Możesz przedłużyć TZO: co najmniej na 3 dni przed upływem terminu związania ofertą, zwrócić się do wykonawców o wyrażenie zgody na przedłużenie tego terminu o oznaczony okres, nie dłuższy jednak niż 60 dni,

Jak masz 2 dni, to jest pozamiatane.
Jakie miałaś terminy, co kiedy?

podobny wątek http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=14396

Zgodnie z art. 46 ust. 3 ustawy p.z.p. ponowne wniesienie wadium jest wymagane od wykonawcy wówczas, gdy w wyniku rozstrzygnięcia odwołania jego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza. Termin na ponowne wniesienie wadium wyznacza zamawiający. Powyższy przepis został skonstruowany w ten sposób, że doskonale nadaje się do zastosowania tylko i wyłącznie w sytuacji, gdy pierwotne rozstrzygnięcie postępowania zostało zakwestionowane odwołaniem. Co więcej, odwołanie to winno dotyczyć nieuprawnionego zaniechania wyboru najkorzystniejszej oferty.

Jak będziesz kupował drut ciągniony to się może pojawić smile, bo jest on wymieniony w załączniku 11.
A na poważnie, usiłowałam zrozumieć to, co znalazłam w necie na ten temat, ale nie wyszło...

Pozwól, że okryję to nimbem tajemnicy smile

Czy aby na pewno? A jak on ma Ciebie poinformować? Myślisz, że będą wiedzieli o tym, że mają taki obowiązek? To samo dotyczy listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej. Obowiązek złożenia wynika wprost z ustawy, ale który W złożyłby listę, gdybyś mu o tym nie napisał?

1,681

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Dziewczyna ma dofinansowanie z UE i nie chce mieć bałaganu ani zarzutów. W sumie się nie dziwię.

1,682

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tego, którego wybrałaś wzywasz do przedłużenia TZO i wniesienia wadium na przedłużony okres związania ofertą.
IMO pozostałych wzywasz tylko do przedłużenia TZO.
Gdybyś wybrała innego wykonawcę, to wezwiesz go do wniesienia wadium zgodnie z 46.3.

Słuchajcie to nie dotyczy tylko i wyłącznie załącznika nr 11 i to trzeba sobie wbić do głowy! Załącznik 11 dotyczy odwróconego VAT tylko i wyłącznie.
http://uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3183
W ustawie ? Prawo zamówień publicznych, nowelizacja wprowadziła zmiany w art. 91 ust. 3a, polegające na wykreśleniu z jego treści wskazania o stosowaniu tej regulacji w zakresie dotyczącym wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, dzięki czemu norma ta będzie miała charakter generalny.
W konsekwencji proponowanych zmian obowiązek doliczania wartości podatku VAT płaconego przez zamawiającego do wartości netto wykonawcy będzie miał zatem zastosowanie w przypadku:

1. tak jak obecnie - wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów,
2. mechanizmu odwróconego obciążenia, w odniesieniu do wprowadzonych już, jak i wprowadzonych przedmiotową nowelizacją zmian w ustawie o VAT,
3. importu usług lub importu towarów, z którymi wiąże się analogiczny obowiązek doliczenia przez zamawiającego przy porównywaniu cen ofertowych podatku VAT.

1,684

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Powołujesz się i działasz, ale przeanalizuj sobie, czy aby na pewno musisz przedłużać termin.

