Nic się nie zacznie Miras. Szanuję Twoje zdanie, aczkolwiek swoje zmieniłam.

tori33 napisał/a:

Katiqq mi na szkoleniu mówiono, że nie ważne, czy wykonawca złożył oświadczenie z ofertą. on powinien złożyć w terminie 3 dni od zamieszczenia informacji z otwarcia, bo wtedy dopiero wie czy ktoś z grupy kapitałowej składał ofertę w postępowaniu. jeśli by się okazało, że tak to musi udowodnić, że nie zachodzą podstawy do wykluczenia

Miraa napisał/a:

W przypadku procedury odwróconej, jeśli o chodzi o oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do grupy kapitałowej, w przypadku jego niezłożenia, do uzupełnienia wzywamy wszystkich, czy tylko Wykonawcę najwyżej ocenionego?

Bardzo proszę smile

samzam napisał/a:

Przecież nie pytam się po co mu kosztorys, tylko  czy w waszej ocenie:
a) zamawiający będzie sprawdzał wszystkie kosztorysy a następnie będzie oceniał oferty i później wzywał Wykonawcę z ofertą ocenioną najwyżej?
b) Co jeżeli wykonawca nie ujmie której z pozycji kosztorysu - czy Zamawiający będzie mógł odrzucić ofertę?


No właśnie powtarzasz pytanie, które powinieneś zadać zamawiającemu, bo my skąd mamy wiedzieć co oni zamierzają z tym kosztorysem zrobić? Co z tego, że ktoś napisze "moim zdaniem nie sprawdzi", skoro w rzeczywistości sprawdzi....
Nie ten adresat pytania.

1. tak, wzywamy - wszystkich bez wyjątku (zmieniłam zdanie po szkoleniu kiedy powiedziano, że nie jest to dokument składany na żądanie zamawiającego, bo wymóg jego złożenia wynika wprost z ustawy).
2. nie
3. nie

656

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Należą Jej się podziękowania!

657

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Mnie się zaraz wydaje, że ten sam błąd popełnisz w siwz....

Ale nie rozumiem dlaczego ty nas pytasz. Skąd my mamy wiedzieć po co mu kosztorys? Powinno to wynikać bezpośrednio z siwz. Jeśli nie wynika złóż wniosek o wyjaśnienie treści siwz.

Trzeba dokładnie sprawdzić jakie są postanowienia siwz w zakresie kosztorysu i umowy w zakresie rozliczania.

660

(14 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

znaleźć nie znaleść Jo

KIO 2558/14
Tym samym w ocenie Izby takie umowy, jak umowa dzierżawy, czy też umowa leasingu zapewniają wykonawcy wystarczający tytuł do dysponowania pojazdami. Wobec istnienia bezpośredniego uprawnienia wykonawcy do dysponowania rzeczą, brak jest podstaw do uznania, iż rzeczy te stanowią potencjał innego podmiotu w rozumieniu art. 26 ust. 2b ustawy Pzp. Należy zwrócić uwagę, iż powszechnym jest, że wykonawcy nie będąc właścicielami rzeczy dysponują nimi np., jako użytkownicy, najemcy, dzierżawcy czy leasingobiorcy. W ocenie Izby istnienie takiego stosunku zobowiązaniowego, który uprawnia wykonawcę do władania rzeczą, korzystania z niej w sposób zgodny z jej przeznaczeniem, używania jej, będzie wystarczające do uznania, że dysponuje nią w rozumieniu właściciela i nie będzie to wówczas dysponowanie potencjałem podmiotu trzeciego.

Jak to w KIO - bywa różnie

KIO 2724/15
Izba wskazuje, że zamawiający uprawniony był do żądania od wykonawców złożenia kosztorysu niezależnie od tego, że umówione przez strony wynagrodzenie miało być wynagrodzeniem ryczałtowym. W opozycji do takiego żądania nie stoi bowiem żaden z powszechnie obowiązujących przepisów prawa, w szczególności przepis ustawy P.z.p. ani Kodeksu cywilnego. Podkreślić przy tym należy, że przytoczone wyżej postanowienia s.i.w.z. wskazują, że kosztorys ofertowy dla części rozliczanej ryczałtowo nie miał jedynie charakteru informacyjnego, jak jest to zwykle przyjmowane przy tego typu rozliczeniu, lecz miał konkretne znaczenie dla realizacji zamówienia.

