1,551

(55 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

gerard

1. Ofertę nr 1 wyjaśnić - można wyjaśnić z uzupełnieniem - 26.4 i 26.3;
2. Ofertę nr 2 wezwać - 26.3

Dlaczego dwie oferty  badać ?- bo nie wiem, czy jak wykluczysz 1, a drugi spełni warunki  - to czy przypadkiem nie dołożysz środków.

1,552

(3 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Kiedy zamawiający uzna.

hansskloss77 - podaj cpv -
prostuję Cię bipi - robota budowlana  -

robota budowlana

Jak najbardziej.

1,556

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

zapominacie o KC - Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Czyli wychodzi na to jak bipi  - 17.07. - przy małych postępowaniach - i - nijak się ma to - do "dużych" postępowań - Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych z dnia 16 lutego 2011 r.KIO 223/11
Konsekwencją konstrukcji przyjętej przez ustawodawcę jest to, że przy obliczaniu terminu na składanie wniosków o
wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, dniem od którego należy liczyć początek biegu tego
terminu jest również dzień przekazania ogłoszenia
Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich.

1,557

(11 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

szad napisał/a:

zamawiający unieważnia postępowanie jeżeli cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

załóżmy, że mam 5 ofert, wszystkie powyżej kwoty jaką mam w budżecie.
czy powinienem sprawdzić, która jest najkorzystniejsza czy wystarczy że poprzestaję na stwierdzeniu, że oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę?
czy w tym drugim stwierdzeniu chodzi o przypadek gdy oferta z najniższą ceną nie jest najkorzystniejsza (bo np. były 2 kryteria i oferta uzyskała mniejszą ilość punktów)?

jeżeli jest mowa o najkorzystniejszej ofercie, tzn. że mimo konieczności unieważnienia postępowania powinienem tą najkorzystniejszą ofertę wybrać?

Jeżeli cena nie jest jedynym kryterium - to wybieramy ofertę najkorzystniejszą i unieważniamy postępowanie z braku środków.

Jeżeli cena jest jedynym kryterium - nie ma potrzeby wybierania oferty najkorzystniejszej. Od razu można unieważnić postępowanie z braku środków.

Tak jak mówisz. Pod warunkiem, że na 100% będziesz wiedział, że środki będziesz miał.

1,559

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Bitter napisał/a:

...Jedna oferta jednak podlega odrzuceniu ponieważ jej treść jest niezgodna z siwz...

I tym samym nie jest ofertą najkorzystniejszą. Nie ma sensu więc wzywać do złożenia oferty dodatkowej.

Wygląda na to, że wymagałeś ceny jednostkowe w kosztorysie.
Co do ilości i nazw  - do poprawienia - ale - nie ma co poprawiać, ponieważ nie ma cen jednostkowych. Do odrzucenia.

1,561

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

No - najlepiej scedować wszystko na zamawiającego - ON przeliczy, poprawi, "uratuje" ofertę - a jak źle uzasadni dlaczego to robi - to dostanie po dupie... -

1,562

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Moim zdaniem do odrzucenia. Choć zapewne inni napiszą, iż - "Pominięcia te następują częstokroć z powodu przeoczenia, skutkiem uwarunkowań technicznych programu kalkulacyjnego wykorzystywanego przez wykonawcę lub ujęcia wartości jednej pozycji w cenie innej pozycji z nią związanej, czy wielokrotnej modyfikacji przez zamawiającego przedmiarów robót, które miały być podstawą ich opracowania przez wykonawców. Każda ze wskazanych sytuacji może mieć charakter omyłki, podlegającej ocenie na podstawie art. 87 ust. 2 pkt. 3 Ustawy."

Jeżeli masz poważne uzasadnienie prawne i faktyczne poprawienia ... to cóż - bo ja jej nie widzę. 

A która w rankingu jest ta oferta ??

1,563

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

alkasz napisał/a:

Przetarg na usługi. W formularzu ofertowym wykonawca miał wpisać ceny w kolejnych 50 ciu pozycjach oraz zsumować. Prawdopodobnie przy edytowaniu/kopiowaniu tabeli omyłkowo usunął ostatnią pozycję i wycenił 49 usług.
Mam jednak wątpliwość czy odrzucić. Formularz oferowy zrobiony był tak, że wykonawca musiał podać cenę za serwis poszczególnych urządzeń zamawiającego.  wiele pozycji powtarzało się wykonawca podawał na nie taką sama cenę. Ale pechowo jednej pozycji nie uwzględnił (nie ma jej w tabeli) chociaż "teoretycznie"  wiem jaką dałby cenę bo w innych pięciu pozycjach podał cenę za serwis tego urządzenia.
Czy oferta automatycznie podlega odrzuceniu jako niezgodna z SIWZ czy poprawić omyłkę na podstawie art. 87  ust 2 pkt3

Tzn? . Dopiszesz do formularza ofertowego pozycję z ceną, która Ci wydaje, że taka winna być (ta cena)??

