Można by było jeszcze spróbować zastosować par 10 ust 2 rozporządzenia. Pytanie jak traktować pojęcie "wskazania" przez wykonawców dokumentów i oświadczeń.
Ciekawe jak to się wszystko rozwinie bo pola do interpretacji nowych przepisów jest wiele.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez jarosław
Można by było jeszcze spróbować zastosować par 10 ust 2 rozporządzenia. Pytanie jak traktować pojęcie "wskazania" przez wykonawców dokumentów i oświadczeń.
Ciekawe jak to się wszystko rozwinie bo pola do interpretacji nowych przepisów jest wiele.
A jeszcze nieśmiało zapytam.
A co ze źle wypełnionym JEDZEM lub oświadczeniami kolejnych wykonawców dołączonym do oferty? tez wszystkich wzywamy do uzupełnienia czy tylko wykonawcę od najkorzystniejszej oferty?
Nie zgadzam się !
A w przypadku braku uzupełnienia wykluczyć.
A czytając 24aa dowiadujemy się że:
Zamawiający może, w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego, najpierw dokonać oceny ofert, a następnie zbadać, czy wykonawca, którego oferta została oceniona jako najkorzystniejsza, nie podlega wykluczeniu oraz spełnia warunki udziału w postępowaniu, o ile taka możliwość została przewidziana w specyfikacji istotnych warunków zamówienia lub w ogłoszeniu o zamówieniu.
Czyli procedura wykluczenia stosowana jest tylko do oferty najkorzystniejszej.
Dla mnie ten przepis jest niejasny. Niczego nie badam do niczego nie wzywam pozostałych wykonawców, tylko w odniesieniu do GK wszyscy muszą złożyć oświadczenie.
wszystkich
A z czego to wynika?
Wg mnie art. 26.2 mówi o tym co zamawiający na etapie przygotowania postępowania może określić w SIWZ jako dokumenty niezbędne do złożenia przez "najlepszego" wykonawcę.
Na etapie po złożeniu ofert zamawiający nie ma już dowolności tylko wzywa do przedstawienia dokumentów które mógł wcześniej dowolnie wskazać w SIWZ.
No właśnie, czy przy procedurze odwróconej 24aa mam wykluczyć innych wykonawców w/z z naruszeniem art 24.1.23 (GK) w I etapie? Po ocenie ofert przed wezwaniem do złożenia reszty dokumentów oferty nr 1 temat GK jest wyjaśniony (np kolejny z rankingu wykonawca złożył i podlega wykluczeniu lub nie złożył i nie uzupełnił GK na wezwanie).
A co w przypadku jeżeli wykonawca we wstępnym oświadczeniu nie potwierdzi że spełnia warunek lub podlega wykluczeniu. Do progu 11.8 może nie będzie problemu bo oświadczenie jest banalnie proste ale przy zamówieniu powyżej 11.8 JEDZ nie jest łatwym do wypełnienia dokumentem więc mogą być błędy nawet po wezwaniu do uzupełnienia. Czy przy 24aa zamawiający ma obowiązek badać wszystkie wstępne oświadczenia (w tym JEDZ) czy tylko te najkorzystniejsze i tylko w odniesieniu do nich wzywać w trybie 26.3 w razie stwierdzenia błędów w tych dokumentach.
Ale z 24aa wynika że jakakolwiek aktywność zamawiającego w odniesieniu do oświadczeń i dokumentów dotyczy tylko oferty najkorzystniejszej.
O to to, dup...ochron musi być aktualny.
A przy procedurze 24aa zamawiający musi wzywać do uzupełnienia oświadczenia GK jeżeli wykonawca drugi i kolejny nie złożą tego dokumentu w terminie 3 dni?
Do tej pory jak i po nowelizacji żądanie krs czy ceidg nie było związane w żaden sposób z weryfikacją podpisu. Żądałeś na potwierdzenie braku podstaw wykluczenia w zakresie likwidacji / upadłości. I podobnie jest teraz, a niejako przy okazji załatwiony był temat reprezentacji wykonawcy.
W SIWZ jednej znanej dyrekcji drogowej, znalazłem zapis że na potwierdzenie reprezentacji żąda się wypisu z rejestru. Ale skoro rozporządzenie nie daje takiego uprawnienia to w/g mnie jest to żądanie nieuprawnione.
Dlatego jak chce się mieć oficjalnie KRS/CEIDG to trzeba stawiać warunek fakultatywny, albo sprawdzać w rejestrach "nieoficjalnie" kto jest uprawniony do podpisywania. Tak w jednym jak i drugim przypadku trzeba będzie śledzić rejestry bo chyba z biegiem czasu wykonawcy odzwyczają się od składania ich w formie papierowej skoro nie muszą tego robić
I co, po 3 dniach wzywać w trybie art 26.3 do uzupełnienia?
Wg mnie to jest gniot, chyba że orzeczenia pójdą w tą stronę że złożone z ofertą oświadczenie jest prawidłowe i nic nie trzeba uzupełniać.
