Tak dla upewnienia, rozumiem że nowelizacja dot. podwykonawców będzie miała zastosowanie wyłącznie do zamówień na rb oraz usługi i dostawy w ramach rb?
No nie do końca ale faktycznie "lwia" część nowelizacji dotyczy podwykonawstwa w ramach rb.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez bipi
Tak dla upewnienia, rozumiem że nowelizacja dot. podwykonawców będzie miała zastosowanie wyłącznie do zamówień na rb oraz usługi i dostawy w ramach rb?
No nie do końca ale faktycznie "lwia" część nowelizacji dotyczy podwykonawstwa w ramach rb.
Ja się akurat progami tudzież progiem najmniej martwię - przeczytajcie sobie nowelę "podwykonawczą" bo z tym będzie największy Sajgon. Na dodatek krótki vacatio legis (14 dni od ogłoszenia) - roboty będzie po pachy!
Przecież wyjaśniłem o czym piszę ![]()
Czyli muszę ich wezwać do uzpełnienia ??
Tak!
Na co mam sie powołać ? Gdzie jest napisane, że wszyscy muszą przedłożyc KRK ?
W rozporządzeniu o dokumentach...
A czy ja piszę o progu czy o progach? ![]()
PS: 134.000, 207.000, 414.000 i 5.186.000 Ojro
Nowe progi wejdą razem z nowym kursem 1 stycznia 2014 roku
A ja popieram jarosława - zresztą Prezes UZP uważa podobnie
aczkolwiek biorąc pod uwagę postanowienia Dyrektywy możnaby sądzić, że należy wskazać jedynie "możliwość zastosowania procedur".
Prawdopodobnie błąd wynika z różnego liczenia netto/VAT/brutto:
licząc wprzód: 162.408,90*23%=37.354,05 czyli brutto wychodzi 199.762,95
licząc do tyłu 199.762,94:1,23=162.408,90 i VAT wychodzi 37.354,04
Ależ nikt tutaj nie mówi, że nie obowiązują - a w razie jak ktoś poprosiłby o wyjasnienie SIWZ można przedłuzyć TSO żeby z odpowiedzią w 2 dniach się zmieścić ![]()
Mimo wszystko sugerowałbym minimum trzydniowy TSO ![]()
1. Tak,
2. Nie,
3. Nie - przecież zamówienia nie udzielono - wybór oferty nie jest tożsamy z udzieleniem zamówienia.
Poczekajcie na Senat - dopiero Sejm przyjął ![]()
A może byś zacytował fragment, bo nie wiadomo o co kaman ![]()
Wszystko jest OK - sposób reprezentacji spółki "domniemujesz" z KC ![]()
Zwłaszcza, że pierwszy projekt Prezesa był właśnie na 20.000 Ojro tylko pod wpływem różnych środowisk podniósł do 30.000 Ojro. Jak dla mnie 20.000 Ojro jest wystarczającym progiem.
Dobre orzeczenie ![]()
? Stosowne umocowanie dla osoby podpisanej na ofercie
Jedynie tego niepotrzebnie żądałeś (domniemasz, że reprezentacja jest zgodna z KC)
Wykluczasz go na podstawie art. 24.2.4 i możesz napisać, że oferta zawiera rnc i zostaje odrzucona na podstawie 89.1.4 (może być w zw. z 90.3). Ja osobiście bym tylko wykluczył, ale wiem, że powinno się kumulować przesłanki odrzucenia/wykluczenia.
...a po drugie, to tak jak jarosław ![]()
Może nie tysiące ale w GDDKiA i PLK kilku wykluczyli - kontrakty milionowe ![]()
Rozumiem, że "zadanie"=część? A były jakieś zapisy, że nie może wykazywać tych samych dostaw na każdą z części?
Stało się to co już dawno powinno się stać ![]()
http://budownictwo.wnp.pl/polska-pozwana-do-trybunalu-ue-za-prawo-zamowien-publicznych,209093_1_0_0.html
A dlaczego żądać nie może??? PKP i GDDKiA od lat to stosuje. Fakt, że jeśli złożysz tylko oryginał, to i tak nic Ci nie zrobi Zamawiający ale jest to duże ułatwienie dla Zamawiającego.
Jeśli cena - 100%, to jak byś nie zrobił zawsze będzie maks
Moim zdaniem do umowy wpisujesz brutto z oferty - czyli netto=brutto.
Ale jeszcze nie ogłosili w Dz. U.
Ale VAT dolicza się tylko i wyłącznie do oceny oferty (czyli w gruncie rzeczy hipotetycznie).
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez bipi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc