Houston, mamy problem!

Od uzasadniania to jest ustawodawca Janku. Zalecenia są takie, a nie inne. Wyroki KIO też bywają kontrowersyjne, ale w znacznej mierze kształtują późniejszą praktykę. Trzeba się dostosować i tyle.

Nie cierpię cierpieć Marcelku. I błądzić w ciemnościach też nie cierpię.

Polecam. Elegancko opisane.
http://kartaprzetargowa.pl/przewodnik/przebieg-postepowania-przetargowego-kolejnosc-czynnosci-nowelizacji-pzp-2016-r/

MS napisał/a:

na szkoleniach radzą nie stosować bo można się przejechać

Czego nie stosować? Procedury odwróconej? Bzdura!

906

(12 odpowiedzi, napisanych SWZ)

i jeszcze udowodnij mu zamierzone działanie, rażące niedbalstwo i poważne naruszenie obowiązków zawodowych; powodzenia smile

Opinia UZP wskazuje na konieczność złożenia zobowiązania wraz z oświadczeniem wykonawcy.

908

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Dokładnie jak Jarosław i Marcel. Skoro w SIWZ powiedziało się A, to później należy powiedzieć B.

909

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zgadzam się. Można bazować jedynie na oświadczeniu.

910

(4 odpowiedzi, napisanych SWZ)

art. 91 ust 2a. Zamawiający, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 1 i 2, oraz ich związki kryterium ceny mogą zastosować jako jedyne kryterium oceny ofert lub kryterium o wadze przekraczającej 60%, jeżeli określą w opisie przedmiotu zamówienia standardy jakościowe odnoszące się do wszystkich istotnych cech przedmiotu zamówienia oraz wykażą w załączniku do protokołu w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia , z wyjątkiem art. 72 ust. 2 i art. 80 ust. 3.

911

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jeżeli określasz warunek, to na potwierdzenie żądasz złożenia dokumentu. Może wezwać nie dotyczy chcenia zamawiającego, tylko takiej właśnie sytuacji, o której piszesz. Nie będzie przecież wzywał ten, który nie określał warunków.

912

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Bez sensu. Co rozumiecie przez "nieograniczony i pełny"? Jak dla mnie to kompletna dokumentacja postępowania, w tym także protokół, którego nie zamieszczamy na stronie. Ale z koniem nie ma co się kopać, więc adres należy tam wstawić.

913

(5 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

bezpośredni czyli rozumiem udostępnienie w siedzibie zamawiającego

Skoro wpłynęło po terminie, to jakim cudem chcesz potraktować jako uzupełnione w terminie?

https://sip.lex.pl/#/pytanie-i-odpowiedz/621503229/co-zrobic-jesli-zamawiajacy-nie-bedzie-stosowal-procedury-odwroconej-art-24-aa-p-z-p-i-wykonawca...

Jeśli wykonawca, którego oferta została najwyżej oceniona i który złożonymi oświadczeniami lub dokumentami potwierdził okoliczności, o których mowa w art. 25 ust. 1 p.z.p., odmówi podpisania umowy w sprawie zamówienia, zamawiający ma możliwość wyboru oferty najkorzystniejszej spośród pozostałych ofert. Podstawą działania jest art. 94 ust. 3 p.z.p. Zgodnie z tym przepisem, jeżeli wykonawca, którego oferta została wybrana, uchyla się od zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego lub nie wnosi wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, zamawiający może wybrać ofertę najkorzystniejszą spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny, chyba, że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania, o których mowa w art. 93 ust. 1 p.z.p. Przepis ten wskazuje, że wybór oferty najkorzystniejszej następuje spośród pozostałych ofert bez przeprowadzania ich ponownego badania i oceny. Skorzystanie z możliwości, jakie daje art. 94 ust. 3 p.z.p., nie oznacza w mojej ocenie, że wykonawca, który złożył ofertę drugą w kolejności, która została wybrana po odmowie podpisania umowy przez pierwszego wykonawcę, nie powinien być sprawdzony na okoliczność spełnienia warunków udziału w postępowaniu oraz nie podleganiu wykluczeniu. W przepisie wskazanym w art. 94 ust. 3 p.z.p. jest mowa tylko o braku konieczności ponownego badania i oceny ofert, a nie badaniu okoliczności spełniania warunków udziału w postępowaniu. Zamawiający nie może wybrać wykonawcy i jego oferty, jako najkorzystniejszą, jeśli nie sprawdzi, czy wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu i czy nie podlega wykluczeniu.

916

(7 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Nie przyjmę wniosku jeśli będzie niezgodny z zarządzeniem. To podlega pod opis przedmiotu zamówienia, a ja za to nie odpowiadam. Kwestia przygotowania osób z którymi się współpracuje.

917

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Wiem, że w JEDZ wykonawca się dookreśla co do wielkości, ale w oświadczeniach wzorcowych UZP nie ma takiej informacji. Tak samo jak nie ma zapisu, że podmiot udostępniający zasoby w zakresie wykluczenia określa się w zakresie 24 ust. 1 pkt 13-23 i ust. 5, czyli szerszym niż wykonawca

918

(7 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

chociażby po to, żeby to wydziały merytoryczne we wniosku o udzielenie zamówienia wskazały wymagania odnośnie zatrudniania umowę o pracę smile

do procedury standardowej

920

(9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To teraz mamy wyjaśnienia w 3 miejscach w ustawie. Mogli dopisać jeszcze z 8 różnych, co tam ...
Moim zdaniem wyjaśnienia z 26.3 i 26.4 dotyczą tego samego.

921

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Sekcja IV.3) INFORMACJE O OFERTACH

Skąd wziąć informację na temat wielkości przedsiębiorstwa wykonawcy w postępowaniu krajowym?

922

(9 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

26.3 to uzupełnienie

923

(51 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

Ona75 napisał/a:

PN poniżej progów po nowemu - jedyna oferta
Wykonawca już wraz z ofertą złożył niektóre dokumenty wymagane w SIWZ tj. KRS i listę GK
Czy waszym zdaniem w związku z tym mimo wszystko wzywam go do ich złożenia?
Czy wezwać tylko do złożenia tych dokumentów których nie ma jeszcze w ofercie ?

Do uzupełnienia GK nie musisz wzywać jeśli masz jedną ofertę. Nawet gdyby nie złożył oświadczenia o GK w ogóle, to w przypadku jednej oferty nie gra roli. Spójrz na opinie UZP do nowelizacji.

924

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Musisz zwrócić.

Wg mnie to też za dużo danych.