576

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No ba! smile

W poprzednio obowiązującym rozporządzeniu w spr. rodzaju dokumentów napisane było wprost, że powyżej progu zamawiający żąda. Teraz takiego zapisu nie ma w rozporządzeniu, ale w art. 68 ust. 2 jest mowa o złożeniu dokumentów, więc żądaj.

578

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Będzie bałagan, bo jak nie zaktualizujesz szacunku to porównasz ubruttowioną wartość dla 2 sztuk do cen ofertowych i już tu będzie przekłamanie. Dlatego ja wbrew znalezionym opiniom zaktualizowałam szacunek, żeby nie zafałszować RNC.

Zobaczcie sami Informator UZP 5/2011:
Z powyższego wynika, że zamawiający dokonując zmiany wartości szacunkowej po wszczęciu postępowania naruszył art. 35 ust. 2 ustawy. Ponadto konieczność dokonania zmiany tejże wartości świadczy o tym, że zamawiający nie dochował należytej staranności szacując pierwotnie wartość niniejszego zamówienia. Tym samym zamawiający naruszył treść przepisu art. 32 ust. 1 ustawy nakazującego dokonywać szacowania wartości zamówienia z należytą starannością.

Tylko wówczas przepisy dot. RNC nie były aż tak restrykcyjne jak obecnie.

myszy1953 napisał/a:

a jakie nadmierne koszty ponosić będziesz przy np. podziale terytorialnym gminy wywozu odpadów i podziale jej na x części?


Myszko nie podzieliłam na części odśnieżania ulic w mieście, zgodnie z wnioskiem merytorycznie odpowiedzialnego wydziału, przy czym przed tym, co wkleiłam było solidne uzasadnienie zaniechania podziału.

A ja nie zauważyłam - to najpóźniej w dniu zawarcia umowy.

581

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Janku miałam taką sytuację, że zaktualizowałam w trakcie trwania postępowania, z uwagi na kontrolę, a później naczytałam się całego szeregu opinii, że nie powinno się tak robić.

582

(44 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

A ja w piśmie informującym o poprawieniu omyłki zamieszczam:
Pouczenie:
Wykonawcy przysługuje prawo niewyrażenia zgodny na dokonanie poprawy omyłki o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp w zakreślonym terminie 3 dni od dnia doręczenia przedmiotowego zawiadomienia pod  rygorem odrzucenia oferty Wykonawcy, z zastrzeżeniem, że brak zajęcia stanowiska w wyznaczonym terminie poczytywany będzie za wyrażenie zgody na poprawienie omyłki.

Przed podpisaniem umowy, to jest jeszcze procedowanie. Dokumenty na żądanie składa tylko i wyłącznie najwyżej oceniony, który w JEDZ zawiera swoje oświadczenia wstępne o spełnianiu warunków i niepodleganiu wykluczeniu.

584

(13 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Robisz modyfikację siwz, a szacunek pozostaje. Możesz sobie na tę okoliczność notatkę sporządzić, bo pamięć zawodna, a kwit pozostanie.

Po uzasadnieniu braku podziału zamówienia u siebie dodałam jeszcze to:

Podział zamówienia na części powinien odbywać się przy zachowaniu swobody autonomicznego podejmowania decyzji, na każdej podstawie jaką Zamawiający uzna za stosowną, nie podlegając nadzorowi administracyjnemu ani sądowemu. Brak możliwości zaskarżenia niedokonania podziału zamówienia na części wynika z orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości UE (zob. np. sprawa C-440/13), gdyż przedmiotem zaskarżenia byłoby kwestionowanie celowości zaniechania podziału, ponieważ nie sposób sformułować zarzutu niezgodności z prawem takiego działania z uwagi na brak normy nakładającej obowiązek dzielenia. Brak norm prawnych obligujących do dzielenia zamówień uniemożliwia stawianie zarzutów w efekcie kontroli. Nie można zatem naruszyć przepisów, których brak.

586

(5 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Kodeks cywilny
Art.  112. [Termin w tygodniach, miesiącach, latach]

Termin oznaczony w tygodniach, miesiącach lub latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca. Jednakże przy obliczaniu wieku osoby fizycznej termin upływa z początkiem ostatniego dnia.


Czyli 24 za 6 miesięcy

Powodzenia w takim razie i nie daj się!

Myszko przecież prąd też będą twój zużywać. Chyba że we wiadrze przyniosą smile

589

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Powinieneś wskazać w siwz, że wystarczy żeby jeden spełnił warunek. Nie możesz wymagać od konsorcjantów więcej niż od pojedynczego wykonawcy, przy czym pamiętać należy, że niektóre zasoby można łączyć, inne nie.

Wyjaśnij, a gdyby okazało się, że pierwotne jest obarczone błędem, niech uzupełni.

Czy aby na 100%? A nabycie środków czystości, ścierek, utylizacja opakowań, zużycie prądu?