A zatem uznać należy, iż odwołujący, decydując się na złożenie oferty w przedmiotowym postępowaniu, winien był respektować ustalone przez zamawiającego zasady i złożyć wszystkie wymagane dokumenty, w tym również wymagany kosztorys.

Żądanie załączenia kosztorysu przy ryczałcie mija się z celem i niezłożenie kosztorysu przez wykonawcę nie rodzi żadnych skutków prawnych. Ryzyko bierze na siebie wykonawca, więc nie mam pojęcia po co do oferty mają być składane kosztorysy.

Zobacz to KIO 757/15
W niniejszym zamówieniu wynagrodzenie określone jako ryczałtowe (art. 632 Kodeksu cywilnego). Brak w SIWZ i projekcie umowy jakichkolwiek postanowień, które przypisywałyby kosztorysowi załączonemu do oferty jakiekolwiek znaczenie. Jest to konieczne przy wynagrodzeniu ryczałtowym, ponieważ - odmiennie niż przy wynagrodzeniu kosztorysowym - brak jakiegokolwiek ,,naturalnego" powiązania pomiędzy kosztorysem a wynagrodzeniem czy sposobem realizacji umowy. Kosztorys w takim przypadku (przy wynagrodzeniu ryczałtowym) nie określa treści świadczenia - zakres robót budowlanych określony jest w dokumentacji projektowej (nawet Zamawiający w § 7 ust. 3 projektu umowy wskazuje, że ,,wynagrodzenie obejmuje wszelkie koszty związane z realizacją zamówienia, wynikające wprost z dokumentacji projektowej, a jak również nieujęte, bez których nie można wykonać realizacji zamówienia"); przedmiar załączony do SIWZ miał charakter jedynie pomocniczy, co wyraźnie w SIWZ zaznaczono. Już sam ten fakt uniemożliwiałby porównanie Zamawiającemu złożonych w postępowaniu kosztorysów z zachowaniem równego traktowania wykonawców.

Postanowienia umowne w żaden sposób nie odwołują się do kosztorysu ofertowego - rozliczenia (fakturowanie) będzie następować na podstawie protokołów odbioru sporządzonych zgodnie z harmonogramem. Co prawda mowa w postanowieniach umownych o robotach zamiennych i zaniechanych, jednak w ich kontekście również nie przywoływano kosztorysu ofertowego. W konsekwencji trzeba przyjąć, że kosztorys załączony do oferty w tymże postępowaniu miał charakter jedynie informacyjny, i jako taki nie mógł być podstawą odrzucenia oferty.

Pytałam prawnika i twierdzi, że chodzi o unieważnienie części w danym postępowaniu. Zdaje się ustawodawca niby myślał, ale nie do końca wymyślił, co z postępowaniami, które nie zostaną podzielone na części, a zostaną unieważnione? Żaden przepis ustawy nie obliguje do zamieszczania ogłoszenia o unieważnieniu postępowania. Siłą rzeczy nie dokonując podziału na części, a unieważniając postępowanie nie ma ogłoszenia o zamówieniu, więc nie ma problemu i tego się trzymam.

A co innego mówi ustawa?

665

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Zapewne smile

A ja bym im powiedziała, że zastosowanie przepisów bardziej rygorystycznych nie stanowi naruszenia ustawy. Mając zamówienie o wartości do 30 tys. ? nie byliście zobligowani do stosowania ustawy, a jednak się na to zdecydowaliście mając na celu dotarcie do wszystkich możliwych podmiotów działających w tej branży.

A w jaki sposób koleżanka oceni ofertę nie mając potwierdzenia, że zaoferowane dobra spełniają żądania zamawiającego, przy czym podkreślić należy, że w procedurze odwróconej w pierwszej kolejności bada się właśnie ofertę?

Zajrzyj do wytycznych. Tam musi być napisane w jaki sposób macie udzielać zamówień do tej wartości. Pewnie zapewnienie konkurencyjności i publiczne ogłoszenie.

