Spotkałem gdzieś wyrok KIO, że sposób obliczenia ceny (kosztorys z cenami jednostkowymi) nie mogą być zastrzeżone.

1,427

(8 odpowiedzi, napisanych Inne)

Ja dwa razy korzystałem z programu do zp - pierwszy i ostatni big_smile i było to dobre 10 lat temu wink

Jak Darek - najgorzej jak się teoretycy biorą za pisanie artykułów (albo artykuły pisane są pod czyjeś dyktando)... Później wychodzą takie kwiatki...

1,429

(17 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Przeczytaj najpierw art. 67.1.4 Pzp a później pytaj - zresztą covec wskazał to samo - przeczytałaś???

Jeżeli wadium obejmuje co najmniej termin związania ofertą to jest OK - nie może być krótszy - dłuższy może.

I dyscyplinka się kłania - art. 17 ust. 3 ustawy o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny fp:
Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest unieważnienie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych, określających przesłanki upoważniające do unieważnienia tego postępowania.
PS. Nic dodać nic ująć Jarosławie wink jestem tego samego zdania.

Oba należy uznać - to są tylko publikatory które i tak wskazują właściwą ustawę. Poza tym najprawdopodobniej pieczątka na informacji brzmi: Nie figuruje w krk. W takim przypadku, bez względu na to co byłoby wpisane jako wskazanie postępowania należy uznać za prawidłowe, bo to oznacza, że w ogóle nie figuruje w całym krk.

Jak eva - odeślemy niezwłocznie wink

Czy aby na pewno powołują się na różne ustawy??? A przypadkiem nie powołują się na tę samą ustawę tylko wskazują inne publikatory?
PS. I na jakiej podstawie odrzucisz ofertę???

jarosław napisał/a:

Bez przesady, godzina 1/2, to są naciągane przykłady. Ale jeżeli postępowanie trwa to zwracam.
Rema w 1 poście pisze że dawno jest po otwarciu i rozstrzygnięciu, zakładam więc że postępowanie jest zakończone. W tej sytuacji mam wątpliwości czy mogę powołać się na przytoczony przepis skoro on wyraźnie stanowi że zwrotu dokonuje sie w czasie trwania postępowania. Jak taka ofertę opisać w protokole który jest już zamknięty? Jakie środki odwoławcze przysługują wykonawcy jeżeli to przetarg powyżej progów unijnych?

Nie zgodzę się z Tobą - moim zdaniem przepis ten nie stanowi ograniczenia tylko do "trwania" postepowania ale wskazuje na schemat postępowania w zależności od wartości zamówienia. Wg Twojej interpretacji 84.2 w przypadku wpłynięcia oferty po zawarciu umowy nie można by było jej odesłać - brak podstawy.
BTW to wcale nie są naciągane przykłady, tylko całkiem realne - niejednokrotnie rozstrzygałem postępowania (łącznie z zawarciem umowy) w ciągu jednego dnia wink

Odsyłasz - bez zbędnej zwłoki - oczywiście wink

psz napisał/a:

Powyżej progu oczywiście też należy zwrócić.

Tylko później wink

1,438

(6 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Generalnie Wykonawcy najpierw przekazują kopię Zamawiającemu a potem z potwierdzeniem przekazania składają do Prezesa KIO

1,439

(6 odpowiedzi, napisanych Protest, odwołanie, skarga)

Art. 2 pkt 11 Pzp - definicja wykonawcy ? należy przez to rozumieć osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej, która ubiega się o udzielenie zamówienia publicznego, złożyła ofertę lub zawarła umowę w sprawie
zamówienia publicznego.
Wg mnie, definicja wskazuje, że wszystkim Wykonawcom, którzy złożyli ofertę. Jednak w art. 185.1 Pzp pojawia się nieszczęsne określenie "Wykonawca uczestniczący w postępowaniu" - co może wprowadzać w błąd. IMO, na tym etapie postępowania decyzje o wykluczeniu Wykonawcy czy odrzuceniu oferty nie są jeszcze "prawomocne" i Ci Wykonawcy nadal uczestniczą w postępowaniu.

rozporządzenie prezesa rady ministrów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania
ogłoszeń Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej (Dz. U., poz. 1735)

Nie spełnia.

A uzupełniając szad-a:
alternatywa rozłączna (wykluczająca) - "albo"
p  q  p ? q

0  0     0
0  1     1
1  0     1
1  1     0

No i masz babo placek - no nie??? big_smile

Ad/1 - Nie, Ad/2 - Nie.

A ja nie byłbym taki pewien - jakby było ALBO to sprawa jasna, ale jak jest lub, to nie wiem czy nie można jednego i drugiego wink ach ta logika wink

1,445

(3 odpowiedzi, napisanych Inne)

I ja się podłączam (przyłączenie źle mi się kojarzy) wink

1,446

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A skąd Ty wziąłeś zp11 i zp20??? Przeczytaj najpierw ROZPORZADZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 26 pazdziernika 2010 r. w sprawie protokołu postepowania o udzielenie zamówienia publicznego wraz z załącznikami i wszystko będziesz miał jasne.

1,447

(8 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

psz - normalnie jakbym mógł, to dałbym Ci OOOOOOOOOOOOOOlbrzymiego lajka!!!!!!!

1,448

(22 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Odrzucenie na podstawie 89.1.2
PS. Fragment KIO 1008/13: (...)Mając na uwadze, że brak potwierdzenia zgodności oferowanej dostawy z wymaganiami opisanymi w SIWZ, bez możliwości poprawienia tego braku przez zamawiającego na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp, stanowi podstawę odrzucenia oferty na mocy art. 89 ust. 1 pkt 2 Pzp, Izba, uwzględniając przepisy art. 192 ust. 1 i 2 Pzp, oddaliła odwołanie.(...)

Ale to nie jest żadna zmiana postanowień umowy.

Wystarczy, że jest okres wskazany resztę reguluje art. 581 kc