Niedzwiadek napisał/a:

Ad 1
-  art. 76a kpc
- art. 6 ust. 3 ustawy o radcach prawnych (Dz. U. z 2002 r. Nr 123, poz. 1059, z późn. zm.)

może

Nie ma takiego art. 76 a w Kodeksie postępowania cywilnego - chyba o taki tutaj chodzi ??

Niedzwiadek napisał/a:

poniedziałek, niedziela jest dniem ustawowo wolnym i następuje przesunięcie

Jaki poniedziałek ??? W drugą stronę przesunięcie - skoro nie przesuwa terminu składania ofert. SOBOTA  - jest tym dniem

Moi zdaniem może - zależy od uzasadnienia - np. takiego:

1. Określenia "w celu sporządzenia oferty" nie można interpretować tak szeroko, aby obejmowało również przypadki, gdy dana osoba została wskazana na potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu czy jako podwykonawca na etapie realizacji zamówienia, niezależnie od tego czy miała ona jakikolwiek rzeczywisty wpływ na treść oferty wykonawcy.
2. Obecne przepisy dopuszczają w szerokim zakresie powoływanie się na zdolności innych podmiotów, co jeszcze nie oznacza, iż podmioty te poza wskazaniem ich w ofercie w określonym kontekście w jakikolwiek sposób mają wpływ na jej treść.

Oczywiście mając na uwadze 24.2.1 -

Niedzwiadek napisał/a:

To nie jest kwestia wyboru, a litery prawa. Poza tym budżety są na "bipach" wink

Ależ jest to kwestia wyboru wynikającej z litery prawa - 96.3 Pzp

Ada napisał/a:

a jeśli pyta o to "ile środków jest w budżecie na zadanie"? Wykonawcy nie posługują sie językiem specjalistyczym tzn. nie pytaja o szacunkową wartość czy t o tę, którą Z zamierza przeznaczyć. Im chodzi o to,  ile kasy jest do wydania, co wtedy?

Możesz im powiedzieć albo i nie - zależy od Ciebie.

1,657

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Raczej nie.

oraz

Ustawa z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93 z późn. zm.).

Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. Nr 43, poz. 296 z późn. zm.).

Ustawa z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2000 r. Nr 98, poz. 1071 z późn. zm.).

Ustawa z dnia 16 kwietnia 1993 r o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. z 2003 r. Nr 153, poz. 1503 z późn. zm.).

Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. z 2010 r. Nr 243, poz. 1623).

Ustawa z dnia 5 lipca 2001 r. o cenach (Dz. U. Nr 97, poz. 1050 z późn. zm.).

Ustawa z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112, poz. 1198, z późn. zm.).

Ustawa z dnia 5 sierpnia 2010 r. o ochronie informacji niejawnych (Dz. U. Nr 182, poz. 1228).

DYREKTYWA KLASYCZNA (2004/18/WE)
DYREKTYWA SEKTOROWA (2004/17/WE)
DYREKTYWY ODWOŁAWCZE (2007/66/WE, 89/665/EWG, 92/13/EWG)
DYREKTYWA OBRONNA (2009/81/WE)
POZOSTAŁE DYREKTYWY
PROJEKTY DYREKTYW W SPRAWIE ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH

1,659

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

cbud napisał/a:
cbud napisał/a:

....... ale w warunkach umowy wpisz warunek, iż brak takowego skutkuje odstapieniem od umowy przez Zamawiającego z winy Wykonawcy w trbie natychmiastowym i jeszcze dokładne konsekwencje z tego tytułu. ..... Wstaw też termin na ile czasu przed upływem terminu zabezpieczenia musi być przedłożony następny.

Czyli ma czas zareagować

Ja bym nie ryzykował.

1,660

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

cbud napisał/a:

Pisze ... na całą kwotę .... czyli umowa będzie zabezpieczona w każdym momencie.

Niestety nie będzie, ponieważ wnosi na okres krótszy. A jaką masz gwarancję, że przedłuży? - Żadnej.  A zobowiązanie .... nic nie warte.

1,661

(9 odpowiedzi, napisanych Inne)

Moim zdaniem nie bo ....
Art. 147. 2. Zabezpieczenie służy pokryciu roszczeń z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy.

czyli całej umowy, a nie części umowy.

Zawsze może wyk. zmienić formę zabezpieczenia.

2 x nie musi. Do zaakceptowania.

1,663

(13 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Może - jeśli sama sobie pozwoliłaś na to - np. odpowiednim zapisem w jakimś regulaminie.

wg. niejakiego prezesa należałoby sumować - wg. KWE nie trzeba sumować - masz więc wybór.

1,665

(9 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Brak daty w ofercie przetargowej nie może być podstawą do wykluczenia wykonawcy z postępowania lub odrzucenia oferty jako niezgodnej z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Okoliczność ta nie uprawnia także zamawiającego do wezwania wykonawcy do uzupełnienia dokumentów w trybie art. 26 ust. 3 Pzp.

