13,301

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeśli postanowiłeś, że przedmiar robót ma stanowić jedynie materiał pomocniczy, na podstawie którego wykonawca przygotuje swoją ofertę, nawet błędy w kosztorysie ofertowym polegające np. na pominięciu pozycji z przedmiaru nie mogą spowodować odrzucenia oferty! Potwierdza to orzecznictwo KIO.
OrzeczenieOferta oraz załączone do niej kosztorysy są dla zamawiającego pomocne w ustaleniu ceny ryczałtowej. Cena ryczałtowa jednak, mimo błędów w kosztorysie, nie może ulec zmianie. Ewentualne uchybienia w sporządzaniu kosztorysu nie mogą mieć wpływu na ważność oferty, ponieważ kosztorys ofertowy w tym przypadku ma charakter tylko informacyjny, a obowiązującą ceną oferty jest ryczałt obejmujący wykonanie wszystkich robót określonych w siwz (wyrok KIO z 15 stycznia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 65/07).

Kolejny wyrok w przedmiotowej kwestii (wyrok KIO z dnia 30 grudnia 2009 roku, sygn. akt. KIO/UZP 1582/09) zwraca uwagę na konieczność odróżnienia omyłki polegającej na braku wyceny pozycji od omyłki polegającej na zmianie treści pozycji, która może stanowić o niezgodności treści oferty z SIWZ. KIO stwierdziła w tym wyroku: ?dla oceny zgodności oferty z treścią SIWZ nie ma znaczenia czy w określonych pozycjach (?) występują braki ? bowiem co do zasady brak wyceny określonych pozycji  przy ustaleniu ceny ryczałtowej za wykonanie przedmiotu zamówienia nie ma znaczenia (?). Natomiast mimo zastrzeżenia przez Zamawiającego wyłącznie informacyjnego charakteru kosztorysu (?) mogłoby mieć znaczenie, czy w ofercie zaproponowano wykonanie innego przedmiotu zamówienia, niż Zamawiający oczekiwał w SIWZ.? Jak wynika więc z tego orzeczenia, pomimo ustalenia wynagrodzenia ryczałtowego kosztorys podlega ocenie ale wyłącznie pod kątem zaproponowania przez Wykonawcę wykonania zamówienia w inny sposób, niż oczekiwał Zamawiający, np. w innej metodologii, z użyciem innych materiałów itp.

13,302

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Tak jak responder zauważył nie 3 a 5 lat.

13,303

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie.

13,304

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nawet jeżeli kosztorys był żądany a zawiera błędy nie ma powodu do odrzucania oferty, a na przyszłość żądać tylko od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy.

13,305

(5 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Wszystkie roboty razem.

13,306

(13 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hmm, a ja jestem odmiennego zdania:
Jeśli  przedmiar robót ma stanowić jedynie materiał pomocniczy, na podstawie którego wykonawca przygotuje swoją ofertę, nawet błędy w kosztorysie ofertowym polegające np. na pominięciu pozycji z przedmiaru nie mogą spowodować odrzucenia oferty! Potwierdza to orzecznictwo KIO.
OrzeczenieOferta oraz załączone do niej kosztorysy są dla zamawiającego pomocne w ustaleniu ceny ryczałtowej. Cena ryczałtowa jednak, mimo błędów w kosztorysie, nie może ulec zmianie. Ewentualne uchybienia w sporządzaniu kosztorysu nie mogą mieć wpływu na ważność oferty, ponieważ kosztorys ofertowy w tym przypadku ma charakter tylko informacyjny, a obowiązującą ceną oferty jest ryczałt obejmujący wykonanie wszystkich robót określonych w siwz (wyrok KIO z 15 stycznia 2008 r.; sygn. akt KIO/UZP 65/07).

Nie wykluczać tylko odrzucić.

Brak stosownego pełnomocnictwa to 89.1.8 w zw. z KC art. 104

13,309

(7 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Wykonawca będący spółką jawną w celu potwierdzenia, iż nie zalega z uiszczaniem podatków powinien przedstawić odpowiednie zaświadczenie wydane przez właściwego naczelnika urzędu skarbowego odnoszące się do samej spółki jawnej, a nie jej wspólników. Nie przedstawienie tego rodzaju zaświadczenia skutkuje wykluczeniem wykonawcy z postępowania na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 ustawy.
ZUS każdy ze wspólników.

13,310

(1 odpowiedzi, napisanych Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych)

Stosujesz 2010r. Nr 113 poz 759.

13,311

(21 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Hubal dobrze radzi, zostawić w spokoju i oceniać ofertę.

13,312

(6 odpowiedzi, napisanych SWZ)

Bez dwóch zdań zmodyfikować SIWZ jak radzili poprzednicy.

13,313

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Sądzę jak Myszy.

myszy1953 napisał/a:

po 1 może żądać , po 2 z postu # 1nie bierze udziału więcej się nie wypowiadam na ten temat

Ja również.

Miraa napisał/a:

Zamawiający żąda zaświadczeń ZUS, US, KRK podmiotu trzeciego, jeśli oczywiście bierze udział w wykonaniu części zamówienia.

I chyba wszystko jasne.

Chwila bo faktycznie cosik zagmatwane, aby można było mówić o poleganiu przez wykonawcę na zasobach innych podmiotów w zakresie dysponowania osobami zdolnymi do realizacji zamówienia, osoby te muszą zostać udostępnione przez ten podmiot (są na przykład pracownikami podmiotu trzeciego). W takiej sytuacji żądane  oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu z postępowania oraz ewentualne inne dokumenty składa podmiot trzeci - oddający w dyspozycję wykonawcy osoby w postaci kierowników budowy, kierowników ds. elektrycznych i sanitarnych itd. Żądanych w tym zakresie dokumentów lub oświadczeń nie składają poszczególne osoby, które zostały oddane w dyspozycję wykonawcy, uczestniczącemu w Twoim postępowaniu.

13,317

(7 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

myszy1953 napisał/a:

nie w kosz tylko z procedurą do archiwum na 4 lata     smile

Myszy to chyba jasna sprawa wink

Raczej nie wpisuj konkretnego podręcznika.

Niestety jest to już inny rodzaj zamówienia niżeli ten z podstawowego.

13,320

(4 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli wymagaliście 1 robotę a taka jest przedstawiona bez błędów to jest OK.

13,321

(1 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Nie ma podstawy.

13,322

(2 odpowiedzi, napisanych Oferty, badanie i ocena ofert)

Jeżeli zamawiający wymagał przedłożenia na podstawie § 5 ust. 1 Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane ? zwanego dalej rozporządzeniem,  rysunków i katalogów w celu potwierdzenia, że oferowane przez wykonawcę dostawy, usługi lub roboty budowlane spełniają wymagania przedstawione przez zamawiającego, to w takiej sytuacji, w przypadku przedłożenia przez wykonawcę dokumentów nieprawidłowych lub braku takiego dokumentu, zamawiający ma obowiązek do wezwania wykonawcy do ich uzupełnienia na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp.

Oczywiście podtrzymuję swoje zdanie, bierze udział.

13,324

(2 odpowiedzi, napisanych Ogłoszenia)

http://www.biznes-polska.pl/prawo/zamowienia_gpa.htm

13,325

(7 odpowiedzi, napisanych Komisje przetargowe)

Tak, brak jest formy pisemnej a więc oferta w kosz.