No moim zdaniem powinno - zwłaszcza, że zamówienia uzupełniające powinny być co do zasady zaplanowane wink

Poszło wink

1,528

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Ja tam zawsze zrównuję rękojmię z gwarancją i przeważnie daję 36 miesięcy na rb, aczkolwiek ostatnio na skatepoark dałem 48 miesięcy.

Zawsze i wszędzie forma pisemna (oryginał lub kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem)

Poszło - do M i M wink

Poszło.

1,532

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

Wszystko pięknie, ale jeżeli kary były przewidziane za opóźnienie, to co do zasady normalnie się je nalicza a z Twojej wypowiedzi Eva wynika, że co do zasady kar za opóźnienie się nie nalicza. wink
opóźnienie - nie jest zawinione przez wykonawcę np. warunki atmosferyczne (nie nalicza sie kar)

covec napisał/a:

Wiecie, jak się przeczyta kilka nie tych wyroków, to można odnieść wrażenie, że to zamawiający  w siwz musi określić stawki vat, a jak nie określi a dostanie oferty z rozbiciem na vat to musi wiedzieć która stawka jest prawidłowa. A w przypadku tylko ceny brutto vat-u nie widać smile
Dzięki za odpowiedzi.

Powinien, aczkolwiek ja staram się tego nie robić i wymagam "ceny brutto zawierającej podatek VAT obliczony na podstawie obowiązujących przepisów" lub też "w tym należny podatek VAT" wink

jarosław napisał/a:

No i trafiło mnie. Muszę przygotować przetarg na dostawę komputerów smile
Czy waszym zdaniem dopuszczalne jest określenie procesora za pomocą liczby rdzeni (procesor dwurdzeniowy)? W rekomendacjach prezesa uzp jest mowa o tym że to może wskazywać producenta.
Czy dopuszczalne jest wskazanie nazwy systemu operacyjnego? Jak opisać system operacyjny żeby dostać Windowsa?

Daj maila, to Ci jakiś OPZ podrzucę

1,535

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

Ale przecież jarosław napisał - jeśli okoliczności zostały przewidziane w umowie, to nie naliczasz - ale co do zasady, to podtrzymuję poprzednią wypowiedź

1,536

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

eva napisał/a:

opóźnienie - nie jest zawinione przez wykonawcę np. warunki atmosferyczne (nie nalicza sie kar)

Na pewno się nie nalicza??? Bzdura - Pacta sunt servanda umów się dotrzymuje - jeśli zgodziłeś się na takie warunki zawierając umowę, to ich dotrzymuj i płać.

1,537

(14 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Art. 405 KC

Moim zdaniem tak - spotykam się z tym na codzień przy projektach UE - ludzie bardzo często mylą założoną wartość w projekcie z szacunkową wartością zamówienia a to najczęściej są dwie różne wartości.

1,539

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ja bym jednak wykluczył - Wykonawca od razu powinien uzupełnić KRS z historią zmian.

1,540

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przy spółce cywilnej, przy ocenie ofert "zakładasz" domniemanie zgodności z KC, że każdy wspólnik ma prawo reprezentować spółkę - później sobie sprawdzasz czy umowa spółki nie stanowi inaczej wink

1,541

(10 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

anka napisał/a:

zastosować art.26 ust.4 w celu wyjaśnienia złożonego KRS, w wyniku którego by Wykonawca złożył oświadczenie, ze przed 04 listopada jego firma nie ogłosiła upadłości ani  nie jest w stanieli likwidacji - i by było wtedy ok, Zamawiający dołożył wszelkiej staranności

No raczej bym tak nie zrobił - o ile się nie mylę przedsiębiorca może pobrać informację o zmianach w KRS i do tego bym dążył - żeby mi te zmiany lub brak zmian pokazał - z tym że nie wiem, czy po uzupełnieniu nie byłoby to potraktowane jako powtórne uzupełnienie...

1,542

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:

Nie, bo i po co, dlaczego przed podpisaniem umowy, napisałem wyżej jak należało by postąpić.

A ja bym żądał!

1,543

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

covec napisał/a:

A do czego potrzebna jest teraz umowa lub pełnomocnictwo?.  Wiemy, że spółka to dwie osoby fizyczne i więcej nie będzie.

A chociażby żeby sprawdzić czy w umowie spółki nie ma jakichś dziwnych zastrzeżeń co do odpowiedzialności, reprezentacji itp.

1,544

(20 odpowiedzi, napisanych Inne)

Ja także nie do końca zgadzam się z Jarosławem ale domyślam się, że chodzi o późniejsze egzekwowanie kar - przy zwłoce trzeba udowodnić winę Wykonawcy a to takie łatwe wcale nie jest wink Jednak osobiście jestem za zbliżaniem postanowień umowy o udzielenie zamówienia publicznego do efektu swoistego partnerstwa pomiędzy Zamawiającym a Wykonawcą, zważywszy na fakt, że i tak te umowy maja charakter adhezyjny i Zamawiający i tak jest bardziej uprzywilejowany.

1,545

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Nie zniosą wadium.

1,546

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przemailować wink

obelix napisał/a:

a można prosić o wskazówkę dlaczego nie można ?
podstawa prawna, KIO

Paragraf 1 ust. 1 pkt 7 rozporządzenia PRM o dokumentach...

1,548

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

jarosław napisał/a:

No i cały problem z tym CEIDG, bo jedni twierdzą że dokument wydany po terminie to należy wykluczyć.
Niektórzy uważają że CEIDG daje możliwość ustalenia czy na dzień składania ofert wykonawca był w upadłości czy nie (zdaje się ze jest w tej rubryce data upadłości) i to wystarcza do potwierdzenia że wykonawca nie podlega wykluczeniu.

A likwidacja??? 24.1.2 mówi o upadłości i likwidacji wink

Jak Darek

marlena78 napisał/a:

Ubiegając się o zamówienie podstawowe wykonawca musi liczyć się z tym, że uzyskując zamówienie podstawowe może być wezwany do negocjacji i zawarcia umowy na zamówienie uzupełniające w terminie lub na warunkach dla siebie niedogodnych.

Jeśli Wykonawca nie zechce zawrzeć niekorzystnej umowy w zamowieniu uzupełniającym, to wcale nie musi tego robić - i nie ma żadnej siły (no, prawie żadnej), żeby Zamawiacz go do tego przymusił.