1,564

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak ?? A na podstawie jakiego art. "uratujecie" ofertę ?.

Wczoraj chłopak ogłosił - dziś zmienia - do terminu na składanie ofert jest aż ze 12 dni (jeżeli jest pon. progów, a to nie wiemy) - moim zdaniem nie jest to konieczne, a dodatkowo w szczególności ta zmiana nie znajduje się w katalogu zawartym w ust. 2

szad napisał/a:

jak istotna to przedłużenie terminu składania ofert obowiązkowe

Jak chcesz to tak zrób - przy tak długim terminie do terminu na składanie ofert - nie jest to konieczne. Zdanie czytamy łącznie, czy to co jest po przecinku ",", a tam stoi napisane - "jeżeli jest to konieczne". Kropka.

szad napisał/a:

witam, ogłosiłem wczoraj przetarg na roboty. dałem czas wykonania 60 dni.
dziś się okazało, że mam to zmienić na 90 dni.
wiadomo, że muszę zamieścić ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.
pytanie: czy zmiana terminu wykonania jest zmianą istotną i zgodnie z Art. 12a ust.2 powinienem przedłużyć termin składania ofert?

Nie jest to obligatoryjne - inaczej - jeżeli jest to konieczne.

1,568

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

Upłynął z dniem 09.07.2013

Jeśli masz na to uzasadnienie, dlaczego certyfikowany - to tak. Ale nie wydaje mi się, iż to by był warunek z 22.1.1, raczej dysponowania osobami z 22.1.3.

1,570

(55 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

ola2003 napisał/a:

Co robicie w takim przypadku:
Wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentu z art. 26. ust. 3 gdyż dokument nie był kompletny. Termin na uzupełnienie jest do 10 lipca. W dniu wysłania zawiadomienia (5 lipca) otrzymuje kopie potwierdzoną za zgodność z oryginałem a następnie oryginał. Czy mogę przed terminem 10 lipiec dokonać wyboru?

Oczywiście - po co czekać ..

1,571

(55 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Faks nie jest prawidłowym uzupełnieniem - jak bipi. Dla przykładu:
KIO 210/11
1. Złożenie w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego zamiast dokumentu jedynie faksu zawierającego jego treść przy przesłaniu tego dokumentu w taki sposób, że dotarł on do Zamawiającego po terminie, nie pozwala uznać za spełnienie postawionego warunku.
2. Niezłożenie dokumentu w terminie wyznaczonym przez Zamawiającego a przesłanie jedynie jego treści faksem wywołuje taki skutek, jakby dokumentu nie uzupełniono.

1,572

(55 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

miłka napisał/a:

Wykonawca nadgorliwy  dostarczył zaświadczenie z ZUS i US nie potwierdził tych dokumentów za zgodność z oryginałem czy jeśli ich nie żądałam do Oferty to zostawić je czy musze wzywać do uzupełnienia

Zostawić. Po co żądać uzupełnienia, skoro nie wymagałaś ich w SIWZ.

1,573

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Ok. To są dwa różne podmioty. (niestety)

1,574

(3 odpowiedzi, napisanych Wadium)

Tylko od niego.

1,575

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

nie -  nie mylę - 29.3 i 30.4 mówi o przedmiocie zamówienia  oraz o równoważności.

Dla przykładu:

Wyrok

Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych

z dnia 5 stycznia 2012 r.

KIO 2734/11

1. Pomimo, że w p.z.p. nie wyartykułowano wprost przepisu nakazującego zamawiającemu opisanie sposobu potwierdzania równoważności oferowanych rozwiązań, to jednak wobec obowiązku jednoznacznego i wyczerpującego opisania przedmiotu zamówienia oraz dopuszczenia rozwiązań równoważnych (art. 29 ust. 1 i 3, art. 30 ust. 4 ustawy), opisania sposobu przygotowania ofert, a także sposobu ich oceny (art. 36 ust. 1 pkt 10 i 13 ustawy), należy przyjąć na podstawie zarówno doktryny, jak i ugruntowanego orzecznictwa w tej materii, że zamawiający by mógł ocenić, czy oferowane rozwiązania równoważne, spełniają wymóg równoważności, zgodnie z art. 30 ust. 5 ustawy, musi je odnieść do co najmniej minimalnych wymagań opisanych w SIWZ.
2. Oferta równoważna to taka, która przedstawia przedmiot zamówienia o właściwościach funkcjonalnych i jakościowych takich samych lub zbliżonych do tych, które zostały zakreślone w SIWZ, lecz oznaczonych innym znakiem towarowym, patentem lub pochodzeniem. Przy czym istotne jest to, że produkt równoważny to produkt, który nie jest identyczny, tożsamy z produktem referencyjnym, ale posiada pewne, istotne dla zamawiającego, zbliżone do produktu referencyjnego cechy i parametry.