1,685

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie miałam jeszcze takiego przypadku. Patrzę na 85.4 i literalnie rzecz biorąc jesteś po wyborze, więc powinnaś wezwać tylko tego, którego wybrałaś. Jeżeli przedłużenie terminu związania ofertą dokonywane jest po wyborze oferty najkorzystniejszej, obowiązek wniesienia nowego wadium lub jego przedłużenia dotyczy jedynie wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza.  Gwarancji żadnej, że uzupełni nie masz, chociaż akurat jemu grozi zatrzymanie wadium, które jeszcze masz, więc może nie zechce ryzykować.
W. Dzierżanowski twierdzi, że:"Wystarczające będzie więc, jeśli obie te czynności zostaną dokonane w dowolnej kolejności, byleby miały miejsce przed upływem terminu związania ofertą." I dalej: "Zasada przedłużania terminu związania ofertą wraz z jednoczesnym przedłużeniem terminu ważności wadium komentowana w tezie 6 nie znajduje w pełni zastosowania, gdy do przedłużenia terminu związania ofertą dochodzi po wyborze oferty najkorzystniejszej. Przy czym zwrot "po wyborze oferty najkorzystniejszej" użyty w art. 85 ust. 4 należy rozumieć jako po otrzymaniu przez wykonawców zawiadomienia o tym wyborze najkorzystniejszej oferty. Brak wiedzy o tym, że zamawiający dokonał już takiej czynności, upoważnia wykonawców do zachowania właściwego dla czasu przed wyborem oferty. Dokonując czynności przedłużenia terminu związania ofertą po otrzymaniu zawiadomienia o wyborze oferty najkorzystniejszej, wykonawcy mogą wyrazić zgodę na dalsze związanie ofertą, nie przedłużając ważności wadium. Obowiązek ten dotyczy wyłącznie wykonawcy, którego oferta została wybrana. Brak wniesienia (przedłużenia) wadium nie będzie jednak przesłanką wykluczenia z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 2. Wybór najkorzystniejszej oferty bowiem już nastąpił, a tym samym czynności wykluczania miały miejsce. Przepis art. 24 ust. 2 pkt 2 dotyczący obowiązku wykluczania należy więc interpretować w taki sposób, który uwzględnia wyjątek opisany w komentowanym przepisie. Inna interpretacja prowadziłaby do wykluczania z postępowania ze względu na brak wadium tych wykonawców, którzy nie wnosząc wadium, nie naruszyli żadnego przepisu prawa. Wykluczanie z postępowania za zachowanie zgodne z prawem byłoby bez wątpienia działaniem sprzecznym z podstawowymi zasadami prawa. Brak obowiązku wniesienia wadium przy przedłużaniu terminu związania ofertą przez wykonawców, których oferty nie zostały uznane za najkorzystniejsze, nie oznacza, że ich oferta może w konsekwencji czynności przyszłych być uznana za najkorzystniejszą. Sytuacja taka może mieć miejsce w razie korzystania ze środków ochrony prawnej (wówczas kwestie wniesienia wadium reguluje art. 46 ust. 3), ale np. również w przypadku, gdy pierwszy z wykonawców uchylił się od zawarcia umowy. Wówczas zgodnie z art. 94 ust. 3 oferta kolejna może być wybrana jako najkorzystniejsza. Podpisanie umowy z takim wykonawcą może nastąpić mimo braku wadium. Jednakże gdyby ten wykonawca (a także następni w kolejności) również zechciał się uchylić od zawarcia umowy, zamawiający, nie mając wadiów, może wyłącznie w drodze powództwa do sądu przymusić wykonawców do zawarcia umowy.".
Musisz przedłużać ten termin? Nie wyrobisz się do 10.07? Gdybyś wybrała innego, to i tak będzie musiał wnieść wadium, zgodnie z 46.3 i wtedy przedłużysz termin.

Google

szad napisał/a:

szczerze? i tak nadal tego nie ogarniam.
nadawałbym się na ustawodawcę wink

Jestem za !!!

1,688

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To masz klops. Nic nie zrobisz.

Wrocław robił takie postępowania. Może tam poszukaj.

Nie rozumiem tego. Jeśli zgłosi się do przetargu na dostawę nowego samochodu firma np. z Niemiec, która zaoferuje auto w cenie netto, to masz dostawę wewnątrzwspólnotową i pomimo, że pojazdy nie są wymienione w tym załączniku VAT musisz doliczyć samodzielnie. To samo dotyczy jakiejś usługi np. projektowania.
Czy jest ktoś, kto to ogarnia?

1,691

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Więc wyjaśnij to z nim. Nie powinien dopasowywać wartości tej samej roboty do warunku udziału. Masz jeszcze rozp. w spr. dokumentów i  możesz zwrócić się bezpośrednio do właściwego podmiotu, na rzecz którego roboty budowlane, dostawy lub usługi były lub miały zostać wykonane, o przedłożenie dodatkowych informacji lub dokumentów bezpośrednio zamawiającemu. Potwierdzisz tym samym jaka była rzeczywista wartość wykonanej roboty.

1,692

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nagle nie powinien, tylko i wyłącznie na Twoje wezwanie. Czytałam gdzieś ostatnio, że nie powinno się uznawać dokumentu uzupełnionego w wyniku wezwania do złożenia wyjaśnień. Jak chcesz mieć "ordnung" w papierach, to teraz go wezwij do wyjaśnienia i uzupełnienia wykazu robót.

1,693

(3 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Jeszcze mu trzeba udowodnić zamierzone działanie, a jak trafisz na cwaniaka, to polegniesz na tym: "podjął konkretne środki techniczne, organizacyjne i kadrowe, które mają zapobiec zawinionemu i poważnemu naruszaniu obowiązków zawodowych w przyszłości oraz naprawił szkody powstałe w wyniku naruszenia obowiązków zawodowych lub zobowiązał się do ich naprawienia".

1,694

(1 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeżeli dedykowany to znaczy, że nie możesz zastosować kryterium ceny jako jedynego w postępowaniu. To wynika wprost z art. 91.2a. Trzeba pomyśleć o drugim.

1,695

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Możesz wyjaśnić, ale po co. Przecież on to oświadcza, a z referencji jak wiadomo wartość nie musi wynikać.

Marcel napisał/a:

Dzwoniłem na infolinię warszawską w spr. VAT, otrzymałem odpowiedź iż dotyczy to tylko dostaw nabywanych, zgodnych z zał. nr11.

Marcel - ja też nie mam o tym pojęcia, ale jeśli tak Ci powiedziano, to dostałeś informację niezgodną z treścią ustawy, w której mowa jest także o usługach.

szad napisał/a:

nie jestem dobry w tych Vatach.
czy z tego wynika, że jak ktoś zaoferuje nam jakiś produkt bez podatku, to ja będę musiał ten podatek doliczyć?

Tak właśnie jak piszesz.

1,697

(11 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

bipi napisał/a:

Jeszcze raz powtarzam - wszystko można załatwić regulaminem prac komisji!!
@Katiqq - ja dlatego (kontrole) wprowadziłem dodatkowy dokument protokół z prac komisji, w którym chronologicznie wymieniam podjęte czynności i po podpisaniu przez komisję daję kierownikowi zamawiającego do akceptacji. Moim zdaniem jest to bardzo fajne rozwiązanie. wink

I u mnie też funkcjonują protokoły z posiedzeń komisji.

1,698

(11 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

ewak3 napisał/a:

Propozycją wykluczenia wykonawcy, odrzucenia oferty oraz wyboru najkorzystniejszej oferty jest przygotowane odpowiednie pismo skierowane do wykonawców, pismo, które podpisuje kierownik zatwierdzając czynność. Po co tworzyć makulaturę?

Po to, że kontrolerzy bardzo ją lubią? Ostatecznie nie przechowuję tego w swoim mieszkaniu i sypiam dobrze.

Marcel napisał/a:

Art.91.3a przytoczyć w SIWZ można ale żadnego sensu w tym nie widzę jeżeli przedmiotem są np. r.budowlane, jeżeli natomiast kupował bym laptopy to i owszem jest to raczej konieczne.

I usługi...

1,700

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

IMO powinnaś zrobić jak piszesz. Wezwanie do wniesienia wadium na przedłużony okres związania ofertą.