1,701

(11 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Bipi nie do końca. Załóżmy sytuację, że komisja proponowała unieważnienie, a kierownik z premedytacją jednoosobowo podjął decyzję, że mają dokonać wyboru. Skrajny przykład, ale oprzyjmy się na nim. Jeżeli żaden z członków nie zawarł zdania odrębnego z obawy przed utratą pracy bądź podpadnięciem pracodawcy, to w protokole będzie widać tylko inf. o wyborze.
Poza tym, wnioskowanie o unieważnienie rozumiem jako formalne złożenie wniosku do kierownika, który on zatwierdzi bądź nie. Podobnie z przedstawianiem kierownikowi zamawiającego propozycji wykluczenia wykonawcy, odrzucenia oferty oraz wyboru najkorzystniejszej oferty.

Problem w tym, że ja się na tym zupełnie nie znam. Ty poruszasz problem tylko i wyłącznie odwróconego VAT-u, a co z dostawami nabywanymi wewnątrzwspólnotowo, importem usług lub towarów? Przecież przepis dotyczy także ich, a nie są wymienione w tym załączniku.

MIRAS napisał/a:

Oczywiście Katiqq ma rację - częściowo. Mylisz się że w załączniku są usługi.

Miras ja nie twierdzę, że tam są usługi, tylko, że w komentarzu do przepisu jest mowa o usługach.
Nie wiem natomiast skąd Marcel wie, że przepis dotyczy załącznika 11 do ustawy o VAT.

1,704

(54 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Miras miałam kontrolę, gdzie przeprowadziliśmy przewidziane uzupełniające procedurą do jeszcze wtedy 14 tys. ? i kontroler RIO, który najpierw to zakwestionował, ostatecznie uznał przedstawione opinie UZP i zasadność udzielenia w takiej procedurze.

1,705

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli w formularzu wyceny wycenił prawidłowo, a błędnie przeniósł do formularza oferty, to traktujesz jako oczywistą i poprawiasz samodzielnie.

Marcel, a pozwolę sobie zapytać: po czym wnosisz, że tylko te wymienione w załączniku 11 do ustawy o podatku od towarów i usług?
W komentarzu do zmienianego art. 91.3a napisano m.in.: Wykonawca, składając natomiast ofertę, informuje zamawiającego, czy wybór oferty będzie prowadzić do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego, wskazując nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, których dostawa lub świadczenie będzie prowadzić do jego powstania, oraz wskazując ich wartość bez kwoty podatku.

Widziałeś co jest w tym załączniku?

Czyli usługi też.

1,707

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

cbud napisał/a:

zabrać wadium

Przedostatniemu?

1,708

(11 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Kontrolerzy zawsze żądają (przynajmniej u nas) dokumentu  dotyczącego wyboru trybu, propozycji rozstrzygnięcia postępowania.
Na dobrą sprawę patrząc na art. 20.3 nie masz dokumentu potwierdzającego, że przedstawialiście kierownikowi zamawiającego jakiekolwiek propozycje, czy wnioskowaliście o unieważnienie. Jeżeli odnieść to do zasady pisemności, to tak - powinnaś mieć to na papierze.

1,709

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

I za brak wyjaśnień nic nie możesz mu zrobić.

1,710

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Daj sobie spokój z uzupełnianiem. To i tak nie zmieni jego pozycji.

1,711

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przede wszystkim musisz sprawdzić, czy W ma rację. Jeśli to niezbędne, to nie ma przeszkód aby wystąpić o opinię do producenta, czy biegłego, bo żeby unieważnić postępowanie musisz mieć solidną podstawę.

1,712

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Takie przekreślenie traktowałabym jako niepotwierdzenie spełniania warunku. Sądzę, że powinieneś wezwać do  uzupełnienia na podstawie art. 26.3.

Bez obaw smile

To wszystko zależy co mieliście napisane w zaproszeniu do składania ofert i co jest w waszym zarządzeniu wewnętrznym (o ile macie). Jeżeli przewidzieliście możliwość uzupełnienia, to wzywaj. Jeżeli nie przewidzieliście, to najlepiej zapytać radcę prawnego, czy dopuszcza coś takiego. IMO tych zamówień nie należy traktować bardziej restrykcyjnie niż wynikających z ustawy powyżej progu bagatelności.

