Nawet jeśli obejrzą oferty, to nie mogą się doczepić podwykonawstwa w zakresie grup interwencyjnych z tej samej przyczyny, z której Ty nie możesz tego zrobić - nie zmieniono SIWZ w tym zakresie.

Nie masz podstaw do odrzucenia jeśli nie zmieniłaś zapisów SIWZ w tym zakresie. Musisz badać ofertę jak pozostałe.

1,653

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To chyba masz 89.1.6 - błąd w obliczeniu ceny. Naliczyli w wysokości ok 30%.
Z ciekawości wezwałabym go do wyjaśnień, napisała ile wynosi kwota podatku odpowiadająca stawce 23% i poczekała co on na to.

1,654

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

post 3= odpowiedź

Zgadzam się z Marcelem. Zsumuj z tym które będziesz robił na rok 2016.

Wezwij do złożenia wyjaśnień ze wzg na nieścisłości w treści referencji. Skontaktuj się z zamawiającym i ustal stan faktyczny. Nic więcej nie możesz zrobić.

1,657

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

pomartwmy się razem, skoro nie poszliśmy na urlopy smile

1,658

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Musisz odczekać, bo on może wnieść odwołanie.

Nie musisz. Tamtego nie liczysz wcale. Oczywiście posiadasz jakiś kwit na to, że w momencie szacowania poprzedniego postępowania nie wiedziałeś o tym, że dzisiaj będziesz musiał kupić to znowu?

Powiem tak - takie zagranie nie jest zabronione. Drążyłabym raczej temat powiązań między obydwoma podmiotami. Dziwne jest to, że wystartowały w 1 postępowaniu, bo jeśli jeden drugiemu użycza referencji, to raczej nie po to żeby robić konkurencję w tym samym postępowaniu. Czyżby następnym krokiem miałoby być odstąpienie od podpisania umowy przez Y po to, żebyście wybrali droższą ofertę X? Jeżeli w tę stronę to pójdzie, to masz zmowę.
Jest to chwyt niewątpliwie nieetyczny.

Jak RobertR.

Bipi dlaczego nie śpisz o 1 w nocy?
Przychylam się rękoma i nogyma do Twojej opinii.

1,663

(1 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Wasz radca powinien wiedzieć, czy i kto podczas nieobecności kierownika może podpisać umowę. Z pewnością potrzebne jest pełnomocnictwo szczegółowe.

Tak, dokładnie.

Ust. 2 miałbyś w sytuacji gdybyś podłączał piece do obecnej instalacji, bez konieczności jej przebudowy. Tak ja to rozumiem. Nie ma przeszkód żebyś oszacował na podst. kosztorysu.

Wiesz co patrzę na ten Twój post i patrzę i być może dlatego, że nie najlepiej się dzisiaj czuję, mam zgryz. Bo jeżeli masz wymianę i dostosowanie instalacji, a wartość pieców jest większa, to jednak poszłabym w kierunku dostawy.
Przepraszam za poprzedni post wprowadzający w błąd.

Ustawa określa jasno do jakich zamówień należy te klauzule stosować. Co do zasady wszystkich, których realizacja trwa powyżej 12 mies. Jeżeli podniesiona zostanie płaca minimalna, to ona też może mieć wpływ na cenę kredytu. Wg mnie zapisy te być powinny.

A dlaczego na preferencyjne nie robisz procedury? Oczywiście, że wartością jest suma wszystkich.

art. 6.3

Czyli wychodzi na to, że Z kupił kota dachowca w worku, a po wykonaniu zamienił go sobie na rasowego. Trochę to nie tak, jeśli zamawiasz rb, to powinnaś mieć wyobrażenie jak to ma wyglądać, a nie budować byle co, a później zmieniać dach. Zadaniem Z jest należyte oszacowanie, a rodzaj dachu jedno czy dwuspadowy jest na tyle istotną częścią rb, że można było to przewidzieć.
Jak lisvitalis.

Przychylam się do zdania Marcela. Inna sprawa gdyby Z zawarł w SIWZ zapis, że w przypadku gdy W nie poda terminu wykonania  Z przyjmie maksymalny przewidziany w SIWZ. Nie można przyjąć uznaniowo, czy też domniemywać, bo W być może w ogóle nie czytał SIWZ i być może myślał, że chodzi o wykonanie w terminie 150 dni. Bez wyjaśnień nie ustalisz intencji W, a wszystko to, co ustalisz wyjaśniając nie podlega poprawieniu jako inna omyłka.
Inaczej, gdyby było zastrzeżenie, o którym wspomniałam.

Marcel napisał/a:

Dokładnie tak, cały znowelizowany art. Pzp na pewno nie ma zastosowania jak już wcześniej wspomniałem np. przy r. budowlanych.

Marcel, a jeśli w ramach roboty są dostawy? Wg mnie powinien być taki zapis.

1,673

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Po co sobie życie utrudniać takimi zapisami. Narzucacie w jakiej wysokości, a później wpisujecie w umowę i załatwione.

Bo jesteś po rozstrzygnięciu i tu ma zastosowanie art. 85.4 i 46.3

1,675

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie. Jeżeli dopiero wyjaśnienia doprowadzają cię do tego co poeta miał na myśli, to nie możesz tego poprawić. Jeżeli z niczego innego nie wynika, że podał cenę za m-c, to niestety 89.1.6.