to po co ci oświadczenie że posiadają uprawnienia
Właśnie dla własnej wiedzy i satysfakcji że mają ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marcel
to po co ci oświadczenie że posiadają uprawnienia
Właśnie dla własnej wiedzy i satysfakcji że mają ![]()
Osobiście jestem za połączeniem zamówienia.
Myszy to co zacytowałaś powyżej to inna sprawa, tam idzie o to czy zabrać za nieuzupełnienie czy za uzupełnienie ale kolejnego wadliwego dok., a ranking to inna kwestia.
?
Ciężko stwierdzić nie widząc dok.
Nie zgadzam się z taką opinią i jak dla mnie to kompletna bzdura.
Polisa lub inny dok. ubezpieczenia ma potwierdzać opłacenie na dzień składania ofert.
Dokładnie.
W rozporządzeniu w spr. r.dokumentów wykaz jak i oświadczenie że osoby mają stosowne uprawnienia jest ewidentnie podzielony, nie pisze że wykaz i oświadczenie czy tak?
W tym wypadku wykonawca dysponuje bezpośrednio a więc nie ma potrzeby składać pisemnego zobowiązania.
To tak jak pisano powyżej.
Osobiście tego nie czytałem, ale może myszy wie coś więcej ![]()
Przeważająca część doktryny i orzecznictwa opowiada się w takiej sytuacji za niezatrzymywaniem wadium. Wydaje się, że aby ostatecznie się upewnić, warto skierować pismo do wykonawcy, aby ustalić przyczyny nieuzupełnienia.
Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 Pzp, lub pełnomocnictw, chyba że wykonawca udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie.
Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z 16 stycznia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 1530/08) stwierdziła, że ?art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, z uwagi na jego restrykcyjny charakter, powinien być interpretowany w sposób ścisły?.
W tym przypadku chodzi o brak ?fizyczny? dokumentu lub oświadczenia. Wynika z tego, że sankcją utraty wadium zagrożony jest jedynie brak złożenia jakiegokolwiek dokumentu na wezwanie, czyli zupełna bierność wykonawcy. Według UZP powyższa interpretacja KIO ?pozostaje w sprzeczności z literalnym brzmieniem? przepisu art. 46 ust. 4a ustawy Pzp. KIO w opinii dostępnej na swojej stronie internetowej wyjaśnia, że w świetle art. 46 ust. 4a ustawy Pzp, za niezłożenie dokumentów należy uznać bierność wykonawcy (fizyczny brak dokumentu) oraz sytuację, gdy wykonawca składa co prawda w drodze art. 26 ust. 3 Pzp dokument, jednak niepotwierdzający spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu, określonych przez zamawiającego. Najsłuszniejsze wydaje się być stanowisko przedstawione przez UZP.
Obowiązek zatrzymania wadium nie zachodzi, jeżeli wykonawca udowodni, że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie. Co prawda ciężar dowodu spoczywa na wykonawcy, ale dobrą praktyką byłoby zwracanie się do wykonawców, aby wyjaśnić powyższe okoliczności. Odpowiedź wykonawcy pozwoli wówczas na otrzymanie pewności co do poprawności zatrzymania wadium.
To bardzo dziwna opinia, i kompletnie bez sensu, przepis raczej jest jasny, a opinia P.Sadowego to tylko opinia, wadium powinno się zabrać bez względu czy to oferta nr1 czy nr6!
To zależy wszystko od zmienionego zapisu, samo złożenie innego formularz nie ma znaczenia, liczy się jego treść i zgodność z warunkami jakie postawił Zamawiający.
Błędne, wadliwe, lub sam ich brak, mowa o dokumentach z par. 5 rozporządzenia skutkują wezwaniem do ich uzupełnienia.
Nie, wyjaśnienia nie mogą polegać na zastąpieniu jednego formularza drugim.
Dokładnie jak Darek.
Wiem że nie zatrzymaliście, więc zwróćcie.
Daj spokój z tą numeracją stron, a skarbówkę zostaw w spokoju ![]()
Ja bym wadium zwrócił.
To napisz że to dostawa z montażem i po kłopocie ![]()
Nazwa jak nazwa, trzeba czytać SIWZ a każdy będzie wiedział o co biega.
j.w.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Posty przez Marcel
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc