1,601

(31 odpowiedzi, napisanych SWZ)

magda19831 napisał/a:

Możesz mi podpowiedzieć jakie to jeszcze błedy ?  Najgorsze jest to, że zamawiający jest przekonany o tym, że to on ma rację. Powiedziałam przez telefon że nie mają prawa żądać uprawnień kierownika budowy a on na to że on chce i już.....

I pójdziesz w zaparte ? - a Ci szkodzi dołączyć ....

Niestotna - ale takie wyjaśnienie warto by było opublikować na stronie internetowej przed terminem składania ofert.

1,603

(8 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

A po co wam części ?? - Po co wam wielu wykonawców ? moim zdaniem bez części - jedno postępowanie na całość.  Z tym poza przetargiem - .... nie mam uzasadnienia logicznego.

1,604

(4 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

nie trzeba - ale .. wiesz ta jawność postępowania

1,605

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Tak samo jak interpretacja z LEX-a  -jest BARDZO daleko idąca - i w moim odczuciu błędna w części karania za brak publikacji na stronie zam.  - ale to moja interpretacja - jak zwykli mawiać szkolący  - nie musicie się z tym zgadzać. Po to jest to forum przecie.

1,606

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ogłoszenie było opublikowanie w BZP - jeśli by nie było  - to jest to może podstawa do  czynu podlegającym karze - a nie to, iż nie było na stronie zamawiającego.

W żaden sposób nie można się zgodzić, iż zamówienie było udzielone bez wymaganego ogłoszenia - patrz ogłoszenie w BZP. 

Pragnę patrzeć SZERZEJ  - i jakoś nie mogę.

1,607

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Ani to co piszecie w poście 11 i 12 nie pasuje  - nie o to tam chodzi. Moim zdaniem - nie ma naruszenia w żaden sposób i nie może być mowy  o jakichkolwiek naruszeniach.

1,608

(8 odpowiedzi, napisanych SWZ)

ab123 napisał/a:

Oferent w załączonym kosztorysie zawarł obniżone obmiary, w związku z tym oferta ulega odrzuceniu za niezgodność ze siwz. A co w sytuacji, kiedy brakuje w tej ofercie inf. z banku, wzywamy do uzupełniania, chyba nie?

Od razu odrzucić ?? a na jakiej podstawie ?? Jeżeli są ceny jednostkowe - a są zapewne  - trzeba przeliczyć kosztorys - pod warunkiem, że jak ktoś napisał był wymagany.

1,609

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Apollo napisał/a:

Począwszy od DFP, a skończywszy na karach pieniężnych.

raczej nie- ustawa DFP nie przewiduje jej naruszenia poprzez nie zamieszczenie ogłoszenia o zamówieniu na stronie zamawiającego.   

Kary pieniężne ?? - na podst. czego ??

1,610

(17 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Apollo napisał/a:

To poważne uchybienie, nie chcę straszyć, ale konsekwencje mogą być surowe.

Np. jakie ??

1,611

(14 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

brutto w tym vat

Można - a wręcz trzeba.

1,613

(41 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

covec napisał/a:

Data informacji o nienależeniu do grupy kapitałowej
Dziś o oświadczeniu z art. 26 ust. 2d PZP a więc informacji wykonawcy, że nie należy do grupy kapitałowej.

Nie złożył bowiem w jednym postępowaniu wykonawca takiej informacji, ani też listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej.

Zamawiający wezwał go do złożenia listy albo informacji i w odpowiedzi otrzymał informację, opatrzoną datą następującą po upływie terminu składania ofert w postępowaniu. Z treści oświadczenia wynikało, że wykonawca nie należy do grupy kapitałowej. Ale nie należy w dacie po upływie terminu składania ofert. Czy należał/nie należał wcześniej ? nie później niż w dniu upływu terminu składania ofert ? nie wiadomo.

Wykluczył więc zamawiający wykonawcę z postępowania.

Inaczej sprawa mogła wyglądać, gdyby z treści informacji wynikało, że wykonawca nie należał do grupy kapitałowej w terminie składania ofert. Wtedy, pomimo, że sam dokument został opatrzony datą późniejszą, należałoby go uznać, gdyż z jego treści wynikał istotny dla wykonawcy stan rzeczy.

Można się zastanawiać, czy w tym wypadku nie można było zastosować art. 26 ust. 4 PZP i żądać od wykonawcy wyjaśnień. Tu jednak istnieje ryzyko pojawienia się zwolenników poglądu, że art. 26 ust. 4 PZP służy wyłącznie wyjaśnieniu treści oświadczeń i dokumentów, nie zaś tworzeniu treści w nich uprzednio niezawartych.

* * *
Autor: Robert Jaroszewski,
tekst pierwotnie ukazał się na blogu Prawo Zamówień Publicznych

Ale przepisy ust. 3 i 4 art. 26 STOSUJE SIĘ do art. 26.2d - więc ---- można uzupełniać i wyjaśniać .... nie demonizujcie ....

