nie wykluczę żadnego wykonawcy, tylko ci którzy maja blizej kuchnie dostaną wiecej punktów-
No i słusznie - uzasadnienie masz na to -
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Darek W.
nie wykluczę żadnego wykonawcy, tylko ci którzy maja blizej kuchnie dostaną wiecej punktów-
No i słusznie - uzasadnienie masz na to -
wg KIO i innych niejakich UZP - nie wystarczy, trzeba to niestety cholewcia (kurka noga)- opisać co pod pojęciem równoważności zam. rozumie.
Możesz - w związku z wykluczeniem
Dlatego pisałem, iż w wymogach przedmiotowych - a nie podmiotowych wykonawcy.
czas dostawy
- np. oznacza to - Wykonawca będzie dowoził posiłki we własnych termosach i pojemnikach oraz własnym transportem dopuszczonym przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przystosowanym do przewożenia ciepłej żywności co najmniej na 30 minut przed wydawaniem posiłków. Posiłki muszą posiadać formę gotowych potraw.
to odległość kuchni nie ma znaczenia - raczej polecam - czas dostawy w wymogach przedmiotowych
Ale czy to ma być catering, czy dzieci muszą iść do stołówki ??
Po co ma wyjaśniać - skoro podlega odrzuceniu - nie ma sensu.
Tylko ten kto podpisał - Zamawiający
Darek - co byś poprawił? Co jest nieprawidłowe?
Nie mówię tu o nieprawidłowości - zwykła informacja do wykonawcy - jeśli nie chce - niech nie poprawia. Zamawiającemu w to graj - ma więcej -
Ja bym poinformował wykonawcę o tym fakcie - niech poprawi.
Tylko się cieszyć - a okres ten sam ?
W 2010 było tak:
Jaka stawka VAT obowiązuje na docieplenie budynku domu pomocy społecznej?
Dom pomocy społecznej ma zamiar zlecić wykonanie docieplenia swojego budynku. Jaka stawka VAT będzie miała w tej sytuacji zastosowanie?
Wykonanie ocieplenia budynku domu opieki (pomocy) społecznej (tj. robót budowlanych o symbolu 45.32.11-00.00 - roboty związane z montażem izolacji termicznej) opodatkowane jest obniżoną stawką 7%.
Roboty budowlane opodatkowane są według stawki 7% lub 22%. Stawka 7% ma zastosowanie w zakresie w jakim roboty budowlane dotyczą obiektów budowlanych zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym (art. 41 ust. 12 ustawy o podatku od towarów i usług, dalej: ustawa o VAT) oraz obiektów budownictwa mieszkaniowego (§ 37 pkt 1 rozporządzenia w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług). W pozostałym zakresie roboty budowlane opodatkowane są stawką podstawową 22%.
Przez budownictwo objęte społecznym programem mieszkaniowym rozumie się:
? obiekty budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych, oraz
? lokale mieszkalne w budynkach niemieszkalnych sklasyfikowanych w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych w dziale 12, a także
? obiekty sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych w klasie ex 1264 - wyłącznie budynki instytucji ochrony zdrowia świadczących usługi zakwaterowania z opieką lekarską i pielęgniarską, zwłaszcza dla ludzi starszych i niepełnosprawnych (art. 41 ust. 12 ustawy o VAT).
Natomiast przez obiekty budownictwa mieszkaniowego rozumie się budynki mieszkalne stałego zamieszkania sklasyfikowane w Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych w dziale 11 (art. 2 pkt 12 ustawy o VAT).
Mając to na uwadze zauważyć należy, że domy opieki (pomocy) społecznej na gruncie Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych zaliczają się do budynków zbiorowego zamieszkania (PKOB 113). W konsekwencji domy opieki (pomocy) społecznej zaliczają się zarówno do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym, jak i do obiektów budownictwa mieszkaniowego. A zatem roboty budowlane dotyczące domów opieki (pomocy) społecznej opodatkowane są obniżoną stawką 7%.
Podstawa prawna:
? Ustawa z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 54, poz. 535 z późn. zm.).
? Rozporządzenie Ministra Finansów z 24 grudnia 2009 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. nr 224, poz. 1779).
? Rozporządzenie Rady Ministrów z 30 grudnia 1999 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych (PKOB) (Dz.U. nr 112, poz. 1316 z późn. zm.).
Ale sprawdź
Darek W. a co powiesz na to: kio/ku 53/10 ?
Rozporządzanie mówi o opłaconej polisie ... tego się trzymam - tak jak Miras -
http://www.youtube.com/watch?v=xgCHizAdM64
:)
Nie musi być podana kwota minimalna - te opinie .... to .... - Wystarczy jak będzie ona opłacona zgodnie z wymaganiami. Dla mnie polisa jako taka weryfikuje zdolność finansową wykonawcy. Żądam.
Rozumiem, że - Nieprowadzącej działalności gospodarczej lub niebędącymi zarejestrowanymi podatnikami podatku od towarów i usług - tak - możesz.
Masz w sumie 42 dni - wliczając 11.05. i 21.06 - a jak nie wliczasz te 2 dni to masz ich 40. Połowa z 42 to 21, a połowa z 40 to 20 dni - i jak by nie patrząc połowa na zadawanie pytań opłynęło z dniem 31.05.2013 rok.
Do Radcy prawnego, a on niech szykuje wniosek do prokuratury.
Wzywać do uzupełnienia - ale co ?
Czyli art. 558 KC można zastosować również do art. 151. 2. pzp - Kwota pozostawiona na zabezpieczenie roszczeń z tytułu rękojmi za wady nie może przekraczać 30 % wysokości zabezpieczenia. ??
czyli zostawiamy 30% na okres 5 lat ??
Mogą uczestniczyć przedstawiciele stron- nie muszą
Ha - i tu się mylisz - Zamawiacz, który był Wykonawcą - zmieniłem podejście diametralnie
Czyli nie masz dylematów już - tak jak w tym dowcipie
DYLEMAT:
Przyjaciel pyta przyjaciela:
- Czym właściwie jest dylemat?
- Wyobraź sobie, że leżysz w łóżku z piękną, nagą kobietą po jednej stronie i gejem po drugiej.
I dylemat to...........
...do kogo się odwrócisz tyłem?
![]()
Tak - nie faksem
Darek W. napisał/a:I pójdziesz w zaparte? - a Ci szkodzi dołączyć ....
A dlaczego? Skoro Zamawiający nie ma prawa wymagać to dlaczego się mam na to zgodzić. Widać, że jesteś Zamawiaczem
A ty Wykonawcą -
. Ale się pastwicie ...
Oj bo znajdę wiele przykładów ze strony wykonawców ... ![]()
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Darek W.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc