626

(48 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

To nie pomogę, bo jeszcze nie dokonałam migracji. Cały czas się waham.

Tylko, że samo oświadczenie nie gwarantuje jeszcze zgodności z siwz, jak w wielu wypadkach bywało np z oświadczeniem o spełnianiu warunków.

628

(48 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Nie klikaj na zaloguj przez ecas, tylko na samym dole tego pola jest odnośnik do logowania.

Oświadczenie o jakiej treści i na jakiej podstawie składane???

630

(48 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak właśnie sobie grasuję na eNotices i zauważyłam, że po wejściu w profil użytkownika jest zakładka ustawienia i opcje, i tam należy dokonać wyboru dyrektyw.

Po pierwsze nie ustalę rankingu, bo nie mam pewności czy oferty są na tip top zgodne z siwz. Po drugie -  chcecie mi panowie powiedzieć, że w tym właśnie objawia się tzw. racjonalność ustawodawcy zmierzająca do skrócenia postępowania, że po każdorazowym stworzeniu rankingu wzywam wykonawcę do potwierdzenia, że zaoferowany przedmiot jest zgodny z moimi wymaganiami?

A żeby był cyrk, to bez tych dokumentów nie jestem w stanie stwierdzić, czy zaoferowane dobra spełniają wymagania siwz, a tym samym nie stworzę rankingu, bo nie będę wiedziała, które z nich (oferty) są do odrzucenia.

Sorki. Powinien być wyszczególniony skład

O ten fragment mi chodzi:
Jak wskazuje jednak praktyka, w niektórych wypadkach zażądanie szczegółowych dokumentów dotyczących oferowanego przedmiotu zamówienia może być istotne  nieraz zdarza się, że wielu wykonawców oferuje rozwiązania niezgodne z wymogami zamawiającego. Stosowanie procedury opisanej w ustawie przeciągnie się wówczas niezmiernie w czasie  zamawiający wybiera, wzywa do złożenia dokumentów, ocenia negatywnie, wybiera ponownie, wzywa ponownie, znowu ocenia i tak do momentu, gdy dotrze do oferty, która spełnia wszystkie wymogi. Niekiedy takie problemy można przewidzieć.

KIO 466/16
W ocenie Izby, brak jest podstaw do przyjęcia, iż gwarancja ubezpieczeniowa zapłaty wadium wystawiona na zlecenie jednego z podmiotów tworzących konsorcjum nie zabezpiecza w całości roszczeń zamawiającego związanych z naruszeniem obowiązków przez wykonawcę, tu konsorcjum. Izba w całości podziela wywody prezentowane w przywoływanym już wyroku Sądu Okręgowego w Warszawie, sygn. akt XXIII Ga 1313/15, iż to nie wspólnik (konsorcjant) lecz wykonawcy tworzący konsorcjum, stanowią właściwy podmiot praw i obowiązków wynikających z udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego (tak: wyrok Sądu Najwyższego z dnia 13 października 2011 r., V CSK 475/10, niepubl.).

Agnieszko przeczytaj to jeszcze raz i zastanów się:
Z przepisów wynika więc, iż niezależnie od rodzaju procedury zamawiający stosuje art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p. jedynie w odniesieniu do tego lub tych wykonawców, których oferty nie podlegają odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 p.z.p. Skoro wezwanie do złożenia dokumentów potwierdzających spełnianie warunków i brak podstaw do wykluczenia może być wystosowane wyłącznie do podmiotów, które złożyły ofertę nie podlegającą odrzuceniu, to w pierwszym etapie konieczna jest analiza dokumentów potwierdzających zgodność oferty lub ofert z treścią SIWZ.

Postępując tak, jak piszesz, osiągniesz jedynie sytuację opisaną w poście Apollo. Nikt nie zamierza cię przekonać do zmiany zdania na siłę. Każdy i tak zrobi tak, jak uważa za słuszne.

No to jeszcze inna opinia z Lex:

Autor odpowiedzi:
    Kardas Bartłomiej
Odpowiedzi udzielono:
    3 października 2016 r., stan prawny dotychczas nie uległ zmianie

Pytanie

W postępowaniach dot. materiałów medycznych - po nowelizacji p.z.p. z 2016 r., duża część zamawiających wymaga w SIWZ złożenia dokumentów dopuszczających je do obrotu, deklaracji zgodności, certyfikatów, folderów, katalogów. itp. wraz z ofertą. Z kolei zgodnie z art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p., te dokumenty powinny być składane przez wykonawców, których oferta została najwyżej oceniona - na wezwanie zamawiającego. Z drugiej strony ww. dokumenty są potrzebne, żeby ocenić czy asortyment zaproponowany przez wykonawcę, jest zgodny z SIWZ.

