Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 68 z 108)
covec napisał/a:Ja mam oświadczenie i listę na jednym druku. Coś będzie musiał załączyć. A Jeśli nie załączy to zanim wezwę do uzupełniania to napisze do UZP z prośbą o opinię w temacie. Ktoś musi wiedzieć jak prawidłowo rozwiązać taką sytuację.
To odpowiedź dostaniesz niezwłocznie - nie mniej niż 30 dni . 
karolk napisał/a:I kolejny fragment wyroku KIO 650/11
"Wskazał, że Odwołujący podnosi w treści odwołania, że Zamawiający dokonał błędnej interpretacji pojęcia: ?dokument potwierdzający należyte wykonanie usługi", gdyż nie uznał przedstawionych przez Odwołującego faktur za tego rodzaju dokument. Biorąc pod uwagę powyższe stwierdzenia Odwołującego, należy zgodzić się z Odwołującym, że orzeczenia KIO wskazują, że katalog dokumentów, jakie wykonawcy mogą przedstawić na potwierdzenie należytego wykonania usługi jest otwarty, a więc dokumentem takim mogą być nie tylko listy referencyjne. Jednocześnie należy stanowczo podkreślić, iż jak wskazuje w swych orzeczeniach KIO, za każdym razem ?istotne jest to, aby dokument ten potwierdzał okoliczność należytego wykonania prac wymienionych w wykazie" (wyrok KIO z dnia 10.07.2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 703/09, sygn. akt: KIO/UZP 709/09). W związku z tym, może być to również faktura: ?jednak w takim przypadku z faktur - jeżeli miałyby być uznane za dokumenty potwierdzające należyte wykonanie dostaw - musiałoby w sposób niebudzący wątpliwości wynikać, że odbiorca faktury zaakceptował ją bez zastrzeżeń." (wyrok KIO z dnia 25.02.2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 143/10). Ponadto nawet, jeżeli uznać, że przedstawione faktury poświadczają stałe kontakty pomiędzy nim, a danym klientem, nie oznacza to jeszcze, że przez sam fakt wystawienia faktury, a nawet wykonania danej usługi należy domniemywać, że została ona wykonana należycie. Tego rodzaju stwierdzenia nie można, bowiem wywieść z samej treści faktury. Faktura stanowi jedynie dowód domagania się zapłaty przez jeden podmiot, nie świadczący jednak ani o tym, że zapłata nastąpiła, ani co szczególnie istotne w niniejszej sprawie, że usługa została wykonana należycie. Powołał również wyrok z dnia 28.06.2010 r., sygn. akt: KIO 1083/10, sygn. akt: KIO 1085/10. Biorąc pod uwagę powyższe, stwierdził, że aby uznać fakturę za dokument potwierdzający należyte wykonanie zamówienia musiałaby być ona przykładowo opatrzona sformułowaniem wprost potwierdzającym należyte wykonanie usługi. Zważywszy, iż fakturę może wystawić każdy przedsiębiorca, sam fakt jej wystawienia nie potwierdza należytej realizacji usługi, a taki wymóg ustanawia § 1 ust. 1 pkt 3 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów. Nawet w orzeczeniach, które przywołuje Odwołujący na poparcie swojego stanowiska w przedmiocie faktury, wyraźnie wskazuje się, że o ile: ?ustawodawca pozostawił wykonawcom dowolność, co do formy i treści dokumentu, z zastrzeżeniem, że w każdym przypadku z dokumentu takiego winno wynikać wykonanie robót, dostaw lub usług zgodnie z przyjętym zobowiązaniem umownym (należyte wykonanie zamówienia publicznego" (wyrok KIO z dnia 19.08.2009 r., sygn. akt: KIO/UZP 1016/09)".
