Tajemnica jest tajemnicą, ale w dokumencie poświadczono nieprawdę jeżeli pod wskazanym adresem nic nie istnieje. Chyba trzeba z prawnikiem porozmawiać. Nie mamy innych możliwości zweryfikowania tego jak skontaktować się z podmiotem, który referencje wystawił.

1,627

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A znasz li ten wyrok SO Kalisz z dnia 26_03_2015_II_Ca_675_14?
KIO 2241/14 też stwierdziła, że uzupełnienie w formie el. było nieskuteczne, bo zamawiający nakazał w formie pisemnej. Sąd miał odmienne zdanie.

1,628

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie rozumiemy się. Nawet jeśli zastrzegłaś jakieś części do wykonania osobistego, to Twoje zastrzeżenie jest nieskuteczne jeśli wykonawca wykazując spełnianie warunku powołał się na potencjał podmiotu trzeciego. W takim przypadku wykonawcą zastrzeżonej części zamówienia może być inny podmiot jako podwykonawca.

1,629

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

bipi napisał/a:

Katiqq - to jest wydruk a nie forma elektroniczna wink

Bipi nie nabijaj się ze mnie. Dobrze, że ktoś o tym napisał, bo ja w swoim Pierdziszewie jeszcze się z takim dokumentem nie spotkałam.

Nie odświeżyłam strony i nie widziałam postu, że dokument został wydrukowany. Zrozumiałam, że dokument został przesłany elektronicznie i opatrzony podpisem el. Gdyby tak było, to do uznania.

MarekK napisał/a:

to w końcu, wg którego art. mam szacować. Znalazłem opinię że 34.1 (Zamówienia Publiczne w pytaniach i odpowiedziach, X 2014), ale też jest stanowisko Departamentu Prawnego UZP z dnia 3 lutego 2009 r. zgodnie z którym świadczenie ciągłe polega bowiem na określonym, stałym zachowaniu się dłużnika przez czas trwania stosunku prawnego. Z istoty rzeczy spełnienie takiego świadczenia musi więc trwać przez pewien czas. Świadczenie ciągłe ma to do siebie, że nie da się w nim wyodrębnić poszczególnych zachowań dłużnika, które mogłyby być potraktowane jako samoistne świadczenia albo partie świadczenia. Charakter ciągły mają świadczenia wynajmującego, wydzierżawiającego, dającego w użyczenie, udzielającego pożyczki, przechowawcy, pracownika w stosunku pracy, zarządzającego, banku w umowie rachunku bankowego, świadczenia przedsiębiorstw dostarczających wodę, gaz, elektryczność.

Skoro jest taka opinia UZP, to trzymałabym się tego i szacowała zgodnie z art. 32.1.
Bipi oszacowałby inaczej.
Tak jak u Marcela u mnie robi to skarbnik i ja się w to nie mieszam, ale tak, jak napisałam moim zdaniem tak właśnie powinno to wyglądać.

Polecam artykuł http://www.wszponachzamowien.pl/?p=831
Niestety podtrzymuję swoje zdanie.

Uuuuu pitolicie powiadasz? Grubo.  A jak masz oszacować wartość tego o czym mowa w 34.4?

Co mu da odwołanie? A może są 2 oferty i postępowanie powinno być unieważnione jeśli ta 1 oferta jest do odstrzału. Więc ma interes w uzyskaniu danego zamówienia albo poniósł lub może ponieść szkodę w wyniku naruszenia przez zamawiającego przepisów ustawy. O interesie publicznym akurat tutaj mowy nie ma, chociaż może być jeśli dojdzie do udzielenia zamówienia z naruszeniem przepisów ustawy, to interes publiczny może ucierpieć.

Moim zdaniem jest to usługa ciągła, więc jak Marcel.

1,635

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

I nie masz tego oprogramowania? Porozmawiaj z informatykiem.

1,636

(16 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

? Ale dokument się nie otwiera, czy nie ma rubryki o niezaleganiu, bo nie rozumiem.

1,637

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Marcel, nie zaszkodzi? Zgodnie z orzecznictwem KIO (por. wyrok z 24 sierpnia 2011 r., sygn. akt KIO 1716/11, opubl. LEX), art. 87 ust. 1 P.z.p. nakłada na zamawiającego obowiązek żądania od wykonawców wyjaśnień dotyczących treści złożonych ofert wówczas, gdy zamawiający zamierza odrzucić ofertę wykonawcy na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 P.z.p., czyli wówczas, gdy jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia (siwz). Tożsamy pogląd został wyrażony w wyroku KIO z 5 listopada 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 1443/09, opubl. LEX).

Nie jestem pewna. 6a dotyczy zamówień udzielanych w częściach. Myślę sobie, że powinieneś wyodrębnić wszystkie dostawy z tej rb i wtedy mógłbyś zastosować 6a, więc zapewne nie tylko płytki i farby, ale wszystko inne również, tylko czy wtedy zmieścisz się w 20%?

1,639

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zaraz, zaraz. Może by tak wyjaśnić treść zobowiązania przed odrzuceniem??? Może jemu chodziło o kadrowy a napisał techniczny. Nie tak szybciutko!