1,666

(85 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Jak nie prowadzą, to jak mają składać?

No dobra - np. jest w siwz zapis zgodnie z par.3.1.2 nowego rozp. o dok.- ofertę chce złożyć osoba fizyczna nieprowadząca działalności (bo może przecież - zgodnie ze słowniczkiem pzp)- i co ? - nowe brzmienie tego par. obliguje go do złożenia  - Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert -

- kiedyś było - a w przypadków osób fizycznych oświadczenie  w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy   - teraz tego nie ma -

- To con kurna na złożyć, skoro nowy zapis tego par. i siwz obliguje go do złożenia odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej  ??

Czegoś to już nie rozumiem ...

1,667

(85 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Marcel napisał/a:

Teraz osoby fizyczne muszą składać odpis z centralnej ewidencji.

\

I te nieprowadzące działalności też ..... ?

1,668

(85 odpowiedzi, napisanych SWZ)

edelka napisał/a:

Ja też mam pytanie.

Muszę wezwać do uzupełnienia oferty o informację o braku przynależności Wykonawcy  do grupy kapitałowej lub listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej co Wykonawca.

Pytanie, co mam napisać, w przypadku braku uzupełnienia wymaganego dokumentu, Wykonawca zostanie wykluczony z postępowania?
Na jakiej podstawie?
Jeśli nie przedstawi nic, żadnej informacji, czyli nie przedstawi ani inf. o braku przynależności, ani listy podmiotów, to uznać że nie przedstawił list podmiotów, czyli wykluczmy go na podst. art. 24b ust. 3?

Chciałabym w wezwaniu napisać co grozi Wykonawcy, jeśli nie odpowie na wezwanie...

Tak - 24b.3.

1,669

(30 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Tak - jak najbardziej.

Marta napisał/a:

czy  w opisie zam. na auto można wskazać kolor : czerwony, zielony
czyli oznacza to ze mzoe byc koloru czerwonego lub zielonego
trzeba mieć na to uzasadnienie dlaczego taki a nie inny kolor?

Wręcz trzeba wskazać kolor ...

1,671

(3 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Niestety  - trzeba to zaakceptować .....

1,672

(216 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Kasandra napisał/a:

Wracając do nowych ogłoszeń o zamówieniu: Jak dla mnie bez sensu pozostawiony jest wybór dla Zamawiającego do zaznaczenia "v" w pkt. III.4.4 Dokumenty dot. przynależności do tej samej grupy kapitałowej.
To wygląda tak, jakby Zamawiający miał jednak możliwość wyboru czy chce tych dokumentów żądać czy nie. Przecież skoro jest obligatoryjny wymóg w art. 26.2d ?
Już mogli dać tak jak w przypadku oświadczenia o spełnianiu warunków z art. 22.1 w pkt. III 4.1, że OPRÓCZ oświadczenia ..... należy przedłożyć....
Tak je śmiesznie przyczepili do tych dokumentów zagranicznych.
Tylko, że z 3 strony one - te dokumenty są takie samotne..... i nie mieliby czego napisać, że: w zakresie wykazania .... właściwie czego ?
Tak czy inaczej ja bym to trochę inaczej rozegrała z tymi dokumentami, zapewne jak i reszta użerających się właśnie praktyków :-D

Co tu dużo mówić czy też pisać - dziadostwo i tyle ....

Apel do karolak - podaj jeszcze raz imię i nazwisko tego posła  ... a masz może maila do niego ???

1,673

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

dorota26 napisał/a:

tak ale oni tłumaczą, że tamte pełnomocnictwa nie zostały odwołane - sa ważne

No i mają rację. Zostaw jak jest. Ewentualnie  - rozpocząć "procedurę" wyjaśniającą.

1,674

(15 odpowiedzi, napisanych SWZ)

eva napisał/a:

.....możesz dać warunek dla każdej części osobno. W sytuacji gdy wykonawca będzie skaldal ofertę na 2 części to musi spełniać łęcznie warunki na 1 i 2 część.
....

Znaczy spełniać warunek na każdą część osobno - jeśli postawiono osobno warunek na każdą część  z osobna  - smile

1,675

(5 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

marta566 napisał/a:

Dzięki Eva ale mnie chodzi o to czy my startując do przetargu tych podwykonawców wybieramy sobie dowolnie czy też sami musimy ogłosić przetarg na te prace które zlecimy podwykonawcy.

Jesteś wykonawcą - ?  -tak ? - to kto, jak nie inny sobie wybiera dowolnie podwykonawców  - .... jak nie ty,  jako wykonawca .... no chyba, że o czymś nie wiem.

Eva z punktu widzenia zamawiacza spojrzała na tę bolesną kwestię ...