No ale to lub w rozporządzeniu takie dziwne wątpliwości nasuwa, że całość powinna być w posiadaniu lub całość w kredycie.
Czepiam się spójników, ale sami wiemy ile te spójniki znaczą, zwłaszcza w 90.1.
Uznałabym to.

1,716

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Myszko nie ma przecież za co przepraszać. Natomiast wydaje mi się, że skoro już są informacje od zamawiającego, że realizacja zamówienia nie przebiegła prawidłowo, nie ma przeciwwskazań, żeby poinformować o tym wykonawcę i wezwać do uzupełnienia wykazu robót wraz z dokum. potw. należyte wykonanie.
Czyli radzę skorzystać oficjalnie z par. 1 ust. 5 RSD i dalej procedura z 26.3

1,717

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Autor: Paulina Soszyńska-Purtak
Tytuł: Poświadczenia a referencje w prawie zamówień publicznych
Jak podnosi się w orzecznictwie, dokument referencji nie jest sformalizowany. Wydawany jest grzecznościowo. Forma i treść referencji nie zależą od wykonawcy. Wykonawcy nie mają wpływu na ich treść (por. wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 6 czerwca 2013 r., KIO 1232/13; KIO 1233/13). ?Z faktu, iż ustawodawca nie dokonał regulacji odnośnie treści i formy takich dokumentów, wysunąć należy zgoła inne wnioski. Otóż z powyższego wynika, iż dokumenty te powinny korespondować z informacjami ujętymi w wykazie ? a zatem potwierdzać informacje w nim ujęte" (wyrok KIO z dnia 8 maja 2013 r., KIO 894/13). W wyroku KIO z dnia 13 października 2009 r., KIO/UZP 1221/09, wskazano natomiast, że w dokumentach referencji nie wymaga się potwierdzenia ilości i rodzaju usług, co należy do obowiązku wykonawcy, aby uczynił to w wykazie usług. To w wykazie wykonawca ma obowiązek udowodnić zamawiającemu, iż spełnia określone przez niego warunki udziału w postępowaniu. Referencje potwierdzają jedynie należyte wykonanie usługi, a nie stanowią potwierdzenia jej ilości, rodzaju, miejsca wykonania oraz terminu, co zawierać powinien sporządzony przez wykonawcę wykaz wykonanych usług. Podobnie KIO podniosła w wyroku z dnia 19 maja 2011 r., KIO 954/11: ?Referencje nie służą, co do zasady, wykazaniu zakresu robót czy ich zgodności z warunkiem postawionym dla wykazania doświadczenia. Celem referencji jest wyłącznie potwierdzenie należytego wykonania usługi, dostawy czy roboty budowlanej, zatem nie ma konieczności wskazywania w treści referencji zarówno wartości usługi, jak i terminu jej realizacji. Informacje dotyczące wartości usługi, terminu czy jej zakresu wynikać powinny z samego oświadczenia wykonawcy złożonego w treści oferty". Arbitrzy zauważyli również, że dokument referencji nie musi wprost zawierać sformułowania ?referencje" ani stwierdzenia, iż określona usługa została wykonana należycie. Istotne jest, aby z treści tego dokumentu wynikała prawidłowość wykonania prac (por. wyrok KIO z dnia 24 czerwca 2013 r., KIO 1348/13).
Z treści referencji zamawiający musi zatem wynieść wiedzę o wykonaniu w sposób prawidłowy robót, usług lub dostaw oraz uzyskać pewność co do tożsamości wskazanych w wykazie robót, usług lub dostaw z tymi, których prawidłowość zrealizowania jest potwierdzana w treści referencji. W orzecznictwie KIO podkreśla się również, że dokument referencji nie musi zawierać w sobie ściśle określonych sformułowań czy wyrażeń o pozytywnym zabarwieniu. Podkreśla się także, że referencje nie są wystawiane na potrzeby konkretnego postępowania, ale mają charakter ogólny. Nie można zatem wymagać i egzekwować od wykonawcy, aby z ich treści wynikało spełnienie konkretnego, zindywidualizowanego warunku. Dokument referencji nie musi wprost zawierać stwierdzenia, że określona dostawa lub usługa oraz odpowiednio też robota budowlana została wykonana należycie, bowiem istotne jest, aby z treści dokumentu wynikała prawidłowość wykonania dostawy lub prac. ?Dokument referencyjny musi posiadać treść, niezależnie czy w postaci stwierdzenia wprost czy też opisowy, ale pozwalający na wyciągnięcie wniosku wynikającego z przepisu § 1 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia o należytym wykonaniu lub wykonywaniu dostawy lub usługi" (wyrok Sądu Okręgowego w Bydgoszczy z dnia 23 października 2012 r., VIII Ga 137/12).

