601

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Nie wiem skąd to wzięłaś, ale nasuwa się pytanie: do jakiego stopnia precyzyjnie?
Zgadza się jeśli chodzi o modyfikację terminu wykonania, harmonogramu, zmianę wynagrodzenia, ale nie sądzę, żeby wydłużenie terminu płatności z 21 dni do 30 było istotne, tym bardziej jeśli obie strony są zgodne co do możliwości dokonania tej zmiany.

jo napisał/a:
Katiqq napisał/a:

Zgadza się Panowie + odległość od siedziby zamawiającego.

a nie od rejonu do odśnieżania???

Nie, bo rejony są różne, a punkt odniesienia musi być jednakowy dla wszystkich.

MS napisał/a:

Można jak najbardziej 100 % cena ponieważ przepraszam za słowo " sprzątanie to usługa znormalizowana przeciętna oferowana w powszechnym standardzie jakościowym , a nie specyficznym wymaganiom zamawiającego a więc warunek został spełniony art. 91.2a. Ponadto koszty cyklu życia nie obowiązują przy zapytaniu o cenę i licytację

Myszko jeśli ktoś chce zrobić sprzątanie trybem zapytania o cenę, to jak najbardziej cena 100%, przecież jest nawet stosowne wyłączenie w 91.2a. Ale jeśli ktoś z góry wie, że nie dostanie co najmniej 2 ofert, to wchodzi w grę PN, a w tym, nie masz innego wyjścia jak określić w protokole w jaki sposób zostały uwzględnione w opisie przedmiotu zamówienia koszty cyklu życia. Niestety, tamta era "powszechnej dostępności" i ceny 100% się skończyła i trzeba się dostosować do nowego.

Zgadza się Panowie + odległość od siedziby zamawiającego.

605

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

chyba możesz smile

Strasznie dużo czytania. Uzasadnienie bardzo dobre, tylko, że art. 91.2a w tamtym brzmieniu został skreślony i w jego miejsce jest nowy. Też się zastanawiałam nad ceną 100% dla odśnieżania i ze wzg na obowiązujące brzmienie 91.2a zdecydowaliśmy, że nie damy 100% ceny, tylko wymyślaliśmy nowe kryteria. Nie ma już powszechnej dostępności, zastąpiły ją standardy jakościowe i nakaz opisania w protokole w jaki sposób w OPZ uwzględniono koszty cyklu życia.

607

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

1) zgodnie z 94.2
2) nie musisz

Widocznie nigdy nie miał nic do czynienia z grupą i dlatego złożył z ofertą.

609

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bo tam są kryteria podstawowe, które jeśli były wymagane, muszą zostać odczytane. Przecież nie sposób w akcie wskazać wszystkich kryteriów jakie zamawiający mogą wymyślić, aczkolwiek J. Pieróg pisze w komentarzu: " Nie można zatem domagać się od zamawiającego podania informacji służących do przyznania punktów w kryteriach oceny ofert, jeżeli nie są to informacje dotyczące ceny, terminu wykonania zamówienia, okresu gwarancji i warunków płatności" i na twoim miejscu tego bym się trzymała. Acha, Komentarz 13. wydanie.

610

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

W informacji musisz uwzględnić wszystkie kryteria z danego postępowania. Nie mam pojęcia co ci podpowiedzieć.

Marcel napisał/a:

A co jest w załączniku, w treści, bo jeżeli wpisano że nie należy z Wykonawcami startującymi w przetargu to wezwał bym do wyjaśnienia, gdyż na etapie składania ofert jeszcze nie wiedział kto składa oferty, np w treści wezwania bym zapytał czy nie należy do żadnej grupy kapitałowej.

W zależności od sytuacji tego wykonawcy może być sprzed, może być po otwarciu.

612

(11 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Punktujesz tylko nieodrzucone/wykluczone, a na tym etapie nie masz jeszcze wiedzy na ten temat.
Na otwarciu w ramach tego kryterium co odczytaliście?

przyjmij, nadmierny formalizm jeszcze nikomu życia nie ułatwił

614

(9 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Jeżeli nie było to kryterium i zmiana nie spowoduje po waszej stronie obowiązku zapłaty odsetek (jst - powyżej 30 dni, zoz- powyżej 60), to potraktowałabym jako nieistotną.

pewnie, że możesz

616

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jo jeszcze źródło http://sidir.pl/doswiadczenie-zespolu-jako-kryterium-oceny-ofert/

To jest tylko zdroworozsądkowe podejście. Często osoby wykonujące te funkcje to tzw wolni strzelcy prowadzący własną działalność gospodarczą, bądź pracujący w oparciu o umowę cywilnoprawną. Trzeba wziąć pod uwagę, że żądanie zatrudnienia takiej osoby w oparciu o Kc wiązałoby się z powstaniem po stronie wykonawcy dodatkowych kosztów.

Niestety. Jeśli od wykonawców mających siedzibę lub miejsce zamieszkania poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej żądałaś w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania dokumentu lub dokumentów potwierdzających, iż nie orzeczono wobec Wykonawcy zakazu ubiegania się o zamówienie, to od krajowych powinno być KRK.
To jest nierówne traktowanie wykonawców, ale brońcie się tym, że nie miało wpływu na przebieg postępowania i nie naraziło budżetu państwa na straty.

Zamawiający niewłaściwie opisał to żądanie, ponieważ jego obowiązkiem jest wskazanie czynności i o ile jest w tym zapisie mowa o "wszystkich osobach" to nie wskazano o jakie czynności chodzi. Wniosek o wyjaśnienie treści siwz.

