Na dzień składania ofert wykonawca warunek spełnia korzystając z podmiotu trzeciego, później skoro wykupi polisę to też jest ok.

5,252

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/warunki-udzialu-w-postepowaniu-zasady-skladania-dokumentow/zakres-i-znaczenie-tresci-poswiadczen-referencji/

5,253

(2 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Okres jest zachowany.

5,254

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Miałem podobną sytuację, po otrzymaniu takiej informacji podpisałem umowę.

5,255

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykonawca z jakiego państwa?

5,256

(6 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Czyli nie zatrzymujesz.

Może zrezygnować, jeżeli w trakcie realizacji zamówienia będzie spełniał warunek tzn. wykupi stosowne ubezpieczenie.

Omyłka pisarska.

Są to oczywiste omyłki rachunkowe.

5,260

(18 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Zadaje takie pytanie ponieważ sensu nie widzę tu żadnego, niech Kierownik Zamawiającego uzasadni polecenie., z czymś takim jeszcze się nie spotkałem.

5,261

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Najlepszego smile

5,262

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

KIO 445/12
Zachowanie formy pisemnej należy oceniać, biorąc pod uwagę fakt, iż przedmiotowe przepisy stanowią regulację szczególną w odniesieniu do art. 78 § 2 k.c. (B. Smykła: Prawo bankowe. Komentarz.). Zaś, zgodnie z przepisem art. 7 ust. 1 ustawy Prawo bankowe, czynności bankowe dokonane w formie elektronicznej spełniają wymagania formy pisemnej. Skoro więc, w świetle art. 5 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo bankowe, prowadzenie rachunków bankowych stanowi czynność bankową, a wszelkie oświadczenia woli związane z dokonywaniem czynności bankowych mogą być składane w formie elektronicznej (art. 7 ust. 1 ustawy Prawo bankowe), to nie ulega wątpliwości, iż informacja banku o stanie rachunku bankowego mieści się w zakresie oświadczeń woli składanych w związku z wykonywaniem czynności bankowych i dopuszczalne jest jej przedstawienie w postaci elektronicznej, nie wymagającej opatrzenia bezpiecznym podpisem elektronicznym weryfikowanym przy pomocy ważnego kwalifikowanego certyfikatu. Przy czym, elektroniczna postać tychże dokumentów, z mocy wskazanych przepisów, spełnia wymagania formy pisemnej.
W okolicznościach niniejszej sprawy oznacza to, iż wymóg przedłożenia oryginału dokumentu w istocie oznacza przedstawienia dokumentu w formie pisemnej. Zaś, zachowanie formy pisemnej w odniesieniu do informacji z banku o wysokości zgromadzonych na rachunku, prowadzonym przez ten bank, środków finansowych jest równoznaczne ze sporządzeniem tej informacji w postaci elektronicznej. Wbrew więc twierdzeniom Odwołującego, przedmiotowe informacje nie wymagały formy pisemnej ani też potwierdzenia za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. Dla dochowania formy pisemnej, w świetle przepisów ustawy Prawo bankowe, nie jest również wymagane opatrzenie
przedmiotowych dokumentów pieczęcią banku ani też podpisem jego pracownika.

5,263

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No niestety, znowelizowane przepisy znacznie wydłużyły proces badania ofert.

5,264

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zaświadczenie jest wystawione w terminie, ale treść już tego nie potwierdza.

5,265

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale ja patrzę na treść zobowiązania wink

Czasami jest tak, że wykonawca przedstawi pisemne zobowiązanie a z treści wynika że jednak dysponuje bezpośrednio smile

Jeżeli wynika dysponowanie bezpośrednie to jest ok.

5,268

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ab123 napisał/a:

4. ..............Przestawił ponadto zobowiązanie podmiotu trzeciego. W zobowiązaniu jest mowa, że podmiot trzeci zobowiązuje się w sposób nieodwołalny, że w przypadku wybrania oferty za najkorzystniejszą odda zasoby własne w zakresie pełnienia funkcji kierownika budowy. ............

To przesądza o tym że korzysta z podmiotu trzeciego i będzie brał udział.

5,269

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dokładnie jak Arek.

Nie za bardzo, po co takie kryterium i co będzie wnosiło do sprawy?

5,271

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1. Tak.
2. To zależy co jeszcze wynika i kiedy uprawnienia zostały zdobyte, w razie niepewności - wyjaśnienia lub uzupełnienie.
3.  jak wystarczy wam dowód w postaci pisemnego zobowiązania to ok, decyzja należy do was, na pierwszy rzut oka zdaje się że jest ok.
4. W takim razie wezwanie do uzupełnienia, jak wskazał osobę to wiadomo że będzie uczestniczył, przecież doradztwo w grę tutaj nie wchodzi.
5. Jest ok., zostawić.
6. Jeżeli nie wymagaliście wprost szczegółowego to musicie przyjąć również uproszczony.

Jest to dozwolona sytuacja.

5,273

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

1. Tak
2. Wartość szacunkowa -Tak
3. Koszty  leasingu netto który jest uzależniony od wartości pojazdu, okresu leasingowania, wkład własny, wysokości opłaty wstępnej, kwota wykupu.
4. Np. PN.

myszy1953 napisał/a:

raczej na mózg

Dobre big_smile

No nie, kwota przeznaczona zawsze jest w brutto smile