ok - karolk - ale teraz (od 20.02.13) nie można mówić, że fakturę należy traktować jako poświadczenie
karolk napisał/a:Marcel - zobacz Informator UZP Nr 2/2013 - oto fragment:
"Z przepisów powszechnie obowiązujących nie wynikał bowiem wymóg określonej treści dokumentów składanych na potwierdzenie odpowiedniego wykonania zamówienia. W praktyce, najczęściej spotykanymi dokumentami składanymi przez wykonawców na potwierdzenie należytego wykonania zamówienia były referencje, a więc wystawione przez odbiorcę świadczenia wykonawcy zaświadczenia potwierdzające zrealizowanie zamówienia w sposób właściwy, zgodny z umową, bez zastrzeżeń. Jednak z ugruntowanego orzecznictwa i poglądów doktryny wynikało, iż również inne dokumenty, takie jak faktury, protokoły zdawczo - odbiorcze, mogły stanowić dokument potwierdzający należyte wykonanie zamówienia"
No właśnie - niejaki prezes twierdzi, że faktura=należyte wykonanie. Bzdura do potęgi. Facet oderwany od rzeczywistości.
Tak - mamy - ale nie imiennie - bo po co ...
Bitter napisał/a:Z tego co wiem informator dotyczył projektu rozporządzenia, a rozporządzenie wyszło całkiem inne .... Lol
Tak różni się co nie co -
myszy1953 napisał/a:razem z majtkami
:-) ale z gumką czy bez?
Gordon napisał/a:zapoznałem się z nowym rozp,
to znaczy że teraz w PN unijnych każdy wykonawca musi dostarczać wydrug z CEIDG ??
dobrze rozumuje ?
Tak.
Marta napisał/a:teraz w sensie po nowelizacji tak?
a przed byłby ok taki zapis?
1. Tak
2. Dopuszczalne
covec napisał/a:karolk napisał/a:Jak będziecie mieli problem z interpretacją lub stosowaniem art. 22 ust. 5 ustawy Pzp, to ja proponuję telefon do senatora Andrzeja Owczarka - to pan senator jest autorem zapisu art. 22 ust. 5.
Skrzynka pocztowa się Panu senatorowi zapcha 
już mamy - i podejrzewam, że p. senator też ma ...
Marta napisał/a:czyli ceidg moga przedkladac wlaścicele dzial . gospodarczej tak? pozostali czyli spoółki krs?
ja we siwz daje taki wymóg: Aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert.
W przypadku osób fizycznych wymagane oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 zawarte jest w treści oświadczenia wymienionego w pkt. A..... niniejszej specyfikacji.
czyli działalności gosp. nie musza skladac juz niczego bo w oswiadczeniu miesci sie ten wymóg?
Już teraz nie tak - winno być
Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert;
Bitter napisał/a:Oj gdyby się dało.
Muszę zrobić na podjazd, zaraz potem w innym budynku na windę, w innym wykładziny, zaraz ubezpieczenie, leki, art elektryczny , hydrauliczne....
Nie da rady czekać 
Zgodnie z opinią niejakiego prezesa, wszystko musiałbyś łączyć i robić jednym postępowaniem 
Marcel napisał/a:Można nie dawać załącznika, ale ryzyko jest duże że wykonawca po prostu zapomni 
... to się wezwie do uzupełnienia ??
Ale nieopłacona polisa jet tym innym dokumentem - uznać jak najbardziej !
Należy także zauważyć, że zgodnie z orzeczeniem KIO, zawarcie ważnej umowy ubezpieczeniowej może potwierdzać również polisa jeszcze ?nieopłacona? (zgodnie bowiem z art. 814 § 1 i 2 Kc strony mogą się umówić, że ubezpieczyciel będzie ponosił odpowiedzialność jeszcze przed opłaceniem składki). Jednak taką polisę można uznać za ?inny dokument, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony?, o którym mowa w rozporządzeniu (uchwała Krajowej Izby Odwoławczej Urzędu Zamówień Publicznych z 14 stycznia 2011 r., sygn. akt KIO/KU 108/10).
szad napisał/a:na stronie UZP zamieścił ogłoszenie o przetargu. zawsze można rzucić okiem jak UZP podszedł do tematu nowelizacji w ogłoszeniu i siwz - http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1043
A gdzie w tym SIWZ lista lub informacja w myśl ZNOWELIZOWANYCH przepisów pzp - czyli 26.2d ?? - pytam .... bo nie mogę znaleźć
klakier napisał/a:jarosław napisał/a:Wraca wypis z ewidencji działalności gospodarczej?
