1,601

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Swoją drogą to uważam, że protokół z prac komisji jest dokumentem zbędnym - jest przecież "ustawowy" protokół postępowania i moim zdaniem to wystarczy - wymóg protokołu z prac komisji jest wg mnie przesadzonym formalizmem.

1,602

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

miłka napisał/a:

art.9.1  uważam ze ten art. nie ma zastosowania do prac komisji a jedynie do wymiany korespondencji z Wykonawcami

Dlaczego??? A prace komisji to nie element postępowania??? Czy członkowie komisji nie wykonują czynności w postępowaniu???

1,603

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Darek W. napisał/a:

A konkretnie jakiego art. jest naruszeniem ??

art. 9.1 pisemność postępowania wink

1,604

(45 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Z tym protokołem z prac komisji to jest dziwnie, z żadnych przepisów nie wynika konieczność tworzenia takiego protokołu - kiedyś nikt tego nie wymagał. Teraz gdzie bym się nie obejrzał wszyscy tworzą takie protokoły. Myślę, że to jest wytwór urzędników "formalistów", którzy konieczność dokumentowania prac komisji argumentują pisemnością postępowania (art. 9.1 Pzp). Zdecydowana większość kontrolujących zamówienia dofinansowane z UE twierdzi, że brak protokołu z prac komisji jest naruszeniem Pzp.

1,605

(14 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ja bym poszedł raczej w uzupełniające. A czy w zamówieniu podstawowym były tożsame z tymi, które masz wykonać?

1,606

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

alkasz napisał/a:

Zamawiający popełnił błąd, źle określił kryteria co doprowadziło do wyboru oferty, która jest najdroższa. Podpisał byś taką umowę?

Tu nie chodzi o to czy ja bym podpisal czy nie, ale o to czy jakbym podpisał, to byłaby ona ważna - musisz zmienić sposób myślenia wink

Ja uważam jak radas, od początku pisałem odrzuć - zostaw wykluczenie w spokoju.

1,608

(9 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Moim zdaniem nie ma podstaw a przynajmniej nie z 93.1.7

1,609

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem punkt 2 przesądza o niezgodności z SIWZ.

Ależ bardzo proszę - cała przyjemność po mojej stronie smile

Nie widzę przeciwskazań wink Nie raz udzielałem przed zakończeniem zamowienia podstawowego.

1,612

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2602
Poczytaj

1,613

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Spod grubego palca:
KIO 369/12: (...)Tak więc uzupełniane dokumenty Odwołujący powinien był złożyć w wyznaczonym terminie w formie oryginału bądź kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem zgodnie z rozporządzeniem w sprawie dokumentów oraz treścią SIWZ. Zgodnie z art. 26 ust. 3 ustawy Pzp termin, w którym należy złożyć żądane dokumenty, określa Zamawiający w wezwaniu do ich uzupełnienia. Tak więc Odwołujący powinien doręczyć Zamawiającemu żądane dokumenty w formie oryginału bądź kopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem do dnia 13 lutego 2012 r. Tymczasem oryginał wpłynął do Zamawiającego dopiero w dniu 16 lutego 2012 r., a więc z uchybieniem terminu. Dlatego też Izba uznała, iż zarzuty odwołania nie potwierdziły się.(...)

KIO 344/12: (...)W ocenie Izby wymagania określone w wezwaniu Zamawiającego, w zakresie co do formy składania dokumentów były zgodne z § 6 ust. 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 roku w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. 2009 r. Nr 226, poz. 1817). W ocenie Izby Zamawiający nie ma kompetencji, aby dopuścić uzupełnianie dokumentów w innej formie niż określona w w/w rozporządzeniu.(...)

i dosyć świeży
KIO 323/13, 325/13: (...)Wykonawca złożył wymagany dokument w terminie wyznaczonym drogą faksową, a następnie (ta sama data nadania). Należy stwierdzić, że zgodnie z przepisami rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w prawie rodzajów dokumentów /?/ (§ 6 ust. 1) dokumenty składane zamawiającemu przez wykonawcę powinny mieć formę oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę. Niespornie przepis stanowi tym samym o formie pisemne. Taką też formę winny posiadać dokumenty składane w trybie art. 26 ust. 3 ustawy pzp. Okoliczności tej nie przeczy treść art. 27 ust. 1 i 2 ustawy pzp. W rozpatrywanej sprawie zamawiający jednoznacznie wskazał, że oczekuje w wyznaczonym terminie przedstawienia dokumentu pisemnego. Dokument taki nie wpłynął w tym terminie do zamawiającego, co oznacza, że prowadzący postępowanie miał podstawy stwierdzić, że wykonawca nie potwierdził spełnienia warunków udziału w postępowaniu tak z punktu widzenia merytorycznego, jak i formalnego.(...)

1,614

(35 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Kasandra napisał/a:

Też zwykle mam ten problem i wydaje misie, że wykluczenie to trochę za ostro. Z tego co czytałam to sytuacja taka dotyczy jedynie braku podpisu na ofercie, jako oświadczeniu woli. Co co reszty to chyba należy domniemywać, że wykonawca chciał się podpisać, ale mu nie wyszło :-).

Wykluczyć, wykluczyć - wcale nie za ostro - w sam raz!

1,615

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Wykluczyć za nieuzupełnienie

Ooooo! Nowa przesłanka wykluczenia??? tongue

Robota budowlana na 99%
45.31.43.00-4 Instalowanie infrastruktury okablowania
W rozporządzeniu w sprawie wykazu robót budowlanych jest wymieniony cały 45.31 z wyjątkiem 45.31.60.00 (oświetlenie)

A co to jest "kanalizacja teletechniczna"?
Już wiem - pierwszy raz się z tym określeniem spotkałem:
kanalizacja teletechniczna (podziemna) - budowana z rur kablowych: pierwotnych (najczęściej o średnicy 110 mm), wtórnych (40, 32 mm) i mikrokanalizacji (o małych średnicach), służących do wciągania lub wdmuchiwania kabli miedzianych i światłowodowych oraz studni i zasobników kablowych, służących do umieszczania złączy i zapasów kablowych oraz wykonywania odgałęzień i zachowania maksymalnych odcinków zaciągowych, (Wikipedia)

1,618

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

A co tu jaśniej trzeba - masz urządzenia np. Bosch, które mają paski X, to po co Ci paski np. Y do aparatu Samsung - no chyba, że chcesz sobie mini zakładki do książek zrobić (ale nie po to zamawiasz) big_smile

1,619

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak jak Darek - nie ma racji!

1,620

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wiesz - zawsze możesz dopuścić ofertę wariantową - może zaoferuje Ci inne paski i dorzuci do nich sprzęt i będzie korzystny... Może warto się nad takim rozwiązaniem zastanowić wink

1,621

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jak najbardziej dopuszczalne - a co, masz duży magazyn??? Ty potrzebujesz materiały eksploatacyjne do konkretnego sprzętu. To tak jak w tonerach - nie zamówisz toneru do Xeroxa jak masz sprzęt HP.

@covec - masz rację - nie wziąłem pod uwagę np. placówek szkolnych, które DG mieć nie muszą - zwracam honor smile

Co do zasady Odpis z rejestru (KRS lub CEiDG) ma potwierdzać że wykonawca nie jest w likwidacji ani w upadłości. Rejestr instytucji szkoleniowych dotyczy zupełnie czegoś innego.

Gordon napisał/a:

a wykonawcą jest osoba fizyczna która prowadzi działalność

Musi prowadzić - bez działalności nie wpiszą do rejestru instytucji szkoleniowych.
Co do sedna sprawy - wzywać do uzupełnienia.

Napisałem to, bo widziałem co najmniej dwóch zamawiających, którzy mieli takie zapisy (i lepsze) w swoich regulaminach.