Jak należy postąpić w przypadku procedury zwykłej jak i odwróconej?
Odpowiedź

Wymaganie przez zamawiającego by wraz z ofertą były złożone dokumenty potwierdzające zgodność oferty z treścią SIWZ jest prawidłowe, choć równocześnie może wydawać się niezgodne z treścią art. 26 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych dalej p.z.p. Zarówno w klasycznej procedurze oceny ofert jak i w procedurze odwróconej, zamawiający musi dokonać badania oferty pod kątem zgodności z treścią SIWZ, zanim przystąpi do właściwego badania właściwości wykonawcy. Ocena ofert przez pryzmat art. 89 ust. 1 pkt 2 p.z.p. nie może być dokonana bez analizy dokumentów potwierdzających właściwości oferowanych produktów.

Zagadnienie zaprezentowane w pytaniu pokazuje niespójność przepisów p.z.p. Z jednej strony wprowadzono do systemu art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p., który uprawnia do żądania przedłożenia dokumentów potwierdzających okoliczności o jakich mowa w art. 25 ust. 1 p.z.p. dopiero na etapie następującym po analizie ofert pod kątem aktualizacji podstaw odrzucenia ofert. Z drugiej strony stwierdzenie, czy dana oferta kwalifikuje się do odrzucenia na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 p.z.p., nie może niekiedy nastąpić bez analizy dokumentów o jakich stanowi art. 25 ust. 1 pkt 2 p.z.p. W tych okolicznościach zamawiający musi zdecydować jak skonstruować SIWZ przy założeniu, że przyjęcie konstrukcji znajdującej logiczne uzasadnienie w poszczególnych etapach badania ofert i wykonawców, może równocześnie być odczytywane jako naruszenie art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p.

W ocenie Autora właściwym sposobem postępowania jest wymaganie złożenia wraz z ofertą dokumentów potwierdzających, że oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane spełniają wymagania opisane w SIWZ. Odstąpienie od żądania złożenia tego rodzaju dokumentów wraz z ofertą, uniemożliwia w praktyce analizę ofert pod kątem ich zgodności z treścią SIWZ. Uwaga ta jest aktualna zarówno w postępowaniach, w których ocena ofert przebiega w sposób klasyczny, jak i w postępowaniach prowadzonych przy wykorzystaniu art. 24aa p.z.p. Autor zwraca uwagę, iż zgodnie z art. 26 ust. 1 p.z.p. wezwanie do złożenia dokumentów jest kierowane tylko i wyłącznie do wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona. Zgodnie z art. 24aa p.z.p. zamawiający jest uprawniony do tego, by najpierw dokonać oceny ofert i dopiero po ich weryfikacji stwierdzić, iż jedna z ofert została uznana za najkorzystniejszą, a co za tym idzie wykonawca może być poddany procedurze badania pod kątem spełniania warunków. Z przepisów wynika więc, iż niezależnie od rodzaju procedury zamawiający stosuje art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p. jedynie w odniesieniu do tego lub tych wykonawców, których oferty nie podlegają odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 p.z.p. Skoro wezwanie do złożenia dokumentów potwierdzających spełnianie warunków i brak podstaw do wykluczenia może być wystosowane wyłącznie do podmiotów, które złożyły ofertę nie podlegającą odrzuceniu, to w pierwszym etapie konieczna jest analiza dokumentów potwierdzających zgodność oferty lub ofert z treścią SIWZ.

Jeżeli zamawiający postanowił, że na potwierdzenie zgodności oferty z treścią SIWZ wymaga złożenia jednego lub kliku dokumentów o jakich stanowi § 13 ust. 1 rozporządzenia Ministra Rozwoju z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy w postępowaniu o udzielenie zamówienia, to tego rodzaju dokumenty muszą być składane wraz ofertą. Przyjęcie odmiennego założenia, tj. stwierdzenie, iż dokumenty potwierdzające zgodność oferty z treścią SIWZ mogą być wymagane dopiero w wezwaniu o jakim stanowi art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p. uniemożliwia uprzednie przeprowadzenie czynności analizy ofert, do której to czynności zamawiający jest zobowiązany . Przy przyjęciu takiego rozwiązania może dojść do sytuacji, gdy w wyniku przedstawienia dokumentów np. w postaci karty katalogowej produktu okaże się, iż oferowane urządzenie nie posiada cech określonych w opisie przedmiotu zamówienia, a co za tym idzie oferta kwalifikuje się do odrzucenia. Tymczasem analiza oferty pod kątem zgodności z SIWZ musi być dokonana zanim zamawiający wezwie do złożenia dokumentów w trybie art. 26 ust. 1 i 2 p.z.p.

