Dać odpowiednio długi termin na składanie ofert.

Nie musisz. Masz to zrobić niezwłocznie, ale możesz być zajęty czym innym. Np. procedowaniem. I zawiadomić o odrzuceniu po zakończeniu procedowania.

878

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Już wiem dlaczego jest w rozporządzeniu: "Wprowadzenie do
przepisów projektowanego rozporzadzenia tego dokumentu składanego na potwierdzenie braku
podstaw do wykluczenia z postepowania ma istotne znaczenie z punktu widzenia okreslenia
formy tego dokumentu, która nie została wskazana przepisami ustawy.".

Zniknęła jednoczesność, więc należy poinformować ich niezwłocznie. Czy to oznacza natychmiast? Niekoniecznie...

880

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

par. 14 rozp w spr. dokumentów smile

881

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

MS napisał/a:

Dziękuje! Byłam bardzo chora motylku.

Mam nadzieję, że już jesteś w pełni sił. Wszystkiego dobrego Myszko smile

Jak JO. Podajcie wartość i będzie po kłopocie.

883

(11 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Nawiasem mówiąc zupełnie nie wiadomo po co, skoro jest w ustawie.

Jeżeli pozostałym wykonawcom udostępnicie takie informacje, jakimi dysponował wykonujący PFU, to moim zdaniem nie ma potrzeby wykluczenia.

885

(29 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Myszko spokojnie. Wykluczasz za niespełnianie warunku udziału, piszesz, że wstępnej ocenie poddałaś kolejną ofertę, której cena przewyższa kwotę jaką zamierzałaś przeznaczyć na realizację zamówienia i nie masz możliwości zwiększenia tej kwoty, więc wypełniona została przesłanka z art.93.1.4. Zawiadamiasz i tyle.
Uważaj z zatrzymaniem wadium, w art. 46a ust. 4 jest mowa o niezłożeniu oświadczeń i dokumentów. On złożył oświadczenie, w którym potwierdził niespełnianie warunków udziału. IMO brak podstaw do zatrzymania.

Gdzie się podziewałaś?

I tu jest bardzo ciekawa rzecz:19:13
https://www.youtube.com/watch?v=1fLbdri84Ag&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=5

Jeżeli wykonawca nie należy do żadnej GK, to nie ma przeszkód, żeby złożył tę informację razem z ofertą smile

Posłuchaj dokładnie tu od 17:09
https://www.youtube.com/watch?v=1fLbdri84Ag&list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a&index=5

888

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Przepis wyraźnie stanowi, że masz wolny wybór:
1. Jeżeli powierzenie podwykonawcy wykonania części zamówienia na roboty budowlane lub usługi następuje w trakcie jego realizacji, wykonawca na żądanie zamawiającego przedstawia oświadczenie, o którym mowa w art. 25a ust. 1, lub oświadczenia lub dokumenty potwierdzające brak podstaw wykluczenia wobec tego podwykonawcy.
25a ust.1 pkt 1) nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu;

Pytanie po co wykonawca ma oświadczać, że podwykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu? Dla mnie to oczywisty bubel. Dlaczego warunki udziału ma spełnić podwykonawca, którego wprowadza się na etapie realizacji zamówienia, a ten, którego zgłaszasz na etapie składania ofert - nie?

HL.90 napisał/a:

Witam,
po dłuższej chwili udało mi się dodzwonić na infolinię UZP. Zadałem pytanie dotyczące przekazywania oświadczenia o przynależności lub braku przynależności do grupy kapitałowej. Co robić w sytuacji, gdy jeden z Wykonawców załączył mi je do oferty, natomiast pozostali przekazali je w terminie 3 dni (zgodnie z art. 24 ust. 11). Czy mam wzywać do uzupełnienia, czy uznać to oświadczenie. Po pytaniu Pana z UZP o tryb postępowania i mojej odpowiedzi, że chodzi o PN otrzymałem odpowiedź, że art. 24 ust. 11 nie dotyczy przetargu nieograniczonego, tylko postępowań wieloetapowych...

