Katiqq napisał/a:(...)drugie wyrażane przez Ciebie i Myszkę, że bez względu na wartość lecicie procedurą ustawową.(...)
Ale gdzie ja tak napisałem???
Sorka, to nie Ty, tylko Myszka. Nie krzycz już ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Katiqq
Katiqq napisał/a:(...)drugie wyrażane przez Ciebie i Myszkę, że bez względu na wartość lecicie procedurą ustawową.(...)
Ale gdzie ja tak napisałem???
Sorka, to nie Ty, tylko Myszka. Nie krzycz już ![]()
Marcel - ale planujesz - czy to takie trudne do zrozumienia? Ja wiem, że dla wielu zamówienia uzupełniające to lek na całe zło ale tak nie jest.
Bipi niekoniecznie je planuję. Przewiduję możliwość udzielenia, która wcale nie musi się ziścić, z tej prostej przyczyny, że nie wiem, czy w najbliższych 3 latach będę miała na realizację takich zamówień kasę. Klepię te uzupełniające niejako na zapas - zabezpieczająco, ale nigdy nie traktuję ich jako zaplanowanych.
Bipi mówimy o uzupełniającym udzielanym nazwijmy to sobie w etapach. Mam przewidziane ogólnie na kwotę 2 mln zł. Teraz robię na 100 tys. zł, ale nie wiem czy resztę w ogóle będę robić. Po 2 latach wynikła potrzeba zrobienia kolejnego uzupełniającego na kolejne 100 tys. zł. Zgodnie z tym, co napisałeś do obu musiałabym stosować procedurę jak dla całych 2 mln. Ale skąd ja mam wiedzieć, że będę robić drugie, trzecie i kolejne uzupełniające już w momencie udzielania pierwszego?
Są dwa stanowiska: zgodnie z opinią UZP ustawy nie stosuje się do zamówień poniżej 4.8 - więc tak, jak tutaj; i drugie wyrażane przez Ciebie i Myszkę, że bez względu na wartość lecicie procedurą ustawową.
Bipi ale skąd oni nabiorą "nowych, kompetentnych" ludzi skoro im kurcgalopem nawiewają z urzędu...
Bierzesz pod uwagę wartość obecnie udzielanego zamówienia. Jeśli nie przekracza progu, to jedziesz z procedurą do 30 tys ?. Za jakiś czas powtórka i np wyjdzie, że stosujesz ustawę, to ją zastosujesz. Uzupełniającego możesz udzielić w kilku częściach. Ważne żeby nie przekroczyć 3 letniego okresu.
Przeważają opinie, że ustawa trafi do kosza na śmieci. Pożyjemy... zobaczymy...
Jasne, że tak.
Następna ciekawostka - terminu na sztywno zakreślonego brak:
Art. 109. 1. Wykonawca jest związany ofertą do upływu terminu określonego w ogłoszeniu o zamówieniu w przypadku przetargu nieograniczonego, albo w zaproszeniu do składania ofert lub ofert ostatecznych w przypadku pozostałych trybów udzielania zamówień publicznych, pod warunkiem że zamawiający taki termin określił.
2. Bieg terminu związania ofertą rozpoczyna się w dniu, w którym upływa termin składania ofert.
Pytanie czym kierował się zamawiający stawiając tak sformułowany warunek? Dlaczego tylko i wyłącznie dotyczy on budynku użyteczności publicznej?
Czy różni się remont np budynku hotelowego od użyteczności publicznej skoro zakres robót jest tożsamy (wymiana stolarki okiennej i drzwiowej, wymiana posadzek, malowanie, wymiana instalacji c.o., wymiana instalacji elektrycznej, remont pomieszczeń wc.)???
Wzywasz do uzupełnienia wykazu robót i dokumentów potwierdzających.