A czy może być tak że dokumenty z rozporządzenia:
5.2 - zaświadczenie
5.3 - zaświadczenie
5.5 - oświadczenie
5.9 - oświadczenie
to ten sam rodzaj dokumentów odnoszący się do zaległości ZUS US które w jednakowym stopniu potwierdzają spełnianie warunku 24.1.15 i 24.5.8
Nie można 2x szacować tego samego przedmiotu zamówienia, tzn raz do ustalenia wartości wykonania dokumentacji projektowej a drugi raz dodając wartość tej dokumentacji do wartości szacunkowej RB. Nie da rady.
Wg mnie art 26.1 należy czytać przez pryzmat art 25.1 - W postępowaniu o udzielenie zamówienia zamawiający może żądać od wykonawców wyłącznie oświadczeń lub dokumentów NIEZBĘDNYCH do przeprowadzenia postępowania. Art 24.5 daje możliwość oceny czy przesłanka do wykluczenia wymieniona w tym przepisie jest konieczna do przeprowadzenia postępowania. Zamawiający robi to niezależnie czy postępowanie jest do 11.8 czy powyżej.
24.1 zamawiający zawsze wyklucza ale do 11.8 zamawiające MOŻE wezwać do złożenia dokumentów (ZUS US KRS/CEIDG KRK)
powyżej 11.8 zamawiający wzywa
24.5 zamawiający może wykluczyć więc tak do jak i powyżej 11.8 zamawiający decyduje jakie dokumenty ma złożyć wykonawca
Tam jest tylko informacja o wynagrodzeniu, PESEL, imię i nazwisko.
Tyle że dane na jednej stronie dotyczą 6 czy 9 osób ułożone alfabetycznie. Więc jeżeli zamawiający zażyczy sobie ZUS RCA to może dostać dane wszystkich pracowników firmy niekoniecznie związanych z realizacją zamówienia.
No ale kiedyś to się wykluczało i po kłopocie, teraz kolejny podm. "3". A co z kolejnym wezwaniem w trybie 26.3?
Projektu bym nie doliczał.
Tylko to co na etapie budowy jest niezbędne do wykonania RB a stanowi "wkład" zamawiającego. Jeżeli projekt przewiduje wycinkę drzew to jak najbardziej.
Podm. "3" art 22a ust 6
Przepis mówi:
Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe lub sytuacja ekonomiczna lub finansowa, podmiotu, o którym mowa w ust. 1, nie potwierdzają spełnienia przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tych podmiotów podstawy wykluczenia, zamawiający żąda, aby wykonawca w terminie określonym przez zamawiającego: zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami lub ......
Czy to oznacza że zamawiający po przeprowadzeniu badania wykonawcy (warunki udziału, podstawa wykluczenia) w tym po wezwaniu do uzupełnienia dokumentów (26.3) jest zobowiązany do ponownego badania NOWEGO podmiotu "3"?
Umowy zlecenia w deklaracji opatrzone są innym kodem.
Szkoły i przedszkola nie są osobami prawnymi.
Jeżeli do RB za 2 mln zł dołączysz dostawę za 1 mln wyjdzie ci jeden przetarg za 3 mln na RB który przeprowadzisz w procedurze krajowej.
Oddzielna dostawa za 1 mln daje ci kwotę 239000,00 euro czyli kwotę do przetargu w procedurze "unijnej".
Chyba chodzi o wyeliminowanie takich sytuacji
No to wiemy że nie można.
A jak to jest z wykazem osób, mogę żądać wskazania z imienia i nazwiska osób skierowanych do wykonania zamówienia?
Wspomnę, że szkoleniowiec mówił że przy zastosowaniu 24 aa mamy doczynienia z postęowaniem dwuetapowym
Pomału zaczynam to ogarniać ale idzie mi to z trudem ![]()
W pewnym sensie szkolący miał rację. Przetarg nieograniczony dzięki procedurze odwróconej stał się niejako postępowaniem dwuetapowym, ale jednak nie do końca. Wcześniej badanie ofert z badaniem spełniania warunków udziału w postępowaniu odbywało się jednocześnie. Teraz mamy dwa etapy, badanie ofert - ranking i dopiero badanie warunków. Tyle że dalej jest to jeden etap. Ranking ofert nie wyklucza możliwości wyboru droższych ofert. Wszystkie oferty do samego końca są "w grze".
W przetargu ograniczonym dwu etapowość polega na wystąpieniu dwóch kolejnych etapów gdzie przejście do kolejnego etapu oznacza definitywne wykluczenie części wykonawców nie przechodzących do kolejnego etapu - składania i oceny ofert.
Jak dobrze zrozumiałem nowe pojęcie "kryteria selekcji" które można znaleźć we wzorze ogłoszenia (III.3 , III.5.2) odnosi się do przetargu ograniczonego i innych dwuetapowych trybów. Wzór ogłoszenia jest jednakowy dla przetargu nieograniczonego i ograniczonego.
Podobnie na stronie UZP mamy 2 rodzaje oświadczenia
Oświadczenie z art 25a ust 1 ustawy Pzp / warunki udziału - postępowanie jednoetapowe
Oświadczenie z art 25a ust 1 ustawy Pzp / warunki udziału - postępowanie dwuetapowe
w którym występuje mowa kryterium selekcji.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez jarosław
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc