Nie rozumiem - przecież jest jasno i klarownie: (...)Złożenie oferty jest złożeniem oświadczenia woli o gotowości zawarcia umowy na warunkach określonych przez zamawiającego w siwz za cenę podaną w ofercie przez wykonawcę. Jednakże dopiero podpisanie umowy w sprawie zamówienia publicznego jest zaciągnięciem zobowiązania(...)

Fragment wyroku KIO na potwierdzenie mojej tezy KIO 1993/10: (...)Złożenie oferty jest złożeniem oświadczenia woli o gotowości zawarcia umowy na warunkach określonych przez zamawiającego w siwz za cenę podaną w ofercie przez wykonawcę. Jednakże dopiero podpisanie umowy w sprawie zamówienia publicznego jest zaciągnięciem zobowiązania, do którego, ponieważ cena oferty przekracza kwotę 25 tys. zł. w przypadku uznania oferty za ofertę najkorzystniejszą wymagane byłoby łączne działanie dwóch członków zarządu, członka zarządu z prokurentem lub dwóch prokurentów. Tym samym Izba stoi na stanowisku, że w przedmiotowej sprawie zgodne z zasadami reprezentacji odwołującego było jednoosobowe działanie prezesa zarządu.(...)

Jeśli mówisz o pierwszym przypadku to tak.

1,329

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Skoro nie ma w regulaminie - to lipa - a cokolwiek o poprawianiu omyłek w ogóle jest?

1,330

(20 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zależy co masz w regulaminie wink

Dokładnie tak jak Jarosław - zmienił się stan faktyczny - najpierw mówiliśmy o osobach wymienionych w KRS i łącznej reprezentacji przy zobowiązaniach powyżej kwoty X + wg mnie nie ma wtedy potrzeby wzywania do czegokolwiek. Teraz okazuje się, że osoby nie ma w KRS to i procedura wygląda inaczej wink

efigy007 napisał/a:

czy przy braku odp. na wezwanie do wyjaśnień mogę ofertę odrzucić z art 89.1.8

Moja rada - wezwij od razu do uzupełnienia. Bo to jest tak - jeśli wezwiesz ich do wyjaśnień, a oni nie odpowiedzą, to i tak musisz ich wezwać do uzupełnienia - dopiero jak nie uzupełnią, to odrzucasz ofertę.

Jeżeli uznasz, że podpisała osoba nieumocowana, to..... wzywasz do uzupełnienia pełnomocnictwa wink

Sejm odrzucił te poprawki.

Myślę, że jest szansa w 1,5 miesiąca wink

W innych krajach UE, w rejestrach jest to nawet rozróżnione - jest upoważnienie do składania ofert a oddzielne do zaciągania zobowiązań.

jarosław napisał/a:

Bipi dlaczego uważasz że oferta to nie zobowiązanie?

Bo mogę odmówić podpisania umowy - i wtedy kwotą zobowiązania będzie wadium.

Ale dlaczego?

In My Opinion wink

A na jakiej podstawie??? Oferta zobowiązaniem wg mnie nie jest - co najwyżej do wysokości wadium. Poproś może o wyjaśnienia ale na pewno nie wzywaj do uzupełnień, bo IMO nie ma podstaw do tego.

Zawrzeć umowę, i egzekwować kwalifikacje wykładowcy (po zawarciu umowy) jak nie da - odstąpić od umowy, ukarać karami. W kolejnym postępowaniu 24.1.1a - takich trzeba tępić.

Było wadium?

Sprawozdanie dotyczy zamówień publicznych - czyli posiłkujemy się definicją zamówienia publicznego z art. 2 pkt 13 Pzp - ale to moim zdaniem...

1,344

(27 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

lisvitalis napisał/a:
bipi napisał/a:

Wpisz cokolwiek - tego i tak nikt nie sprawdza big_smile:D:D

Pewnie nie sprawdza ale nie sądzicie, że wartości rzędu 1, 2, 3 lub więcej milionów zł wykazane jako zwolnione z art 4.8 mogą być jakimś sygnałem żeby wysłać kiedyś kontrolę do takiego zamawiającego. U nas wszystko możliwe.

Nie sądzę - musieliby skontrolować 3/4 zamawiających wink

1,345

(27 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Oczywiście, że tak - są to umowy cywilnoprawne.

To wyślij do wszystkich.

Adam napisał/a:

85 ust. 2 - na 3 dni przed upływem TZO

Ale po co??? Jeśli we wtorek rozstrzygasz, to nie ma sensu wzywać spytaj tylko wygrywającego czy chce zawrzeć umowę wink

bipi napisał/a:

Tak!

Admin chyba nieopatrznie przeniósł mojego posta z innego wątku wink

Adam napisał/a:

W kilku ofertach mam uzupełnienia i wyjaśnienia, z terminem "realnym" wyznaczonym na poniedziałek, a dziś jest dla mnie ostatni dzień na wniosek o przedłużenie TZO..

Booo???

To wybierz i nie wzywaj do przedłużenia! Po co sobie sprawę komplikować - najważniejsze, żeby wybór był przez upływem TZO.