i nie patrzę na vat?

Wówczas oceniasz jego netto jako brutto.

5,121

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Liczą się wyjaśnienia, oczywiście dowody wskazane, jednak jeżeli szczegółowo wyjaśni a dowodów nie załączy nie ma podstaw do odrzucenia.

5,122

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niestety procedura jak bipi.

5,123

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Szacunek oczywiście razem, czy to podzielicie, to wasza wola.

5,124

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

szad napisał/a:

Czy ten zapis: "Wyjaśnienia złożone w formie innej niż pisemna proszę niezwłocznie potwierdzić na piśmie"
nie jest zbyteczny?

Wyjaśnienia nie muszą być w formie pisemnej, wystarczy faks lub email, jeżeli taką formę dopuszczono.

5,125

(200 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wezwanie ma być na tyle jasne aby wykonawca wiedział o co chodzi, poza tym należy opisać własne spostrzeżenia + można zacytować 90.1.1i2.