Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Aktywne tematy Tematy bez odpowiedzi
Opcje wyszukiwania (Strona 30 z 95)
24.3 dotyczy postępowań wieloetapowych, np PO, zresztą masz zastrzeżenie że jest jeszcze art 92.1.3
Oczywiście najpoprawniej byłoby powtórzyć czynność wyboru. Samo niezależne wykluczenie tej jednej oferty spowoduje chociażby problem z rankingiem ofert, czyli trzeba zrobić to kompleksowo.
Ja osobiści gdybym miał mało czasu zostawiłbym temat jeżeli jest to któraś tam oferta.
Tak sobie teoretyzuję.
Wybrany wykonawca odmawia podpisania umowy a następna oferta to nasz niewykluczony. I co, wyznaczam mu termin do podpisania umowy bo jego oferta jest aktywna, tyle że on nie podpisze umowy bo nie jest zainteresowany. Z wadium problemu nie ma bo zwrócone (po wyborze).
Więc może a) 
samzam napisał/a:...................... w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu (zamawiający w powyższym przypadku żądał dołączenia do oferty zobowiązania.... w originale lub notarialnej kopii)
Jednocześnie w wykazie osób wskazał dysponowanie bezpośrednie.
Zamawiający wezwał Wykonawcę do wyjaśnienia powyższych wątpliwości (87.1). Wykonawca dołączył kopie zobowiązań -poświadczone za zgodność z oryginałem,.
Czy Zamawiający może wezwać do uzupełnienia oryginałów?
Nie wiem czy dobrze rozumiem problem ale....
Warunek postawiony w SIWZ jest niezgodny z Pzp. Nie można żądać zobowiązania od osób wykonujących zamówienie. Brak do tego podstaw w rozporządzeniu.
Podstawy do odrzucenia/wykluczenia są ściśle określone w art 89/24 i tam nie ma nic na temat braku wyjaśnień.
Sam brak wyjaśnień może być dla ciebie pomocny przy formułowaniu podstaw do odrzucenia, brak wyjaśnień oznacza że twoje wątpliwości niejako się potwierdzają. Niestety podstawy odrzucenia muszą być solidne - wynikające z art. 89.
O! Świetne orzeczenie. Dziękuję wam za pomoc.
Jesteśmy przed otwarciem ofert więc na razie czekam. Znam jedynie kwotę wadium bo już jest na koncie, a oferta będzie na 100% na wszystkie części.
Przetarg podzielony na 3 części. Każda z części zabezpieczona ma zostać wadium w wysokości 1100,00 zł razem 3300,00. Wykonawca wniósł wadium w wysokości 3000,00 czyli zabrakło 300 zł. Przelew nie określa których części dotyczy wadium.
Czy zamawiający:
może sam wybrać części które sa zabezpieczone wadium?
wezwać do dodatkowych wyjaśnień wykonawcę który sam określi te części?
wykluczyć wykonawcę ze wszystkich części?
Na pewno przemyśl cały temat. Może jest może nie ma RNC. Nie daj się podpuścić wykonawcy. Ale oczywiście całą procedurę wyboru jak najbardziej możesz wstrzymać i przeprowadzić brakujące czynności.
Brak podstaw.
Najlepiej pismo do wykonawców o przeprowadzeniu dodatkowej czynności tj. badanie RNC i informacja o zmianie daty podpisania umowy.
Porządek posiedzenia - PROJEKT
Początek posiedzenia w dniu 8 czerwca 2016 r. o godz. 11.00
1. Ustawa o zmianie ustawy ? Prawo zamówień publicznych oraz niektórych innych ustaw
Nasza pierwsza 
Plac wynajął, ma stosowną umowę i to raczej będzie bezpośrednie dysponowanie. Nie wiem po co i do czego jest potrzebne zobowiązanie podmiotu 3 względem wykonawcy, ale to pewnie wynika z niewiedzy wykonawcy skoro taką deklarację złożył.
Wg mnie w wyjaśnieniu wykonawca powinien wskazać (odpowiednie pytania zamawiającego) jaką umową dysponuje a ocena tego należy do zamawiającego.
Jeżeli mimo wszystko potwierdzi pośredni charakter dysponowania - zobowiązanie podmiotu 3, to obok uzupełnienia dokumentów dotyczących podm. 3 w wykazie powinien również zmienić informację dotyczącą dysponowania placem. Jeżeli już teraz wezwiesz do uzupełnienia wykazu narzędzi z powodu jednego z parametrów to później nie uzupełnisz dysponowania.
W takiej sytuacji najpierw bym wyjaśnił a potem wzywał. Wezwać możesz tylko raz.
A wiemy na czym polega to bezpośrednie dysponowanie miejscem przez wykonawcę?
Art 18.3 noweli i dotyczy zmienionego 144.1.2),3),6). Ale poczytaj dokładnie zmieniony art 144 bo może nic nie będzie pasowało do twojej sytuacji.
Może art 200.1.1.c
A co jeszcze? ???
Może pomył A nie jest zły. Oby nie przesadzić z poprawkami. Wójt nie wykonywał czynności a jedynie przekazywał czynności zatwierdzone wcześniej przez upoważnioną do tego osobę.
Możesz. Jeżeli zdecydujesz przesunąć brakujące środki z części nr 1 wybierasz ofertę w części nr 2
Najwcześniej 24.06 ale to jeżeli 9 będzie opublikowane a wczesniej potrzebny jeszcze podpis prezydenta. Ja liczę że nowela zacznie działać w lipcu.
Na otwarciu ofert podajesz to co masz na zamówienie na które wpłynęły oferty art 86.3 ".... na sfinansowanie zamówienia....". Zamówienie uzupełniające to oddzielna sprawa.
Oczywiście możesz przeanalizować sytuację (czy to się opłaca czy masz wolne środki) i brakujące środki przesunąć , np z zamówienia uzupełniającego jeżeli te pieniądze fizycznie są w budżecie. Art 93.4 dotyczący unieważnienia postępowania mówi "...... chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę.....", czyli podstawa jest.
Informacja dotycząca podwyższenia kwoty nie musi być przekazana wykonawcy.
Odpowiem ci tak.
Co konia obchodzi że wóz się przewrócił. To co będziesz robił po otwarciu ofert to zupełnie inna historia. Przepis jest jasny - par 1 mówi kiedy się ustala WSZ a par. 2 mówi kiedy się poprawia WSZ. W obu przypadkach ustawa mówi "...przed wszczęciem postępowania...."
A co do RNC. Nie wiem. Może wcale nie będzie takiej potrzeby żeby wszczynać procedurę. Są orzeczenia KIO które pozwalają na odstępstwa od tych 30% chociaż w znaczącej przewadze nakazują bezwzględnie badać RNC. Może to właśnie taka sytuacja która by uzasadniała odstąpienie od badania RNC w ocenie KIO.
Tu znów pomocna okaże się nowela. Przepis o 30% nie będzie już bezwzględnie obowiązujący, nowe brzmienie pozwala na odstąpienie od badania RNC w uzasadnionych przypadkach. Ale to dopiero pod koniec czerwca.
Jedno jest pewne, zamawiający nie dołożył należytej staranności przy oszacowaniu wartości zamówienia skoro takie kwiaty wychodzą po wszczęciu postępowania
Kwestie dotyczące finansowania inwestycji są istotnymi postanowieniami umowy. W obecnym brzmieniu art 144 wg mnie takie zmiany sa niedopuszczalne.
Poczekaj parę dni, wejdzie nowa ustawa z nowym brzmieniem art 144 który można stosować po wejściu w życie noweli do zawartych już umów czyli ok końca czerwca.
Tak, postąpiłbym jak Janek. Zapytałbym czy zgodnie z dołączonym do oferty wzorem umowy wykonawca deklaruje następujące terminy oraz wysokości kar i w razie potwierdzenia odrzuciłbym.
...Chociażby dlatego trzeba wartość zaktualizować...... do czego nie masz żadnej podstawy prawnej.
Do momentu kiedy droższa oferta nie stanie się ofertą najkorzystniejszą nic nie rób. Nie ma potrzeby dodatkowego opisywania tej oferty.
Jeżeli ta oferta stanie się najkorzystniejszą bo np odrzucisz ofertę nr 1 to wtedy trzeba wykazać podstawę do unieważnienia, sprawdzić pieniążki i podjąć decyzję czy nas stać na tą ofertę czy nie.
Czyli inaczej niż w pierwszych projektach. Za to mamy możliwość nie badania RNC jeżeli wydaje się OK przy wystąpieniu różnic 30%
Pisemność danej czynności zgodnie z KC zachowana jest tylko w przypadku złożenia podpisu na kartce papieru i przekazaniu tej kartki - dokumentu stronie. Drugi przypadek to złożenie tzw podpisu kwalifikowanego co w takim przypadku zrównuje się ze złożeniem pisemnego oświadczenia woli. Część czynności zgodnie z KC oraz Pzp wymaga formy pisemnej, np art 82.2 Pzp - wymagana pisemna forma oferty. Do zachowania formy pisemnej wymagane jest złożenie podpisu pod oświadczeniem woli jak wyżej.
Jakiekolwiek inne sposoby przekazywania oświadczenia woli nie ma waloru formy pisemnej.
Zamawiający w opisywanym przypadku nie może uchylić się od skutków prawnych złożonego przez wykonawcę oświadczenia woli w postaci wyjaśnień nt. RNC pomimo braku pisemnej formy tego oświadczenia ponieważ nie jest w tym wypadku wymagana forma pisemna. Zgodnie z SIWZ zamawiający dopuścił inne formy porozumiewania się poza formą pisemną (art 27 Pzp).
Jedynym problemem wg mnie jest potwierdzenie czy faktycznie wykonawca złożył to oświadczenie ale do tego w zupełności wystarcza stwierdzenie że adres e mail jest zgodnego z tym który zadeklarował wykonawca. Nawet w sytuacji braku adresu email w ofercie, zamawiający powinien w razie wątpliwości ustalić czy takie oświadczenie faktycznie złożył wykonawca, bo ono od chwili w której dotarło do zamawiającego (znalazło się na jego skrzynce meilowej) należy uznać za dostarczone w terminie.
Znalezione posty: 726 do 750 z 2,371