1,501

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ale co Ci szkodzi udostępnić im te sprawozdania???

1,502

(18 odpowiedzi, napisanych SWZ)

@psz
Nie zgodzę się z Tobą, ponieważ uważam, że część tych roszczeń (dotycząca sprawozdań) jest zasadna, gdyż IMO odnosi się bezpośrednio do przedmiotu zamówienia i wyceny oferty. Na podstawie sprawozdań bank określa kondycję ewentualnego kredytobiorcy a więc także ryzyko, które znajduje swoje przełożenie w cenie. Jak powszechnie wiadomo, przedmiot zamówienia musi być opisany w sposób wyczerpujący. Jeżeli nie ma tych informacji, to znaczy, że art. 29.1 Pzp jest naruszony. A ponieważ OPZ jest częścią SIWZ żądanie ma swoje uzasadnienie. Moim zdaniem powinno się te dokumenty udostępnić - przynajmniej sprawozdania.

Będzie.

1,504

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No tak - kopia zawsze pozostanie kopią... tym bardziej kopia kopii...

1,505

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

O to mi właśnie chodzi - kodeks cywilny przewiduje pełnomocnictwo w takiej formie jaka przewidziana jest do ważności czynności prawnej - oferta w formie pisemnej pod rygorem nieważności. Z małym ale - przecież potwierdzenie za zgodność to forma pisemna wink

1,506

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel napisał/a:
bipi napisał/a:

To znaczy, że notarialna kopia pełnomocnictwa potwierdzona za zgodność z oryginałem przez wystawcę też jest prawidłowa?

Zależy do jakich spraw smile

Np. do złożenia oferty...

1,507

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Darek W. napisał/a:

zmiany są zawsze późniejsze - smile ze zm.

Nie masz racji!
ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie "Zasad techniki prawodawczej":
§ 158.5.W przypadkach, o których mowa w ust. 1 pkt 3 oraz w ust. 3 i 4, jeżeli ilość zmian aktu normatywnego, do którego następuje odesłanie, jest znaczna, przy pierwszym odesłaniu do tego aktu można nie wymieniać roczników, numerów i pozycji dzienników urzędowych, w których ogłoszono te zmiany, a poprzestać jedynie na podaniu numeru i pozycji oraz - w razie potrzeby - rocznika dziennika urzędowego, w którym ogłoszono pierwotny tekst tego aktu albo jego ostatni tekst jednolity z dopiskiem "z późn. zm."

1,508

(18 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To znaczy, że notarialna kopia pełnomocnictwa potwierdzona za zgodność z oryginałem przez wystawcę też jest prawidłowa?

1,509

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeszcze nie - dopiero dadzą Prezydentowi do podpisu.

1,510

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wiesz - nie wiem czy jestem czy nie - nie mnie to oceniać. Jeśli już pomagamy sobie nawzajem na tym forum (bo chyba taka jest idea forum), to piszmy z sensem, bo być może nie wszyscy są tak inteligentni jak Ty wink

1,511

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

nina napisał/a:

zawsze sobie dopuść możliwość zmian ilościowych między asortymentem bo jak nie masz takiego zapisu to jest to istotna zmiana.

A jak masz zapis to jest to zmiana nieistotna??? Od kiedy???

1,512

(12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Oj, pomyliłem się, pomieszałem tematy wink

1,513

(28 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ja tam nawet takiej sugestii nie napotkałem...

1,514

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A ja miałbym wątpliwości do takiego pełnomocnictwa - kontakty handlowe to mogą być rozmowy z klientami...

Ja w SIWZ nie zawieram nic odnośnie uzupełnień

Dla mnie - tak.

1,517

(28 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

jarosław napisał/a:

Pytanie brzmi czy osoba musi złożyć ZP a nie kiedy ma to zrobić.
Sam fakt zatwierdzenia SIWZ i ogłoszenia zobowiązuje tą osobę do złożenia ZP choćby na okoliczność niekaralności 17.1.5

Nie do końca, bo od tego "kiedy" jest uzależnione "czy musi".

Ależ Michale - rozumiem, że występujesz od strony Wykonawcy, ale postaw się w roli Zamawiacza wink Jeśli, jak piszesz, przeprowadzenie testu wymaga dysponowania kompem, to Zamawiacz jest w jakimś stopniu zabezpieczony, że dostanie sprzet "realny" wink Ale muszę przyznać, że zgadzam się z Tobą jeśli zamawiane jest wiele rodzajów komputerów - u mnie były tylko 4 rodzaje, także wielkiego utrudnienia nie było big_smile - chyba się ze mną zgodzisz wink

1,519

(28 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

nina napisał/a:

Zakładam BIPI, że zamawiający działa po kolei czyli najpierw przygotowuje siwz i zatwierdza razem z ogłoszeniem na BIP a następnie ogłasza na PZP, BIP w Siedzibie  wraz z załącznikami czyli zatwierdzoną siwz. Ja piszę o takiej sytuacji nie wspominam o zmianach siwz czy ogłoszenia  itp. bo to już inna inszość.

Ja także tak zakładam - w przetargu ograniczonym, negocjacjach czy też w dialogu SIWZ może być (ale najczęściej jest) zatwierdzane po ogłoszeniu o zamówieniu - czy to nie jest działanie "po kolei"???

1,520

(12 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

A moim zdaniem oświadczenie powinno być podpisane z chwilą pierwszej czynności dokonywanej przez daną osobę, w momencie gdy poweźmie informację o Wykonawcach.

Zwłaszcza, że brak jest np informacji o podstawie dysponowania - z drugiej strony, czy jest to informacja, której nie można wyjaśnieniami z 26.4 załatwić???

Pod warunkiem, że formę pisemną otrzymam przed upływem terminu uzupełnienia wink

Wiesz - obowiązek przeprowadzenia testów wydajności jest zgodny z rekomendacjami Prezesa UZP - dlatego też nie uważam tego za zbyt wygórowane. Co do reszty nie będę się spierał, bo nie czuję się na tyle mocny wink
PS. Traktuję te uwagi bardzo poważnie - jako konstruktywna krytyka (pozytywnie!)

Tak

1,525

(28 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

To zależy - patrz post Marcela
@nina
Ja bym tak nie przesądzał na pewno wink bo np jeśli SIWZ był zatwierdzony po wszczęciu postepowania, to co wtedy???