Dokładnie jak Wiktoryna.

1,602

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sprawdź najpierw co to było.
IMO nie ma żadnych przeszkód, aby żądać doświadczenia w projektowaniu budynków użyteczności publicznej. To jednak co innego niż budynki mieszkalne.

1,603

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Możesz ale nie musisz żądać - dokładnie tak, jak jest zapisane.

1,604

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Udostępnienie bezpośrednie. Nic z tym nie robisz. Wykonawca przedobrzył.

1,605

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Za budynek użyteczności publicznej korekta? A z jakiej racji?

1,606

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bipi znalazłeś coś? Tak sobie myślę, że przecież samo przewidzenie zamówienia uzupełniającego nie wiąże się raz: z koniecznością jego udzielenia w ogóle, dwa: z koniecznością sfinansowania ze środków z dofinansowania.

Sugerowałabym raczej posługiwanie się parametrami niż konkretną marką i modelem. W końcu ceny mercedesa CLA też różnią się od cen Daewoo Matiza.

1,608

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

Ktoś po prostu nie skorzystał ze stawki preferencyjnej, nikt oprócz tego wykonawcy na tym nie traci

No właśnie, przecież nie ma nakazu korzystania ze stawek pref.

1,609

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wyjaśnić tylko i wyłącznie. Miałam w ręku 2 opinie 2 różnych US nt zastosowania stawki na ten sam produkt u jednego 7% u drugiego 22%. A był to o ile dobrze pamiętam baranek wielkanocny...

Myszko jeśli nawet uznać, że to miejsce wykonania można objąć tajemnicą, to wykonawca powinien to wpisać w wykazie robót, a nie podawać inny adres, nie sądzisz?
Poza tym, czy nie później niż w terminie składania ofert wykonawca zastrzegł, że określone informacje nie mogą być udostępniane oraz wykazał, iż zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa???

1,611

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

KasiaF. napisał/a:

oferty nie zabezpieczonej wadium nie badasz

Ale uwzględniasz ją przy badaniu RNC oczywiście.

myszy1953 napisał/a:

Ja nie wiem z jakiej szkoły jesteście ale u nas szkolą i w komentarzach piszą nie mówiąc o dobrych obyczajach, że oprócz odpowiedzi na stronie  odpowiada się pytającemu. Już kiedyś o tym pisałam ale mnie obśmiano...

Dlaczego u nas na forum nie ma możliwości "lajkowania" postów? Polubiłam post Myszki i jestem tego samego zdanie co Ona.

1,613

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zaakceptowany. Dzięki serdeczne za podpowiedź ! smile

1,614

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak też mnie się zdawało, ale Zamawiający naciskał na ogłoszenie, wniesienie wadium , otwarcie wszystko u Y. Ale jak zobaczyłam dzisiaj pełnomocnictwo wystawione na podst. 18.2, to już wiem o co chodzi z tymi żądaniami i ich wiedzą w zakresie ZP.

1,615

(2 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zamawiający X przygotowanie i przeprowadzenie postępowania o udzielenie zamówienia publicznego powierzył zgodnie z treścią art. 15 ust. 2 osobie trzeciej Y. Czy ogłaszając postępowanie w DDUE jako zamawiającego należy wskazać podmiot X, natomiast podmiot Y jako osobę do kontaktu? Rozumiem, że ogłoszenie w DDUE na koncie X i nie ma potrzeby aby Y zakładał odrębne konto.
To samo pytanie dotyczy oznaczenia zamawiającego w SIWZ - wpisać podmiot X i wskazać, że przygotowanie i przeprowadzenie powierzono Y?

1,616

(5 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jak Marcel.

1,617

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dzięki Bipi. Czekam na opinię co do warunku.

1,618

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Bipi wyjaśniono mi to w ten sposób, że akurat wszystko wymienione w kat. XXVII  jest odwrotnością przepławek jazy, grodzie, bariery, to wszystko utrudnia przepływ ryb. Przepławka zdaniem tej osoby jest bardzo specyficznym obiektem i nie każdy potrafi poradzić sobie z zaprojektowaniem jej w warunkach: tu istniejąca zapora a obok przepławka. Zdaniem tej osoby nie chodzi o przepławkę byle jaką, ale taką, która spełni swoją funkcję. Teren parku narodowego, dofinansowanie z programów środowiskowych.
Dlatego pytam. Zasugeruję jutro postawienie warunku w sposób jak napisałeś.
W odrębnym temacie zadałam Ci pytanie o co chodzi z zam. uzupełniającymi. Zerknij proszę.