Procent wartości

1,615

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

karolk napisał/a:

Ja powoli już się wycofuję, od czasu do czasu tylko pomagam  niektórym zamawiającym i wykonawcom. Cały czas staram  się jednak być w kursie. A tak na marginesie stwierdzam, że co kolejna zmiana ustawy Pzp, to gorzej.  Współczuję wszystkim tym, którzy aktualnie w swojej pracy mają obowiązek zajmowania się zamówieniami publicznymi. Jak patrzę na kolejne projekty zmian ustawy Pzp, to nie będzie wcale lepiej i łatwiej. Trzeba będzie mieć końskie  zdrowie aby zajmować się zamówieniami publicznymi.

Święte słowa Karolu.

1,616

(11 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Jak zwykle wyrok od Karola - korzystajmy - smile A ty Karolu dalej w branży ??

1,617

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

OBELIX  - Ale to była cena za cały przedmiot zamówienia tak ????, a nie za element kalkulacji przecież.

Jeśli cena za cały przedmiot zamówienia - to oferta do odrzucenia-

i dalej - kontra moja do Marcela

KIO/UZP 447/10 - Skoro art. 2 pkt 1 p.z.p. odwołuje się do pojęcia ceny w rozumieniu art. 3 ust. 1 pkt 1 ustawy z 2001 r. o cenach, jako należności za towary czy usługi wyrażonej w jednostkach pieniężnych, to nie jest możliwe podanie ceny w wysokości "0" zł.

KIO/UZP 1622/09; KIO/UZP 1647/09

Polski system monetarny, nie przewiduje jednostek pieniężnych o nominale "0" (zero złotych). Cena powinna być wyrażona w złotych i w groszach.

1,618

(17 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem tak.

1,619

(3 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Niestety żadne - prócz płaczu zamawiającego i "puszczenia" negatywnej opinii o Was w świat.  smile

Szacuj od kwoty netto wartości umowy  ( jeżeli ją masz) czyli zamówienia podstawowego-. Jeżeli masz brutto - szacuj od brutto - Na jedno wyjdzie.

Nie -źle się wyraziłem - tak jak post pod spodem - szacunek do wartości zamówienia pierwotnie - netto.

Następnie obliczenie 50 % od wartości umowy - czyli zamówienia podstawowego. Czy weźmiesz netto z umowy czy brutto - na jedno wyjdzie.

Wydrukuj więc to co piszemy tutaj. Przepisy ustawy mówią i brzmią wyraźnie BARDZO wyraźnie.  - To ja już nie mam nic do dodania.

Nie -  nie możesz tego uwzględnić w siwz - nie idź tą drogą - smile  - nie stosuje się -  czyli - ? NIE  - aplikować, ? korzystać, posługiwać się, posłużyć się, użyć, użytkować, używać, wykorzystywać, zastosować, ? traktować, używać

Radnemu wspomnij o TYM !

WSA podkreślił, iż jeżeli radni tworzący radę gminy podejmą uchwały m.in. w sprawach uchwalenia budżetu, uchwalenia programów gospodarczych, zobowiązań w zakresie podejmowania inwestycji i remontów, to zawsze istnieć będzie konflikt interesów między radnym (członkiem rady ustalającym kierunki rozwoju w tym inwestycje gminy), a tym samym radnym (przedsiębiorcą budowlanym) zabiegającym o jak największą liczbę zamówień na roboty budowlane. Skoro w myśl art. 25a ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 Nr 142, poz. 1591 z późn. zm.), radny nie może brać udziału w głosowaniu w radzie ani w komisji, jeżeli dotyczy ono jego interesu prawnego, to późniejsze korzystanie przez radnego, jako przedsiębiorcy, z uchwalonych programów gospodarczych lub inwestycji przez ich realizowanie w ramach działalności gospodarczej oczywiście wywoływać może podejrzenie o wykorzystywanie mandatu. Przedsiębiorca wygrywający przetarg na roboty wykonywane na rzecz gminy lub z wykorzystaniem mienia gminy ma do wyboru złożenie mandatu albo rezygnację z prowadzonej działalności.
Na podstawie: Wyrok WSA w Opolu z dnia 23 listopada 2010 r., sygn. akt II SA/Op 429/10, LEX nr 754190.

1,624

(2 odpowiedzi, napisanych Umowy w zamówieniach publicznych)

Można.
Art. 149. 1. W trakcie realizacji umowy wykonawca może dokonać zmiany formy zabezpieczenia na jedną lub kilka form, o których mowa w art. 148 ust. 1.
2. Za zgodą zamawiającego wykonawca może dokonać zmiany formy zabezpieczenia na jedną lub kilka form, o których mowa w art. 148 ust. 2.
3. Zmiana formy zabezpieczenia jest dokonywana z zachowaniem ciągłości zabezpieczenia i bez zmniejszenia jego wysokości.

Ale jest to - 2. Wraz z zaproszeniem do składania ofert zamawiający przesyła specyfikację istotnych warunków zamówienia. Przepisów art. 36 ust. 1 pkt 8 i 15 nie stosuje się. - czyli wadium i zabezpieczenie.