592

(3 odpowiedzi, napisanych SWZ)

W kodeksie cywilnym ani w innych przepisach pokrewnych nie występuje pojęcie ?rękojmia za prace projektowe?. Zaliczając jednak dokumentację projektową jako dzieło, należy uznać, że jest ona objęta rękojmią. Dokumentacja projektowa w momencie jej tworzenia, w ramach umowy, jest dziełem, a ustawowy termin rękojmi określa art. 646 k.c.: Roszczenia wynikające z umowy o dzieło przedawniają się z upływem lat dwóch od dnia oddania dzieła, a jeżeli dzieło nie zostało oddane ? od dnia, w którym zgodnie z treścią umowy miało być oddane.
Tak więc dokumentacja projektowa jako dzieło ma ustawowy termin rękojmi ? dwa lata od dnia wydania. Strony mogą jednak odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć.  ... Ustalenie uprawnień z tytułu rękojmi za prace projektowe jest problemem złożonym. Powszechnie jest przyjmowany okres dwóch lat od odbioru dokumentacji projektowej. Przy łączeniu ustalenia uprawnień z tytułu rękojmi za wady fizyczne dokumentacji projektowej z rękojmią za wady wykonanych robót budowlanych mogą powstać zasadnicze wątpliwości wynikające z braku możliwości decyzyjnych projektanta do wyboru wyposażenie technologicznego i technicznego w realizowanym obiekcie. Z reguły zamawiający wybiera w postępowaniu przetargowym ofertę z najniższą ceną, a nie według parametrów technicznych określonych w dokumentacji projektowej. Projektant na dokonany wybór wyposażenia nie ma żadnego wpływu, ale może odpowiadać za ich wadliwe działanie przy przedłużonym uprawnieniu z tytułu rękojmi.
Można postawić wniosek, że uprawnienia z tytułu rękojmi za dokumentację projektową powinny być zróżnicowane dla poszczególnych rodzajów obiektów.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/drukuj,3142

593

(23 odpowiedzi, napisanych SWZ)

janek159 napisał/a:

Temat umarł, a ciekawy.

Zamawiający zastrzega wykonanie kluczowych części zamówienia do wykonania dla wykonawcy (jakieś 95% całości)- nie dla podwykonawcy.
Określił warunek udziału w postaci wykazania się doświadczeniem w wykonaniu tych kluczowych części. Doświadczenie to zostało jednak udostępnione przez podmiot trzeci. Ten podmiot teraz powinien stać się podwykonawcą, jednak nie może bo zamawiający zastrzegł wykonanie dla wykonawcy. Co powinien zrobić zamawiający?

Czy aby uchronić się przed taka sytuacją, propozycja z poz. 7 mogłaby być dopuszczona, zważywszy, że byłaby ona jednak ingerencją w przepisy wymienione w art. 22a.  Pewne światło na sprawę rzuca również fakt wykreślenia ust. 3 w art. 36, który wcześniej powodował, że zastrzeżenie wykonania jakiejś części dla wykonawcy było nieskuteczne gdyby ten powoływał się na podmiot trzeci przy spełnianiu warunków. Teraz to zastrzeżenie jest nienaruszalne. Czy ktoś ma pomysł jak wybrnąć z tego nazwijmy to konfliktu.

Mnie się wydaje, że skoro pojawił się przepis 22a.4, to zastrzeżenie z 36a.2.1 będzie skuteczne. Inaczej mówiąc mamy zaprzeczenie  36a.3 w brzmieniu do nowelizacji. Tylko zastanawiający jest zapis 36a.2a obowiązujący od 2017 r. - dlaczego dotyczy tylko i wyłącznie 67.1.12-14?

MS napisał/a:

a ten koszt cyklu życia nie jest uzależniony od eksploatacji ? która przy sprzątaniu nie występuje


Wszystkie koszty poniesione w trakcie cyklu życia robót budowlanych, dostaw lub usług składają się na rachunek cyklu życia. Zgodnie z art. 91 ust. 3c ustawy PZP są to w szczególności koszty związane z:

    nabyciem produktu,
    użytkowaniem produktu, w szczególności zużyciem energii i innych zasobów,
    utrzymaniem,
    wycofaniem z eksploatacji, w szczególności koszty zbiórki i recyklingu.

595

(56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

To zależy czy w ogóle masz coś do czynienia z grupą kapitałową, bo jeśli nie, to może być data bieżąca, z otwarcia, albo nawet i poprzedzająca. Jeśli zaś masz do czynienia, to z otwarcia bądź późniejsza.

596

(56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Moim zdaniem polisę może mieć jeden, osoby drugi, a roboty trzeci i będzie ok. Ale to nie ja jestem tym zamawiającym, więc najlepiej pytaj u źródła smile

1. Czy dokument z datą otwarcia ofert nie jest wg ciebie aktualny na dzień złożenia, czy to stanowi o tym, że wykonawca np nie wykonał rb???
2. Nie ma znaczenia, ważne żeby był aktualny, co powinieneś sam osądzić. Ma być wystawiony nie wcześniej niż 6 mies przed TSO.

Marku firma zagraniczna wiedziała co ma złożyć, tylko wykonawca krajowy nie wiedział o KRK, a zapewne krajowi złożyli oferty.

599

(56 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Powinno to wynikać z siwz kto co ma spełniać, czy wszyscy łącznie, czy jeden wykonawca. Jeśli tego nie ma, proszę wystosować wniosek o wyjaśnienie treści siwz.

Myszko sprawdź czy wyniku działania nie musisz wpisać. Jak piszę z telefonu to często muszę wklepywać wynik po 10 razy