620

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Doświadczenie osób tak, wykonawcy nie.

Kwalifikacje i organizacja zespołu jako kryterium oceny ofert

Do tej pory doświadczenie i kwalifikacje tego rodzaju osób, w oparciu o art. 22 ust. 1 pkt 3 ustawy Prawo zamówień publicznych, jako ?dysponowanie osobami zdolnymi do wykonania zamówienia?, były utożsamiane z ogólnym potencjałem kadrowym wykonawcy i tym samym warunkami udziału w postępowaniu, a, zgodnie z art. 91 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych, przyjmowało się, że nie mogą one stanowić kryteriów oceny ofert, za wyjątkiem usług niepriorytetowych4.

Wyrażona w przepisie art. 91 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych zasada, że kryteria oceny ofert nie mogą dotyczyć właściwości wykonawcy, a w szczególności jego wiarygodności ekonomicznej, technicznej lub finansowej (zasada wywodząca się z prawa wspólnotowego), nadal pozostaje niezmienna. Jednak ostatnio ustanowione prawo unijne, jak i orzecznictwo Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE), wskazuje, że nie narzuca ono tak rygorystycznego zakazu, jak dotychczas przyjmowano.

Wynika to bezpośrednio z dwóch przepisów ww. dyrektyw, tj. art. 67 ust. 2 lit. b) dyrektywy 2014/24/UE i art. 82 ust. 2 lit. b) dyrektywy 2014/25/UE. Przepisy te mają analogiczne brzmienie. Ze względu na ich wagę, warto tu zacytować istotne elementy przepisu:
?2. Ofertę najkorzystniejszą ekonomicznie z punktu widzenia instytucji zamawiającej określa się na podstawie ceny lub kosztu (?); może ona obejmować najlepszą relację jakości do ceny, którą szacuje się na podstawie kryteriów obejmujących aspekty jakościowe, środowiskowe lub społeczne związane z przedmiotem danego zamówienia publicznego. Kryteria takie mogą np. obejmować:
a) jakość, w tym wartość techniczną, właściwości estetyczne i funkcjonalne, dostępność, projektowanie dla wszystkich użytkowników, cechy społeczne, środowiskowe i innowacyjne, handel i jego warunki;
b) organizację, kwalifikacje i doświadczenie personelu wyznaczonego do realizacji danego zamówienia, w przypadku gdy właściwości wyznaczonego personelu mogą mieć znaczący wpływ na poziom wykonania zamówienia; lub
c) serwis posprzedażny oraz pomoc techniczną, warunki dostawy, takie jak termin dostawy, sposób dostawy oraz czas dostawy lub okres realizacji.?
Tym samym ?organizacja, kwalifikacje i doświadczenie personelu wyznaczonego do realizacji danego zamówienia? zostały wskazane jako jedno z przykładowych kryteriów oceny ofert ? kryterium o charakterze jakościowym.

Na gruncie dyrektyw z 2014 r. oficjalnie i jednoznacznie przesądzono więc, że kryterium odnoszące się do jakości personelu (zespołu) mającego wykonywać przedmiot zamówienia nie dotyczy ?właściwości wykonawcy? i nie łamie zakazu zawartego w art. 91 ust. 3 ustawy Prawo zamówień publicznych ? przy założeniu, że kryterium to zostanie prawidłowo sformułowane, tj. będzie się odnosiło do konkretnego personelu (zespołu) wyznaczonego do realizacji zamówienia, a nie ogólnie personelu wykonawcy bez wskazania jego powiązania z przedmiotem zamówienia i jego jakością. Tym samym kryterium to powinno być powiązane ze sposobem wykonania zamówienia, przykładowo jako element metodologii wykonania zamówienia.

Termin na implementowanie dyrektyw z 2014 r. upływa dopiero w kwietniu 2016 r., jednak już obecnie można takie kryterium stosować. Nie ma znaczenia, że nie zostało ono wymienione w art. 91 ust. 2 ustawy Prawo zamówień publicznych ? przepis ten zawiera jedynie przykładowe, a nie wyczerpujące wyliczenie możliwych kryteriów, a lista przykładów ulega zmianie przy każdej kolejnej nowelizacji tego przepisu.
Nie jest to także zmiana poglądów i przepisów pomiędzy dyrektywami z roku 20045, a tymi z roku 2014 (oprócz samej listy przykładów), która sprawia, że nowe kryterium można byłoby stosować dopiero od roku 2016.

No właśnie. I nadal jesteśmy w punkcie wyjścia, bo nie mamy solidnego dokumentu potwierdzającego, że zaoferowane dobra spełniają wymagania siwz.

622

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Jo a doświadczenie projektantów?

623

(0 odpowiedzi, napisanych Dokumentowanie zamówień publicznych)

System wymiany informacji na rynku wewnętrznym (system IMI) to bezpieczne narzędzie online, które pozwala krajowym, regionalnym i lokalnym organom administracji szybko i łatwo porozumieć się z instytucjami z innych krajów UE, Islandii, Liechtensteinu i Norwegii.

http://ec.europa.eu/internal_market/imi-net/using_imi/index_pl.htm#maincontentSec1

624

(9 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Zajrzyj http://www.orgbud.pl/serwis/aktual/artykul105.php

Jeśli zrównano rękojmię z gwarancją, to treść zapisu nie ma znaczenia, bo o jedno chodzi.