1,718

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Darek W. napisał/a:
Amadeuss napisał/a:

Kattiq - facet potwierdza, że podpisał tej firmie dokument, w którym stwierdza wykonanie takiej roboty.
I to załączono do oferty. Ale w dokumencie tym "zwanym referencjami" nie ma ani słowa, że robota została ukończona w terminie i zgodnie ze sztuką budowlaną".
Co zresztą usłyszałem w rozmowie.
zatem czy wezwać firmę X do uzupełnienia dokumentu?

Nie masz takiej możliwości. Ten dokument potwierdza wykonanie i spełnia Twe wymagania, więc o co chcesz uzupełnić i co chcesz uzupełnić?.

Darek nie mogę się z Tobą zgodzić. Z dokumentu powinno wynikać, że: "roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone". Z przedłożonego dokumentu wynika, że wykonano robotę, ale nie wynika jak. W żadnym wypadku nie można uznać takiego dokumentu.
Za KIO 3032/13
Składanie referencji, na co Izba wielokrotnie wskazywała w swoim orzecznictwie, ma inny cel niż składanie Wykazu zrealizowanych zamówień - referencje mają "jedynie" potwierdzać należytą realizację zamówienia wskazanego w Wykazie

1,719

(32 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Amadeuss napisał/a:

Zadzwoniłem do Firmy, która to wystawiła. Szef poinformował mnie, że co prawda potwierdza wykonanie takich prac ale nigdzie nie napisał, że firma jest rzetelna i że ją poleca.
Wręcz przeciwnie miał z nią same kłopoty i ostrzega przed nią.

Przede wszystkim powinieneś mieć to na piśmie, a jak już będziesz miał, to prześlij te referencje do wystawcy z prośbą o potwierdzenie, że taki dokument został przez nich wystawiony. Jeśli nie został wystawiony, bądź został, ale o innej treści, to masz 24.2.3.

myszy1953 napisał/a:

Skrzydełka do góry piękny motylku i leć ,leć ...... w te artykuły i paragrafy   wink

Czy sugerujesz mi, że nie powinnam łączyć Myszko? Już mi się czka tymi przepisami.

1,721

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Arek1980 napisał/a:

Szczerze wolałbym tego nie robić bo ciągnie się to postępowanie strasznie. Duży błąd jeśli wykluczę ?

W tym wyroku, też wykluczyli, bo krk było po terminie TSO i nie ma mowy o tym, że mogli wezwać do uzupełnienia wykazu o inne osoby:

ftp://ftp.uzp.gov.pl/KIO/Wyroki/2014_2483.pdf

Czegoś tu nie rozumiem. Jeżeli z uzupełnionych dokumentów wynika, że podlega wykluczeniu, to do uzupełnienia czego chcesz jeszcze wezwać? To się mija z celem. Już się pogubiłam.

1,722

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli dokument inny, to możesz wezwać.

1,723

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Arek1980 napisał/a:

Przecież składane dokumenty mają potwierdzać spełnianie warunków udziału przed TSO.

Z treści uzupełnionych dokumentów nie wynika, że spełnił warunek na dzień TSO, czyli co należy zrobić? Bo na 100% nie odrzucić...

1,724

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie mają prawa kwestionować oświadczenia, a z referencji nie musi wynikać wartość elementu A. Jeżeli mają wątpliwości to powinni przed odrzuceniem wezwać go do wyjaśnienia treści złożonego oświadczenia (26.4). Wyroków poszukaj sobie w zeszytach orzeczniczych na stronie UZP.
Pierwszy z brzegu Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 2014-04-07, KIO 537/14, KIO 599/14

Nie tylko bo i d.... bezpieczna big_smile