Ano na to wychodzi.
klakier
A co jeśli ofertę składa osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej ?. Bo przecież ta osoba może złożyć ofertę ...., a oświadczenia nie może z art. 24.1.2 , bo ... go w par. 3.1.2 rozporządzenia nie ma ..... czy wystarczy zatem oświadczenie osób fizycznej nie prowadzącej działalności z art. 24.1 jeno ??
MIRAS napisał/a:Przeczytaj art. 41 i powiedz mi gdzie jest napisane, że muszę zamieścić informację o dokumentach. Porównaj go z innymi przepisami odnoszacymi się do poszczególnych trybów, w zakresie treści ogłoszenia.
Reasumując: Możesz wszcząć postępowanie w trybie PN bez wskazywania w ogłoszeniu dokumentów (nota bene: w tej kwestii jest spór między KIO i UZP - na szczęście ustawa rozstrzyga to jednoznacznie; aczkolwiek ostrożnie z takim działeniem w przypadku gdy zamówienie jest finansowane ze śr. unijnych).
Ale to jest katalog otwarty, więc lepiej zmieścić informację o dokumentach.
karolk napisał/a:Jak z poyższych postów wynika - to jest masakra. Stąd te wyrazy współczucia. Ja nie mam z tym problemu bo jestem już na emeryturze.
temu to dobrze - 
Marta napisał/a:edelka jeszcze przez rok mozesz stosowac stare rozporządzenie odnosnie potwierdzania nalezytego wykonania dostaw,uslug czy robót
niestety to nie edelka czyli zamawiający może stosować - ale wykonawca może przez rok stosować stare rozporządzenie - jakaś paranoja - par. 9 ust. 2 rozpo.
edelka napisał/a:No i masz babo placek.... czyli muszę stosować nowe rozporządzenie.
I z tymi wykazami wykonanych usług dostaw mam problem...
Czyli co? mają mi wykazać wszystkie główne usługi (co to znaczy główne?).
A jak chcę aby wykazali 2 dla potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu i chcę punktować doświadczenie to jak to się ma do nowego rozporządzenia?
A poza tym skoro z przyczyn obiektywnych ktoś nie może uzyskać poświadczenia należytego wykonania usług/dostaw, to może sam napisać oświadczenie...
Czyli to właściwie żadne potwierdzenie...
I jak mam stwierdzić czy z przyczyn obiektywnych nie mógł dostać od Zleceniodawcy referencji?
Podpowiedzcie coś, bo nie chcę aby jedynym kryterium oceny była cena!
dzięki za życzenia;)
W tej sytuacji (patrz:nowelizacja niby) najlepiej będzie jednak 100 % cena.
karolk napisał/a:Wszystkim zamawiaczom składam wyrazy głębokiego współczucia z okazji wejścia w dniu dzisiejszym w życie nowelizacji ustawy Pzp.
oraz aktów wykonawczych, w szczególności - rozporządzenia w sprawie dokumentów.
Nie wiem czy Ci dziękować karolk za te życzenia. 
eva napisał/a:Bazujesz na starym rozporzadzeniu az do momentu kiedy wejdzie w życie nowe 
Dokładnie - a kiedy wejdzie, a raczej zejdzie z uzgodnień międzyresortowych .... who raczy wiedzieć
izawin napisał/a:Nawet jeżeli wszystkie informacje zawarte w złożonych dokumentach i formularz cenowym, a co do terminu związania ofertą zwrócić się pismem o uzupełnienie ???
O uzupełnienie czego ?
Nic dodać ani ująć - jak poprzednicy
Znalezione posty: 1,676 do 1,700 z 2,682