@Jarosław
Mnie w to nie mieszaj - dla mnie to różnicy nie ma - zresztą ja uważam, że nie jest to oświadczenie wiedzy tylko woli - wykonawca oświadcza, że oferuje ośrodek w odległości 200 m i tyle. Na upartego można by wybrać jego ofertę i konsekwentnie egzekwować postanowienia oferty. Poza tym nie rozumiem Kijanek i Sędziów - skoro w art. 297 kk nie ważne jest czy nieprawdziwe informacje były podane z premedytacją czy w wyniku niedbalstwa - i tak podlegają karze - to dlaczego KIO i SO próbuje przepisy złagodzić...

Dla mnie sprawa nie jest taka oczywista (oczywiście chodzi o dalsze postępowanie). Nie ulega wątpliwości, że oświadczenie to stanowi treść oferty. Zastanawiałem się nad 87.2.3 ale będzie to zbyt istotna zmiana. Na pewno poprosiłbym delikwenta o wyjaśnienie treści oferty i jakby brnął dalej w zaparte to postarałbym się jakoś uprawdopodobnić fakt, że mówi nieprawdę (google maps, itp.) i doniesienie do prokuratury oraz wykluczenie z 24.2.3. Z kolei jakby się przyznał odwaliłbym ofertę i tyle.

@Apollo
Ja zrozumiałem jak przeczytałem wpisy na obu forach wink

Apollo napisał/a:

A czy oświadczenie wiedzy może stanowić treść oferty?

oświadczenie wiedzy to też oświadczenie woli wink

1,380

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No to wszystko jest OK, chociażby w myśl art. 65 par. 1 KC

1,381

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

kaskaa napisał/a:

Ale w tej zmienionej ofercie pismo informujące, że to zmiana oferty jest nie podpisane - nie wiem czy mogę uznać je za ważne. W żadnym innym miejscu nie jest napisane, że to zmiana oferty.

A oferta (zmieniona) jest podpisana?

Litera literą a duch duchem - kontrola ma za zadanie zbadać zgodność procedur z przepisami a nie z dobrymi praktykami. Uważam, że to jest indywidualna sprawa każdego zamawiacza a nie organów kontroli.

Nie zgodzę się - my mamy działać zgodnie z obowiązującymi przepisami i tak robimy. To, że jakiś oszołom z NIK-u czuje się niedowartościowany i kreuje się co najmniej na drugiego po Bogu jeszcze nic nie znaczy. Dla mnie ten NIK-owiec to jakiś betonik, któremu wydaje się, że jest Wielkim Inkwizytorem i ocenia wg swojego widzimisię. Niech mi wskaże jaki przepis naruszam, bo ja takiego nie znam. Nie popadajmy w paranoję!

zainteresowany napisał/a:

I stąd moje pytanie czy w przypadku, gdy termin otwarcia ofert jest odległy, zamawiający dokonuje zmiany SIWZ w zakresie wymaganych dokumentów i przedmiotu zamówienia (drobne korekty), a zmiany te nie powodują zmiany ogłoszenia o zamówieniu czy jakiś przepis nakazuje przedłużenie terminu na składanie ofert?

Wg mnie każda zmiana w zakresie wymaganych dokumentów powoduje zmianę ogłoszenia.

26.4

1,386

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dlatego podlegają uzupełnieniu wink

1,387

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dla mnie do uzupełnienia.

1,388

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A po co? Jeśli 1 spełnia warunki i nie podlega odrzuceniu to nic nie robisz z pozostałymi

Tak.

Wszystko zależy od postanowień umowy.

A czy masz ofertę w wolnej ręce???
A po drugie 4.8 to nie wolna ręka (przynajmniej nie ustawowa) wink

1,392

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie rozumiem tylko na jakiej podstawie ma podlegać rygorowi KPA? Zastanawiające...

1,393

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

IMO przy podpisaniu umowy lub przed rozpoczęciem wykonania zamówienia.

1,394

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

@mulinek - czy referencje/list referencyjny są poświadczeniem, czy nie?

1,395

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Czyli wyszło jednak na moje wink

1,396

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak jak Darek - można żądać. Przecież informacje na temat doświadczenia tych osób, to nic innego jak zakres, termin, dane zleceniodawców/pracodawców, wartość itp.

Ja bym zrobił trochę inaczej - uzależniłbym ilość dostaw od części, na które składa oferty. Np. jeśli wykonawca składa ofertę na 1 część, to musi wykazać 1 dostawę. Jeśli na 2, to musi wykazać 2 dostawy itd.

1,398

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Co najwyżej możesz poprosić o wyjaśnienia - zbyt ogólny warunek - powinieneś wymagać wykazania tych zadań - w zaistniałem sytuacji nie bardzo jest się do czego przyczepić...

Właśnie tego mi brakowało big_smile

Polemizowałbym wink