Bzdura totalna. Nigdzie nie ma o tym mowy. Posłuchaj sobie https://www.youtube.com/playlist?list=PLynE-SBIVdGqa3rvF5NvaCZGc79txLl3a

890

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Po co podwykonawca ma spełniać warunki udziału w postępowaniu? Jest wprawdzie możliwość żądania jedynie oświadczenia o niepodleganiu wykluczeniu, ale na litość - kto to wymyśla???

Reasumując, zawarcie konsorcjum będzie naruszeniem prawa konkurencji, jeśli jego uczestnicy byliby w stanie samodzielnie złożyć ofertę z realną szansą na wygranie przetargu. Jeśli bowiem mogliby konkurować ze sobą, a nie robią tego ze względu na zawiązane przez siebie konsorcjum, doszło do wyeliminowania konkurencji między nimi ? ze szkodą dla zamawiającego - napisał sąd w uzasadnieniu wyroku z 8 czerwca 2016 r. (sygn. akt VI ACa 651/15).


http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/964914,zamowienia-publiczne-ostroznie-z-laczeniem-sil-w-przetargu.html

Ja wiem jak powinno być, ale ciśnie mi się na usta "nadmierny formalizm"...

janek159 napisał/a:

wzniosłem się już na wyżyny intelektualne i dalej nic

Odpocznij, może pomoże.

szad napisał/a:

przy procedurze odwróconej wykluczenie może nastąpić jedynie jak wykonawca nie złoży info o GK (no chyba że będzie taki chojrak i w samym oświadczeniu napisze, że podlega wykluczeniu za coś tam wink)

tak się zastanawiam, czy z badaniem ofert nie poczekać aż wpłyną te wszystkie infa o GK?
oceniać (przyznawać punkty) będziemy przecież tylko oferty tych wykonawców, którzy nie podlegają wykluczeniu.
oczywiście czekając te 3 dni na spływ inf. o GK można już sobie te oferty przejrzeć pod kątem zgodności z siwz i nisko rażącej ceny, żeby nie tracić czasu.

Na to wychodzi, że przy procedurze odwróconej wykluczenie może nastąpić jedynie jak wykonawca nie złoży info o GK, chyba, że coś tam nie zagra z oświadczeniami.
Tak, jak piszesz, chyba będzie lepiej poczekać te 3 dni, dokonać odrzuceń, ew. wykluczeń i wysłać info do wszystkich, a później zawołać dokumenty od najwyżej ocenionego.

Jawohl Marcel!

896

(17 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Odświeżam wątek. Konieczność przedłużenia ZNWU na skutek przedłużenia terminu wykonania zamówienia musi być przewidziana w umowie.
http://orzeczenia.bialystok.sa.gov.pl/content/$N/150500000000503_I_ACa_000162_2013_Uz_2013-05-23_001

897

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

chyba tylko nabycie + przechowywanie

Że niby jeśli zastosujemy odwróconą i na żądanie wykonawca 3 w rankingu nie uzupełni oświadczenia o GK, to nie można go wykluczyć?

W odwróconej wykluczysz tylko wtedy jeśli na wezwanie nie uzupełni oświadczenia GK. I wtedy policzysz punktację dla 2 pozostałych ofert, czyli zajdzie sytuacja opisana w artykule w "Efekt tradycyjnego wyboru najkorzystniejszej oferty".

Ciekawe, tylko szczerze mówiąc nie bardzo to rozumiem. W procedurze standardowej najpierw wykluczasz, w odwróconej oceniasz pod kątem art. 89 ust. 1 bez badania oświadczeń, tak?
Trudno mi zrozumieć, że w standardowej wykluczysz wykonawcę na podstawie tylko i wyłącznie oświadczeń, bo z praktyki wiem, że zawsze wszyscy piszą, że spełniają warunki i nie podlegają wykluczeniu. Prawdziwa weryfikacja odbywa się dopiero na podstawie dokumentów, które złoży wykonawca najwyżej oceniony. Wg mnie wyliczenie punktacji czy  w procedurze standardowej, czy odwróconej będzie takie samo przy założeniu, że w oświadczenia są takie same, tzn. w standardzie nie dają podstaw do wykluczenia.