1,401

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jest OK!

1,402

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No ja bym odrzucił albo z 89.1.1 albo z 89.1.8 w zw. z 82.2 i KC

1,403

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Przy zabytkowym kompleksie raczej nie dawałbym takiego warunku, gdyż jest on zbyt wygórowany - co najwyżej zapewniłbym nadzór osoby z uprawnieniami konserwatorskimi.

Dzieci można legalnie z Pzp wyjąć wink

1,405

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nie mieszaj w to mamy big_smile

1,406

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Akurat do tonerów i biurówki wg mnie jest najlepszy wink

1,407

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zrób ZOC i po kłopocie wink

Tak jak psz - zmień szacunek, ponieważ to jest dla Ciebie wartość wiążąca.

A nawet 1-3%

Jeśli to jest faktycznie niepodzielne i uzasadnione, to nie widzę przeciwskazań. Ale moim zdaniem nie można zabronić podwykonawstwa tylko jeśli ma się takie widzimisię - tak jak do tej pory.

1,411

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

barbaraw napisał/a:

TAk

Od kiedy?

1,412

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

In My Opinion

1,413

(6 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli jest umowa cywilnoprawna, to IMO wystarczy, ponieważ wskazuje to na dysponowanie bezpośrednie.

Bezwzględnie wzywać do uzupełnienia chyba, że i tak oferta podlega odrzuceniu, lub unieważniasz postępowanie. Czytać Pzp (art. 26.3 - zamawiający WZYWA!!! - a nie może wezwać)

1,415

(11 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

jazz napisał/a:

Po przemyśleniach stwierdzam, że nie ma nawet hipotetycznej możliwości uzyskania tego zamówienia (nie ma więc interesu) bo:
1. nie może podważać wyboru najkorzystniejszej oferty,
2. w przypadku uchylania się od zawarcia umowy przez tego wybranego Zamawiający zgodnie z art. 70.3 k.c. ma roszczenie o zawarcie umowy i może iść do sądu, wcale nie musi a jedynie może korzystać z możliwości wyboru następnej oferty.

A ja się nie zgodzę - po pierwsze - jeśli złożyłbyś równocześnie odwołanie na odrzucenie oraz informację (art. 181.1 Pzp) na wybór oferty pierwszego, to w tym momencie wykazujesz interes i KIO powinna to uznać. Po drugie - tak jak napisałeś w 2. zamawiacz MOŻE skorzystać z 70.3 k.c. ale wcale nie musi. Także czysto teoretycznie szanse są wink

1,416

(11 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

KrzysiekAtl napisał/a:

Witam
Jak to traktuje prawo o zamówieniach publicznych ?

Moim zdaniem - kupując u innego naruszasz art. 7 ust. 3 Pzp lub/i art. 32 ust. 2 Pzp

1,417

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Ani w POKL ani w POIG kontrole się nie czepiały.
PS. Było to zrobione w ten sposób, że zamówienia dokonywała Gmina a nota księgowa była wystawiana przez Urząd.

1,418

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

U nas materiały do projektów przekazywane są notą księgową dlatego w dokumentacji przetargowej nie ma słowa o dofinansowaniu.

Ja robię tak jak Marcel - 1 zawiadomienie z rozdzielnikiem - tyle, że ja wysyłam mailem i dołączam potwierdzenie wysłania (czasem odbioru) wink

jarosław napisał/a:

Ja tego nie "czuję".
Zrób przetarg ograniczony z rankingiem dotyczącym os bezrobotnych.
Pozostaje pytanie czy mogą to być tylko bezrobotni z gminy X.

A wiesz, że to może być niezły pomysł wink Dzięki za nakierowanie big_smile

Zawężenie terytorialne, moim zdaniem, nie powoduje, że zamówienie są w stanie wykonać tylko podmioty z danego powiatu, gdyż każdy z wykonawców może zatrudnić wykluczonych/bezrobotnych z obszaru powiatu (w końcu przedmiot zamówienia będzie realizowany na tym terenie) - może to być podmiot z Mazowsza, Pomorza czy też z Francji - wystarczy pójść do PUP, czy miejscowego OPS. Poza tym, przy takim kryterium muszę mieć możliwość kontroli, czy wykonawca wypełnia swoje zobowiązania wynikające z oferty. Na terenie swojej Gminy czy też Powiatu jestem w stanie sprawdzić czy na pewno zatrudnił wymaganą liczbę osób. A niestety w innych lokalizacjach możliwości są ograniczone.

Co Wy na to? W Dyrektywie klasycznej znalazłem coś takiego - może na to się powołać? (...)instytucja zamawiająca może stosować kryteria mające na celu spełnienie wymagań społecznych w odpowiedzi na określone w specyfikacjach zamówienia, potrzeby grup ludzi
znajdujących się w szczególnie niekorzystnej sytuacji, do których należą odbiorcy robót budowlanych, dostaw lub usług będących przedmiotem zamówienia.

Przy niepriorytetowych, to właśnie nie miałbym wątpliwości. Ale przy priorytetach moje obawy są tożsame z Waszymi - czy to kryterium nie będzie dotyczyło właściwości Wykonawcy. Ale z drugiej strony, stosując się do wytycznych MRR i UZP, skoro możemy zastrzec w SIWZ lub jako warunek udziału obowiązek np. zatrudnienia x osób bezrobotnych czy wykluczonych, to dlaczego nie przełożyć klauzuli społecznej do kryterium. Boję się wsadzać na sztywno, żeby nie okazało się, ze nikt mi dlatego oferty nie złoży. Poza tym, jest jeszcze kwestia ograniczenia terytorialnego - czy to nie zostanie odebrane jako ograniczenie konkurencji? Jeżeli już zatrudniać osoby wykluczone, to niech będzie to pomoc u mnie a nie np. w Belgii czy w drugim końcu Polski. Dużo niewiadomych...

Krótkie (bądź nie) pytanie na rozruszanie komórek: czy można zastosować jako kryterium oceny ofert np. zatrudnienie do realizacji zamówienia 5 osób wykluczonych/bezrobotnych z terenu Gminy/Powiatu o wadze powiedzmy 5% (ocena zero-jedynkowa)? Czy nie będzie to podchodziło pod kryterium podmiotowe? Nie chcę "na sztywno" w SIWZ wpisywać klauzuli społecznej z różnych względów.

@covec - chodziło mi bardziej o KIO 1283/13: (...)Tak jak stwierdziła Izba odwołanie zostało wniesione wobec czynności bezpodstawnego zastrzeżenia w ofercie przez wykonawcę MAXTO - Formularza wyceny prac [zał. nr 1 do oferty, (...) Skutkiem tego, zdaniem wnoszącego odwołanie wykonawcy, Zamawiający w niniejszym postępowaniu o zamówienie publiczne naruszył art. 7 ust. 1 ustawy w związku z naruszeniem art. 8 ust. 1 - 3 w zw. z art. 96 ust. 3 ustawy Pzp w związku z art. 11 ust. 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji, z uwagi na to, że zaniechał odtajnienia tych elementów oferty, pomimo, że elementy te nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa.(...)