1,619

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Postępowanie powyżej progów na usługi projektowe m.in. przepławek na rzece+ nadzór autorski.
W jednej z części postawiłam warunek WID, że miał zrobić co najmniej 2 usługi projektowe na obiektach wymienionych w kategorii XXVII załącznika do ustawy PB.
Człowiek, z którym współpracuję  - doświadczony w tych akurat projektach stwierdził, że musimy zawęzić do zaprojektowania przepławek, ponieważ akurat to, co wymienione jest w kat. XXVII jest odwrotnością przepławek.
Wierzę mu, ale myśl u mnie jest taka czy to nie nazbyt wygórowane zawężenie? Niestety postępowanie dofinansowane, więc tłumaczyć trzeba się będzie gęsto w razie W.
Co Wy na to?

1,620

(10 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wyniki kontroli przeprowadzonych w 2010 r. przez Prezesa Urzędu Zamówień Publicznych
dotyczących zamówień współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej


Wymóg wykazania przez wykonawcę konkretnie zadań wykonanych
na obiektach użyteczności publicznej mógł zatem ograniczyć uczciwą konkurencję, ponieważ zawężenie to uniemożliwiało ubieganie się o zamówienie wykonawców, którzy mają doświadczenie w przebudowie i rozbudowie obiektów innego rodzaju, ale w zakresie prac o zbliżonym charakterze i funkcji, których sposób realizacji i poziom skomplikowania jest taki sam, jak w przypadku inwestycji objętej niniejszym zamówieniem. Jak wynika z treści art. 22 ust. 2 ustawy w brzmieniu obowiązującym w dniu wszczęcia przedmiotowego postępowania, zamawiający nie może określać warunków udziału w postępowaniu w sposób, który mógłby
utrudniać uczciwą konkurencję. Opis sposobu oceny spełniania przez wykonawcę warunków
dokonany przez zamawiającego powinien mieć na celu jedynie ustalenie zdolności danego
podmiotu do wykonania zamówienia ? nie może natomiast prowadzić do nieuzasadnionego preferowania jednych i tym samym dyskryminacji innych wykonawców. Formułując opis
sposobu oceny spełniania warunku udziału w postępowaniu zamawiający musi mieć
pewność, że nie spowoduje to wykluczenia wykonawców, którzy byliby w stanie wykonać
zamówienie. Każde odstąpienie od naczelnych zasad udzielania zamówień, poprzez
opisywanie warunków nadmiernych należy uznać za naruszenie obowiązujących przepisów.
Opisany przez zamawiającego w warunek posiadania niezbędnej wiedzy i doświadczenia
ograniczony do zadań na obiektach użyteczności publicznej jest nieuzasadniony ze względu na możliwość wykonania prac objętych przedmiotowym zamówieniem również przez podmioty mające doświadczenie w przebudowie i rozbudowie obiektów innych niż obiekty użyteczności publicznej.
Powyższy opis sposobu oceny spełniania warunku mógł utrudnić uczciwą konkurencję, a
więc naruszył art. 22 ust. 2 i art. 7 ust. 1 ustawy Pzp.

1,621

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bipi a możesz coś bliżej na ten temat? Czy to chodzi tylko i wyłącznie o przydomowe oczyszczalnie?

1,622

(15 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Problem polega na tym, że w jednym warunku w ustawie są zawarte 2: i potencjał osobowy i techniczny. Mnie chodzi o to, że być może w załączonym zobowiązaniu został popełniony błąd i wykonawca miał na myśli potencjał osobowy.

To zależy czy wysokość raty w górę czy w dół. Może zamawiający ma na tyle dobrą syt. materialną, że może sobie pozwolić szybciej spłacić zobowiązanie.

Jeżeli masz błąd w stawce VAT, to nie musisz nic wyjaśniać. Obecnie nie ma stawki 22%. Oferta do odrzucenia.

Ustawa zakazuje istotnych zmian o ile nie były przewidziane. Musicie sami osądzić, czy one są istotne czy nie.