669

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

MS napisał/a:

ale to zupełnie inny przypadek tu zupełnie nic nie wpisał więc poprawianie treści mając tylko jak pisze autor " domysły"  to poprawiasz nic na domysły
przecież może to wyjaśnić

Myszko w poście nr 1 napisano: Do oferty Wykonawca miał załączyć tzn. specyfikację techniczną z parametrami jakie Zamawiający wymagał, aby oferowany pojazd posiadał. Wykonawca załączył wymagany dokument, jednak nie zaznaczył w tabeli 2 punktów (na 23 punkty), na które miał odpowiedzieć tak/nie.

Więc jaki zupełnie inny przypadek? Domyślam się, że z tego załączonego dokumentu zamawiający może odczytać odpowiedzi jakie oznaczyć w formularzu miał wykonawca.

Jeśli sumujesz łącznie i materiały rtg robisz w krajówce jako zamówienie częściowe, to podział już masz.

671

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

To co możesz, poprawiaj. W opinii UZP na temat pomyłek przywołano przykład gdy wykonawca zaoferował jakiś silnik (chyba) którego nie było na rynku i zostało to poprawione.
"Za omyłkę pisarską Krajowa Izba Odwoławcza uznała wpisanie w ofercie błędnej pojemności silnika. W ocenie Izby stanowisko zamawiającego, że obecnie na rynku producent MAN nie dysponuje tego typu silnikiem, tj. o wskazanej pojemności 7 150 cm3, stanowi argument, przemawiający za tym, że odwołujący popełnił omyłkę pisarską, wpisując w dokumentach załącznika do swojej oferty błędne parametry pojemności silnika - w trakcie przenoszenia tych danych z dokumentu świadectwa homologacji pojazdu (świadectwa homologacji części w odniesieniu do silnika MAN E0836LOH CNG/EEV), co odwołujący wykazał - przedstawiając tę dokumentację, a także przedstawiając kartę katalogową producenta silnika - firmy MAN, określającą pojemność tak oznaczonego silnika w wielkości 6,9 litra. Izba za w pełni wiarygodne przyjęła więc podane okoliczności popełnienia omyłki w ofercie odwołującego. Z przedstawionych dokumentów wynikało, że dla tak oznaczonego silnika MAN E0836LOH, zasilanego sprężonym metanem podana była pojemność w cm3 - 6 871, natomiast w pozycji powyżej, dla innego silnika, na inny rodzaj paliwa, o oznaczeniu DEUTZ została podana pojemność 7 147 cm3. W konsekwencji, w ocenie Izby, ujawniona omyłka w ofercie odwołującego winna być poprawiona przez zamawiającego w trybie art. 87 ust. 2 pkt 1 ustawy Pzp, jako łatwa do zauważenia omyłka pisarska".

Chyba tylko brakiem wiedzy osoby prowadzącej postępowanie.

https://www.uzp.gov.pl/baza-wiedzy/interpretacja-przepisow/opinie-dotyczace-ustawy-pzp/przygotowanie,-wszczecie-i-przebieg-postepowania-o-udzielenie-zamowienia-publicznego/szacowanie-wartosci-i-udzielanie-zamowien,-w-tym-zamowien-objetych-projektem-wspolfinansowanym-ze-srodkow-unii-europejskiej

Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku. W tym celu należy posługiwać się takimi kryteriami jak podobieństwo przedmiotowe i funkcjonalne zamówienia (kryterium to powinno prowadzić do wyodrębnienia nie tylko zbliżonych przedmiotowo zamówień, ale także zamówień, które mimo braku przedmiotowego podobieństwa tworzą funkcjonalną całość), tożsamość czasowa zamówienia (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie, ewentualnie mozliwość realizacji zamówienia w tym samym czasie) i możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę. Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę.

A czy 1 wykonawca nie jest w stanie dostarczyć wszystkiego? Myślę, że znajdą się tacy na rynku.

osoba fizyczna - art. 24 ust. 1 pkt 13 oraz art. 24 ust. 5 pkt 5, jeśli wskazano fakultatywne