1,640

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A może powołał się na potencjał podmiotu 3 i wówczas zastrzeżenie osobistego wykonania nie obowiązuje zgodnie z 36a.3.

1,641

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Acha i usłyszy, że w takim razie już wysyłają...

1,642

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ale po co? Skoro jej nie ma w ofercie, to co zmieni Twój telefon?

1,643

(7 odpowiedzi, napisanych Inne)

Trzeba by się zastanowić jakiego rodzaju sprzęt laboratoryjny to jest. Spotkałam się w diagnostyce morfologicznej z wynikami, gdzie podawano nazwę i model sprzętu na którym było wykonane badane - oficjalnie na wyniku badania.

1,644

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nadrzędny jest projekt budowlany i przede wszystkim na podstawie tego powinni byli wycenić wartość prac. Przedmiar jest pomocniczy.
http://www.blogprzetargi.pl/kategorie/opis-przedmiotu-zamowienia-art-31-ust-1/wykonanie-robot-ktore-zostaly-przewidziane-w-projekcie-budowlanym-nie-zostaly-ujete-w-przedmiarze-robot-budowlanych-zasada-nadrz/

1,645

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Dodatkowe to ciężar udowodnienia, że nie dało się tego przewidzieć, a u Ciebie to ewidentnie błąd. Nie lepiej z uzupełniających?

Zobacz jeszcze tu: https://www.google.pl/search?q=roboty+budowlane+i+dostawy+jakie+zam%C3%B3wienie&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=vo-jVbyWB4K3swGS1pvwCA

Ustawa nie odnosi się zatem w sposób szczególny do sytuacji, w której przedmiot zamówienia obejmuje zarówno roboty budowlane jak i dostawy, przy czym zarówno robotom budowlanym jak i dostawom można by przypisać cechy głównego przedmiotu zamówienia. Zamawiający w takim przypadku powinien dążyć do rozdzielenia poszczególnych rodzajów zamówień, poprzez ich udzielanie w częściach, a jeżeli zamówienia te są ze sobą funkcjonalnie powiązane i nie jest możliwe rozdzielenie ich wykonania pomiędzy różnych wykonawców, na zamawiającym spoczywa obowiązek wykazania przyczyn, dla których podział zamówienia stał się niemożliwy.
Warto zwrócić uwagę, iż w Przewodniku do wspólnotowych zasad w zamówieniach na dostawy, wydanym przez Komisję Europejską dla interpretacji dyrektywy 93/36/EEC, ale aktualnym dla omawianego wyżej zagadnienia, wskazano, iż zamawiający w pierwszej kolejności powinien rozważyć, czy możliwe jest rozdzielenie dostaw i robót budowlanych na dwa odrębne postępowania, bez szkody dla tych zamówień, tak by zachować reżim prawny właściwy dla danego rodzaju zamówienia. Jeżeli natomiast istnieją względy przemawiające za potrzebą połączenia dostaw i robót budowlanych w jednym zamówieniu, dla określenia, czy mamy do czynienia z zamówieniem na dostawy, gdyż roboty budowlane mają charakter dodatkowy, należy w pierwszej kolejności wziąć pod uwagę, czy celem zamówienia jest dostarczenie dobra ruchomego, tzn. takiego które bez szkody dla jego funkcjonowania można przemieszczać w inne miejsca, czy też celem zamówienia jest wejście w posiadanie przez zamawiającego nieruchomości. W tym drugim przypadku wyłączone jest kwalifikowanie zamówienia jako dostawy, a towarzyszących jej robót budowlanych jako zamówienia dodatkowego.

Zasada jest taka, że jak ktoś udostępnia sam siebie to jest to udostępnienie bezpośrednie, natomiast jeśli podmiot A pożycza podmiotowi B grupę pracowników to udostępnienie jest pośrednie. W zależności od charakteru zamówienia może ale nie musi się to wiązać z podwykonawstwem. IMO w ochronie ze wzg na specyfikę zamówienia to będzie podwykonawstwo, więc powinnaś mieć zobowiązanie podmiotu A i jego dokumenty (o ile ich żądałaś). Nie jestem pewna co do konieczności posiadania zezwolenia na wykonywanie działalności przez podmiot A, ale gdzieś mi dzwoni, że jako podwykonawca musi ją mieć.

Polecam lekturę http://grupasienna.pl/new/2012/03/05/klasyfikacja-zamowien-ktore-obejmuja-wiecej-niz-jeden-rodzaj-zamowienia/

Jeżeli był to dokument wynikający z rozporządzenia, to wzywasz do uzupełnienia.

marta566 napisał/a:

Teraz oni złożą odwołania że nie jesteśmy konsekwentni ? Nie wiem co robić, pomóżcie.

Zamawiający musi się przyznać do błędu. Ograniczenie podwykonawstwa jest to na tyle istotna zmiana, że musi pociągać za sobą zmianę zapisów SIWZ. Poza tym zawsze musi być solidnie uzasadniona.
Nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu. Strugała jarząbka, że zmiana jest nieistotna i odwaliła te z podwykonawstwem...