1) Nie obowiązuje dla postępowań wszczętych i niezakończonych przed dniem 18 października 2018 r.

Z jakiego przepisu wynika obowiązek fotografowania ogłoszenia? Niech wskaże podstawę prawną żądania. W protokole co jest napisane? Udokumentować, moim zdaniem wystarczy napisać: zamieszczono na tablicy; zdjęto z tablicy.

640

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Zejdźcie już ze mnie, proszę.

641

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Pomyłka: ószentó!

642

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Myszko, a myślałam, że doszukuje się tego czego nie ma tylko jedna słuszna partia smile

643

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Z rusznicy, to co najwyżej wypalić można smile

644

(11 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Widzę, że pracujesz nad sobą. Doceniam smile

645

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Myszko słów mi zabrakło yikes

Przyznam się bez bicia - byłam na szkoleniu u p. Leszczyńskiego i przyjęłam jego pogląd na GK. Twierdził on, że skoro wymóg złożenia GK wynika z ustawy, to należy wezwać do uzupełnienia. Wiem, że jest opinia UZP co do uzupełniania oświadczeń o sp. warunków i niepodleganiu wykluczeniu w procedurze odwróconej, w której stwierdzono, że uzupełnia te oświadczenia tylko najwyżej oceniony. Nie wykluczam, że zmienię zdanie kiedy znajdę solidne wyjaśnienie, bo póki co jak większość błądzę w ciemności.
I było bez sarkazmu. Aż taka zołzowata nie jestem.

Tak jest!

samzam napisał/a:

Spokojnie, oddychaj smile
Nie interesuje mnie co ten zamawiający zrobi, tylko co w waszej ocenie powinien zrobić - czy jest uprawniony do sprawdzania wszystkich kosztorysów i czy ma prawo do odrzucenia oferty, jeżeli Wykonawca nie ujmie którejś z pozycji z przedmiaru.

Oddycham.
Myślę, że skoro go żąda, to w jakimś celu. Wykluczam przy tym, że powiesi go w ramce na ścianie. W mojej opinii sprawdzanie go przy ryczałcie to bzdura, ale nie siedzę w jego skórze. 
Zajrzyj jeszcze tutaj KIO 1837/15

MIRAS napisał/a:

1. Zakładając, że ustawodawca jest racjonalny, nie chce mi się wierzyć że należy żądać tego dokumentu od innych tylko dla samego żądania. 2. Zauważ czemu ten dokument ma służyć (potwierdzenia braku podstaw wykluczenia) oraz że jest wymieniony w rozporządzeniu w spr. dokumentów. Natomiast to, że obowiązek jego złożenia wynika również z ustawy, to pewnie dlatego żeby przyśpieszyć procedurę. Podobnie jest z JEDZ-em, żądasz od innych niż tylko tego co złożył ofertę najwyżej ocenioną? (przyp. obowiązek jego złożenia też wynika z ustawy)

1. Dobrze, że z tą racjonalnością ustawodawcy to tylko założenie, a nie stwierdzenie smile
2. Gdyby rzeczywiście tak było, nie zniknęłaby jednoczesność zawiadamiania wykonawców o wyborze, odrzuceniu, wykluczeniu, co jednoznacznie świadczy o tym, że możesz wykluczyć wykonawcę na każdym etapie - moim zdaniem także wtedy, gdy nie złoży GK. Idąc Twoim tokiem myślenia - w przypadku złożenia ofert przez członków grupy kapitałowej nie byłoby możliwości ich wykluczenia  o ile żadna ze złożonych przez nich ofert nie okazałaby się najwyżej ocenioną.
Poza tym - oświadczenie GK składa najwyżej oceniony, po czym odmawia podpisania umowy. Kolejny z listy rankingowej nie złożył oświadczenia GK, więc dopiero teraz muszę go wezwać do uzupełnienia wyznaczając termin uzupełnienia, a tymczasem TZO leci na łeb, na szyję - czy to nie jest przeciąganie postępowania?

Na JEDZU jeszcze się nie znam, ale w instrukcji wypełniania na str. 47 jest info o GK.

Za cienka jestem do przekonania Ciebie.

wszystkich