Art. 11
3) dokumenty zamówienia ? dokumenty, które wytworzył lub do których odwołuje się zamawiający, służące do opisania lub określenia zamówienia publicznego lub postępowania o jego udzielenie, w tym:
a) ogłoszenie o zamówieniu,
b) okresowe ogłoszenie informacyjne, ogłoszenie o istnieniu systemu kwalifikowania wykonawców, o ile są stosowane jako zaproszenie do ubiegania się o zamówienie,
c) opis przedmiotu zamówienia publicznego,
d) dokument opisowy,
e) proponowane warunki umowy,
f) regulamin postępowania o udzielenie zamówienia publicznego,
g) inne dodatkowe dokumenty, w tym dotyczące formatu przedstawiania dokumentów przez wykonawców;
czyli SIWZ nie ma
Oby zdążyli, bo kwiecień już całkiem blisko
W porównaniu do projektu pierwotnego dość sporo zmian
Trzymajmy się koledzy i koleżanki!
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;3337
Czyli gwarancji wadialnej nie masz, bo musisz mieć w oryginale. Wykluczenie.
Jak Marcel. Pamiętaj, że przy zastrzeżeniu istotna jest nie tylko sama czynność zastrzeżenia, ale i wykazanie, iż zastrzeżone informacje stanowią tajemnicę przedsiębiorstwa.
Zignorowałam. Miałam to samo.
Prościzna dla Ciebie Marcel, ale proszę bardzo:
1. Czy zamawiający ma obowiązek żądania złożenia dokumentu oświadczenia
w przedmiocie przynależności do grupy kapitałowej.
2. Czy w postępowaniu o zamówienie można utożsamiać deklarację zgodności zastosowanego materiału z certyfikatem zgodności?
3. Co warunkuje zapłatę przez zamawiającego faktury częściowej złożonej przez wykonawcę roboty budowlanej w przypadku powierzenia części prac podwykonawcy za zgodą zamawiającego?
Innych nie mogę podać, bo nie ja je układałam, ale ma dziewczyna z czego wybierać.
andrea wyślij do mnie maila na adres katikuku2@interia.pl to odeślę zwrotnie przykładowe pytania
I słusznie Panie. Tak też należałoby postąpić.
A "koleżanka z działu która będzie realizować to zadanie" nie miała wpływu na warunki? Kto u was wnioskuje o wszczęcie postępowania?
I jak się ma XXIII Ga 1041/15 do XXIII Ga 1313/15? Musimy ustalać w takim razie kiedy zawarto umowę konsorcjum i to przed popisaniem umowy? Przecież umowę mogą zawrzeć dopiero na etapie wyboru ich oferty, to znaczy, że wówczas znajdzie zastosowanie XXIII Ga 1041/15? Cóż to w ogóle znaczy "z punktu widzenia modelowo sporządzonej gwarancji bankowej"?
Nie mam takiej sytuacji na szczęście
Dla mnie to nie jest logiczne - konstruowanie przepisu w taki sposób aby stosowali go wszyscy zamawiający bez względu czy są, czy nie są podatnikami VAT
![]()
Poza tym u mnie treść tego oświadczenia jest w treści formularza oferty, więc przyjmuję, że stanowi treść oferty i wzywam do wyjaśnień i tak postanowiłam i niech mnie zamkną w karcerze za to. Staram się wydać państwowe pieniądze oszczędnie i moim celem jest przede wszystkim udzielenie zamówienia, dokładam należytej staranności w badaniu tej oferty, więc niech spróbują mi zarzucić złą wolę.
Nie ma żadnych przeszkód
Po rozmowie z Urzędem Skarbowym wiem, że odwrotne obciążenie nie ma w tym wypadku zastosowania, ponieważ przedmiotem zamówienia nie jest dostawa stali a robota budowlana. Kamień z serca.
Ale pojawiła się inna okoliczność - zamawiający nie jest czynnym podatnikiem podatku VAT. Czy w związku z tym informację o powstaniu obowiązku po stronie zamawiającego należny poprawić jako omyłkę pisarską, czy inną? Skłaniam się ku pisarskiej...
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Katiqq
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc