a ja jestem świeżo po szkoleniu Noweprzetargi i jak najbardziej wartość projektu ma być wliczana do wartości zamówienia.
Chyba tylko w "zaprojektuj i wybuduj".
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Katiqq
a ja jestem świeżo po szkoleniu Noweprzetargi i jak najbardziej wartość projektu ma być wliczana do wartości zamówienia.
Chyba tylko w "zaprojektuj i wybuduj".
Poniżej progu możesz bazować tylko i wyłącznie na oświadczeniu o niepodleganiu wykluczeniu z 24.1.12-23 i spełnianiu warunków. Tak jak poprzednio nie musisz żądać żadnych dokumentów.
Natomiast powyżej progu ( tak jak i poniżej) możesz a nie musisz stosować przesłanek fakultatywnych. Oblig w wykluczeniu dotyczy zarówno poniżej jak i powyżej progu. Tak mniemam.
Nieśmiało zwracam uwagę, że w starym rozporządzeniu w spr. dokumentów w par. 3 był nakaz czego żądać dla potwierdzenia braku podstaw do wykluczenia w postępowaniach powyżej progów, ale w obecnym rozporządzeniu w par. 5 zapisu tego nie ma. Oczywiście co oblig, to oblig.
Ok. A dane osobowe na tym druku? Przecież są jakieś na 100%. Z ogólnego wykazu nie wywnioskujesz, że Kowalski Jan jako brukarz jest zatrudniony na umowie o pracę, a obawiam się, że druk wystawiony na Kowalskiego Jana ma za dużo danych osobowych.
Z pewnością trochę utrudni, bo on wiedział w jaką kwotę się "wbić"
Jak Jarosław.
A teraz nie odprowadza się składek także za umowy zlecenia?
A jakoś nie napisał tego wprost...
Art. 24aa. 1. Zamawiający może, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego , najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu, o ile taka możliwość została przewidziana w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu.
To już bardziej łopatologicznie jak z piwem nie da się tego wytłumaczyć. Skoro zakazujesz wykonawcy zatrudniania podwykonawców, to kto ma zatrudnić podwykonawcę podwykonawcy czyli trzeciego z kolei, skoro nie może być już 2 z kolei?
A o co dokładnie chodzi? Jeśli o to, że musisz ją odrzucić, ale nie wiesz czy masz ją uwzględnić w RNC, to odpowiedź brzmi - tak, uwzględniasz ją.
Oj samzam. A jak jest treść art. 24 aa???
Zrób rachunkową i konsekwentnie pisarską i wybieraj. Nie ma co rozważać tego w kategorii istotności.
Czy twoje pytanie: "2. wykonawca w formularzu cenowym pomylił wiersze i w niewłaściwej kolejności wpisał oferowane leki dot. to tej samej grupy/nazwy leków tylko w innych pojemnościach
Tu już samodzielnie mogę poprawić na podstawie art. 87 ust. 2 pkt. 3) ustawy Pzp, prawda?:)".
Dotyczyło tej samej oferty?
Jaki miałaś szacunek na tę część?
Tu mam http://starastrona.uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=8460
Cena tego odrzuconego jaka była? W tej części miałaś tylko 2 oferty?
Powiedzcie mi co zrobić. W jednej z części wykonawca wpisał, że wykona zamówienie za 5 tys, a po zsumowaniu 6 poz. wyszło, że 15 tys. W formularzu ofertowym podał 5 i liczbowo i słownie. czy traktować to jako omyłkę rachunkową, czy błąd w obliczaniu ceny. Czy jest to zmiana istotna, czy też nie?
Masz do tego kosztorys, czy tylko tabelę pomocniczą?
Jaki był opis sposobu obliczenia ceny?
Na szybko można stwierdzić, że to omyłka rachunkowa kwalifikująca się pod poprawę.
Czy zmiana istotna? Nie wiem co tam masz, więc trudno to ocenić. Jak pozostali wycenili tę część?
ja też bym powiedział, że nie można uzupełniać treści której nie ma, i nawet pewnie bym jakiś wyrok na to znalazł, ale jak znam koleżankę Katiqq to pewnie siekła by odpowiedzi kilkoma wyrokami, opinią prezesa, wyrokiem sądu i interpretacją komisji
Za Paranienormanymi: "Co zrobisz, jak nic nie zrobisz?"
Takie życie. Kontrolerzy mnie tego nauczyli.
Ale, że jak trzaśniesz w stół, to .... szklanki pospadają, voila:
"W wyroku z dnia 31 stycznia 2014 r. Krajowa Izba Odwoławcza uznała za omyłkę pisarską w
rozumieniu art. 87 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp niezamierzone, wyraźne opuszczenie w danym
dokumencie jednego, a nawet kilku wyrazów. W sprawie będącej przedmiotem
rozstrzygnięcia Izby wystąpiła, zdaniem składu orzekającego, tego rodzaju okoliczność,
albowiem rozstrzygające znaczenie miała przyjęta dla całego dokumentu Formularza metoda
jednolitego jego wypełniania przy zastosowaniu w każdej z pozycji prawej kolumny metody
?kopiuj ? wklej.? Jednocześnie Izba stwierdziła, że stosując wzór tego Formularza, wykonawca
zmodyfikował szerokość kolumn tak, że kolumna prawa wymagająca wypełnienia przez
odwołującego była węższa niż kolumna lewa opisująca wymagane parametry według
specyfikacji. Konsekwencją tego, zdaniem Izby, był brak w wersji papierowej dokumentu
ostatnich wyrazów z kolumny lewej. Tym samym, sporne cztery pozycje w Formularzu, w
których z powodów technicznych pominięto ostatnie wyrazy z kolumny lewej, podlegają
poprawieniu na podstawie art. 87 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp3"
[3] Wyrok KIO z dnia 31 stycznia 2014 r., sygn. akt KIO 73/14
Podobnie: Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 2014-07-18, KIO 1371/14, z dnia 2014-12-09, KIO 2457/14.
Janku w tym wypadku na 1 mln % omyłka. Zerknij na opinię UZP w spr. omyłek, opisano tam podobną sytuację.
Ad. 2 za mało danych żeby coś podpowiedzieć.
Jak Janek ![]()
Panowie! Macie rację, ale nic nie szkodzi zastosować formułkę z druczków UZP:
Oświadczam, że wszystkie informacje podane w powyższych oświadczeniach są aktualne i zgodne z prawdą oraz zostały przedstawione z pełną świadomością konsekwencji wprowadzenia zamawiającego w błąd przy przedstawianiu informacji.
A konsekwencje można wpisać w karach umownych.
Tylko spójrz w przypisy, nie treść ustawy ![]()
To jeszcze o niczym nie stanowi. Wymóg dotyczy zarówno zamówień poniżej jak i powyżej progów UE.
Art. 19 ust. 4
Do udzielania zamówień publicznych udzielanych na podstawie umów ramowych zawartych przed dniem wejścia
w życie niniejszej ustawy lub umów ramowych zawartych w wyniku postępowań o udzielenie zamówień publicznych
wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe.
ale czy jak zamawiający nie określi wymogu art 29 ust. 3 czym to może skutkować
Naruszenie art. 29 ust 3 i ewentualne korekty z tego tytułu przy dofinansowanych.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Katiqq
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc